Как да научим децата да се обличат сами

Как да научим децата да се обличат сами

Умението детето да се облича и съблича само несъмнено има огромно значение за неговото израстване и усещане като самостоятелна личност. Кога обаче да започнем и кой е най-добрият подход, за да помогнем на децата да усвоят тези умения.

Безпорно, за да се обличе детето само, се изисква да е развило много умения, свързани с фината и грубата моторика, за да може да закопчава и откопчава копчета и ципове, да завързва и развързва обувки, да балансира, за да обуе чорап или обувка, за да съблече и облече блуза, да се извърта, за да се загащи, да си координира движенията, за да завърже връзките и т.н.. Но с това уменията не се изчерпват: тепърва детето ще се учи на естетиката от съчетаването на дрехите и техните десени, съобразяване с ляво и дясно, лице и гръб и т.н.

Затова се въоръжете с търпение, това не е процес за един ден.

Какво е вероятно да могат децата в различните възрасти?

 • На 12 месеца детето сигурно вече помага в обличането като протяга крак, за да го пъхне в крачол, а също и ръце, за да ги пъхне в ръкав.
 • На 18 месеца вероятно вече сръчно събува обувка, чорап, шапка, но изпитва затруднение да ги сложи обратно на себе си.
 • На 2 години, ако блузата вече надяната през главата, могат да открият ръкавите и да пъхнат ръце през тях.
 • На 2 години и половина може да видите първи опити да откопчават големи копчета, както и да обуват чорап. Сравнително с лекота обличат яке, но все още не могат да закопчават.
 • На 3 години е вероятно вече да могат да обличат тениска с малко помощ. Може да обуват обувка, но не съобразяват  още с ляво и дясно. Вероятно е да могат да обуват чорап, но да бъркат мястото на петата. Могат да откопчават големи копчета, както и да свалят панталон/пола на ластик. Ако ципът е прихванат в основата, може да го дърпат нагоре и надолу.
 • На 4 години се ориентират за лице и гръб на дреха. Могат сами да боравят с цип. Правят опити да завързват обувки. Обуват правилно чорапи.
 • На 5 години вече могат да се обличат самостоятелно, макар и по-бавно.
 • Предлагаме на Вашето внимание 2 игри на Pino, с които детето ще упражнява фината моторика и ще учи за дрехите.

  Пъзел за шиене „Момче“ 4+ години

  Занимателен пъзел, който се състои от няколко отделни тоалета на части за момче. Посредством връзките отделните тоалети трябва да се „зашият”. Развива фината моторика, пространствена ориентация и логическото мислене у децата. Пъзелът е в практична дървена кутия, която го прави удобен за игра навън и за из път.

   

  Пъзел за шиене „Момиче“, 4+ години

  Момиченцето има цяла кутия с тоалети, които се прикрепят с помощта на връзка. Покажете на детето как да промушва връзките и да прикрепя дрешките. Бъдете търпеливи, това не е толкова лесно за тях. Окуражавайте детето да опитва и го поощрявайте. Назовавайте дрехите.

   

  Информация за тези и други играчки, може да намерите в нашия магазин.

Как може да подпомогнем развитието на уменията за обличане?

