Как да научим детето на хигиенни навици

Как да научим детето на хигиенни навици

С бебетата е лесно да се поддържа добра хигиена – родителите контролират какво да държат, къде да играят, кога да си мият ръцете. Но колкото по-големи и активни стават децата, толкова повече усилия трябва да положим, за да ги научим самостоятелно да спазват хигиена и да се грижи за здравето си. А предизвикателствата са много. Децата се ровят в пясъка или калта, взимат неща от земята, не се замислят когато си пипат подметките на обувките си или нахълтват обути навътре в дома Ви, поднасят мръсните си пръсти към устата, кихат без да прикриват устата си, гоним ги да си измият ръцете след ходене до тоалетна и ред други забавления, пред които на нас като родители ни се изправят косите.

Ако децата не се нацапат, значи не са играли и все пак трябва да ги научим защо е важно да се пази хигиена. Всъщност обяснението не е трудно – поне веднъж вече са имали хрема, възпалено гърло или кашлица и лесно ще разберат, че хигиената  ни помага да се предпазим от микробите, които ни разболяват. По-трудното е да превърнем това разбиране в съзнателен навик за поддържане на чистота.

Но как да обясним на детето за микробите?

germ-158107_640Децата на 2,5 – 3 години вече могат да разберат какво са микробите. Обяснете, че те са малки същества, толкова малки, че ние хората не можем да ги видим с просто око. Но това, че са малки и невидими, не означава, че не са опасни. Когато навлязат в телата ни може да възпалят гърлото ни, да причинят хрема, да ни заболи коремът и да предизвикат още ред други неприятности. Дори да са невидими за просто око, ние знаем, че те живеят в мръсотията: например в пясъка навън, по земята, в калта, по места, които се докосват от много хора – например дръжките в автобуси, трамваи. Микробите са много безстрашни, не можеш просто да им кажеш да си ходят. Единственото нещо, с което можем да ги преборим е сапунът. Затова редовно перем дрехите си, чистим къщите си, мием си ръцете и зъбите, къпем се. Само така можем да се отървем от микробите.

Ще е чудесно, ако може да подкрепите разказа за микробите с картинки или видео, за да може децата да си го представят. Незаменимо е, ако има възможност да видят ръцете си под микроскоп. Може да ги приканите да нарисуват невидимите пакостници, така както си ги представят.

За да обясните идеята за микробите Ви предлагаме и някои игри:

В търсене на микробите.

Нека детето хубаво да си измие ръцете. Сега задачата му е да ги потопи в чиста вода и хубаво да ги разтърка. Очевидно водата ще остане чиста. С чистите ръце му дайте да се порови в пясък или пръст, да плъзне ръка по пода и т.н. Следете да не лапа пръстите си и да не ги поднася към лицето си. Сега нека потопи ръцете си в сапунен разтвор в друг съд – с очите си ще види как водата помътнява и почернява. Ето ги микробите – сапунът ги хвана. Поговерете с детето какво е разбрало от експеримента, какво го е учудило, какво е научило. Може ли да предположи къде още се крият микробите?

Как се пренасят микробите?

Най-лесният начин да се пренасят микробите е чрез докосване. Предишната игра ще е дала на детето известна представа за това. Може обаче да засилите впечатлението като кажете на детето, че сте направили магия и че се увеличили микробите, за може да се видят.  Намажете ръката си с лесно миеща се боя. Ръкувайте с някого от семейството, който да се ръкува с друг и така до последния. Макар и боята да избледнява, все още ще оставя следи. Това е лесен начин да онагледите как болествотворни бактерии преминават от един човек в друг. Затова, за да спрем пътя на микробите, трябва редовно да си мием ръцете. В тази игра е добре да участва цялото семейство.

Разбира се, предаването на микробите може да стане и по въздушно-капков път. За да го обясните разбираемо за деца, кажете, че когато кихаме или кашляме от устата ни излизат пръски, които като попаднат във въздуха може да заразят друг човек. Затова трябва да си слагаме ръката пред устата и да се извръщаме на другата страна, за да не подлагаме на риск хората около нас. Децата и на 2 години разбират идеята за нуждата да спреш пътя на микробите с ръката си и с радост ще се отзоват. Напомняйте им подкрепящо да го правят и ги поздравете, когато се сетят сами.