 • Когато забележите опит у децата да правят нещо самостоятелно подкрепете ги, като прецените кога е необходимо да им окажете помощ.
 • Подреждайте дрехите в една и съща последователност и назовавайте дрехите и обяснявайте процеса на обличане:  „Сега ще обуем чорапите. После панталоните. Първо потника, после тениската“. Обръщайте внимание на признаците, които оказват лице и гръб като етикети, щампи, джобове. Дори може да превърнете това в игра като уж се чудите кое е лицето и кое гърба, детето да Ви помогне в отгатването.
 • Окуражавайте ги да се събличат сами.
 • На година и половина може да играете с обръч, за да упражнявате движенията необходими за обуването на пола или панталон. Нека детето да стъпи в обръча и да го вдигне до кръста, а после нагоре над главата. Участвайте наравно с него. Бъдете търпеливи и окуражавайте детето в опитите му. Постепенно може да замените обръча с въже,  ластик с по-малка обиколка, по-едра дреха и накрая негова собствена дреха.
 • На две години предложете на детето да облече своя любима кукла за разходка като използвате за целта по-едри от куклата негови бебешки дрехи.
 • Направете занимателна дъска или тиха книжка с ципове, копчета, връзки, копчета тик так, велкро, коланче и т.н., за да може детето в игра да упражнява съответните умения.
 • Играйте на карнавал като предоставете на детето по-големи от неговия размер дрехи, защото са по-лесни за обличане. Ако да дрехи на възрастни става още по-забавно и любопитно за детето. Участвайте и Вие. Сменяйте шапки, дрехи, ризи, тениски, очила, шапки. Помагайте на детето при нужда. Пуснете музика, танцувайте. Снимайте се.
 • Набавете цветни текстилни ластици за коса и играйте като предложите на детето да ги надява на крака си. За целта трябва да е седнало на пода. Окуражавайте детето. Ако изпитва затруднение, може същата игра да я приложите върху обикновена пластмасова бутилка. Това е подготовка за обуване на чорапи.
 • Избирайте дрехи, които са по-лесни за обличане – не панталони с копчета, а с по-свободен ластик; по-широки тениски с щампи отпред или добре изразени знаци, които оказват лице и гръб; обувки с велкро вместо с връзки.
 • В началото може да забележите, че децата са се облекли, но тениската е наопаки, а чорапът е с петата нагоре. Не ги критикувайте. Поздравете ги, че са успели сами.  Може да направите опит да ги посъветвате да коригират облеклото, но ако протестират, оставете. Постепенно ще дойде и качеството.
 • Сутрин времето на всеки е важно и често родителите помагаме на децата да се обличат, за да не се губи време, а и да си осигурим повече сън. Вечер и в почивните дни обаче, когато имате време, стимулирайте самостоятелното събличане и обличане независимо колко време отнема. Когато усетите, че дадено умение е на лице, нека детето да го приложи и сутрин. А усвоено ли е умението може да опитате да намалите и времето, за което детето извършва дадена операция.
 • Ако детето вече прави опити да се облича, посъветвайте го да седне на земята, за да обуе чорапите, панталоните и обувките. Така по-лесно се пази баланс.
 • Давайте възможност на детето да избира дрехите си. Може да му предложите две тениски и два панталона. Обръщайте внимане кое на кое си отива, но не се стряскайте, ако детето иска да съчетае точки с каре. В крайна сметка не един и два модни стила са възникнали от еклектиката.
 • Когато детето прави опити да е самостоятелно в обличането и събличането, наблюдавайте движенията му и обмислете какво може да му покажете, за да стане дадената операция по лека. Понякога разбиването на цялото движение на последователни лесни за усвояване движения прави обличането и събличането по-лесно. Примерно: „Първо пъхни главата, обърни щампата на тениската напред и потърси ръкавите.“ Ето и някои хитринки:
  • Сравнително лесен начин да се облича яке като се сложи първо качулката и така детето лесно се ориентира коя ръка в кой ръкав трябва да отиде. Друг вариант е да положите якето с яката към детето и вътрешната част нагоре. Детето пъха ръцете в ръкавите, вдига ги нагоре и якето вече е облечено.
  • За разпознаване на лява и дясна обувка сложете знаци. Един начин е да срежете един стикер на две и да сложите половинките във всяка от обувките върху стелката. Детето лесно ще подреди обувките, защото когато ги постави правилно двете половини ще направят картинката. Друг начин е повърхността на обувката (бомбето или петата) да се поставят дискретни знаци, които, когато обувките са поставени правилно да стоят един до друг. Още един вариант е да им обърнете внимание върху контура на обувката – издължаването на бомбето при палеца, извивката отвътрешната страна и как това съвпада с крака, за да открие коя обувка е за левия и десния крак.
  • Тениска пък се съблича по-лесно като първо се изтеглят ръцете и накрая се измъкне през