Добри навици/Лоши навици

Тази игра е подходяща за деца над 4 години. Подгответе си листчета, на които да изпишете различни навици: мия си ръцете преди хранене, ям неща, паднали на земята, мия плодовете преди да ги ям, не мия плодовете преди да ги ям и т.н. Най-добре е надписите да се придружени с картинка, за да може детето самостоятелно да ги разглежда. Сгънете листчетата и ги сложете в една кутия. На стената залепете табло и го разделете на две. От едната страна нарисувайте усмихнато зелено човече – това е царят на страната на здравето. От другата страна – озъбено, грозно човече – това е царят на страна на микробите. Целта е детето да тегли листчета и да се опита да познае кои навици водят до страната на здравето и кои до страната на микробите.

Може да измислите още ред други игри, важното е да създадете усещане у детето, че учи нещо важно. Избягвайте страха и стряскането с информация или образи, по-скоро търсете забавния и игрови момент. Той помага много повече на децата да осъзнаят как сами да развиват хигиенни навици, отколкото страхът.

Какви хигиенни навици да развиваме?

Сред най-важните навици са миенето на ръцете, зъбите, редовното къпане, поддържане на чистота у дома, избягване на предмети от земята, миене на плодовете и зеленчуците преди ядене, слагане на ръката пред устата при кихане и кашляне.

Как да ги постигнем?

Личен пример

Нека детето Ви вижда в ежедневните дейности как спазвате хигиена. Личният пример е много важен, а и децата с радост откликват, когато имат възможност да учат от възрастните и да правят като тях.

Бъдете системни

Нека миенето на ръцете и другите хигиенни навици да са част от ежедневния ритъм на детето и то от най-ранна възраст. Това е най-естественият начин да приучите детето съзнателно и самостоятелно да съблюдава чистота. Мийте ръцете винаги преди хранене, след прибиране от игра навън, след тоалетна. Много помага и ако използвате песнички. „Хей ръчички, хей ги две“ е прекрасна възможност да превърнете миенето на ръцете в забавна игра. Измислете си такава песничка и за миенето на зъбите.

Нека детето да бъде активно

Като възрастни приемаме ролята си най-вече като предаващи опит, обясняващи, знаещи. Много е полезно обаче да се научим да делегираме на детето отговорност за него самото, като разбира се съблюдаваме за безопасността и здравето му и коригираме действията му, когато е необходимо.

Ако детето има желание само да измие зъбите си, дайте му тази възможност. Може в началото да не го прави така добре като Вас, но с всеки следващ опит ще става все по-добро. Обяснете му как да изчетква зъбите, как да почисти езика си. Може да си припявате песничка, която да помага на детето да разбере колко дълго трябва да четка.

Нека детето да научи куклата да си мие ръцете. Първо ги мокрим, слагаме сапун, търкаме дланите, после опакото на ръцете, после между пръстите, след това над китките и накрая изплакваме. Е, куклата разбра ли или има нужда да ѝ покажем?

Включвайте детето и в почистването на дома. Децата с радост се отзовават и помагат. Дайте им задачи според възможностите им, но така със сигурност лесно ще създадете навик, с който детето ще се научи да цени чистотата.

Четете книжки

Спомняте ли си поучителната история за „Чук и Пук“, които живеели в зъбчето на Антон. С помощта на книжките разбираемо, достъпно и емоционално ще обясните на децата важните за хигиената неща. Дори да не намерите точната история сред предлаганите на пазара заглавия, може да си я измислите сами. Разкажете за Мечо, който си похапвал боровинки и ягодки, без да ги мие и изведнъж го заболяло коремчето, или за Зайо Байо, който играл навън, а след това хапнал, без да си измие ръцете.

Бъдете търпеливи. Едно обяснение няма да е достатъчно за детето да изгради устойчиви хигиенни навици. Бъдете подкрепящи, системни и се опитвайте възможно повече да играете и давате усещане на детето, че колкото повече научава, толкова повече пораства и става самостоятелно. И да се налага да напомняте, правете го подкрепящо и позитивно. Говорете с детето, използвайте различни ситуации от ежедневието на детето, за да обясните по достъпен начин защо е важно да се спазва хигиена. Обяснявайте простичко, с езика на детето. Поздравявайте го всеки път, когато забележите старание и напредък.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации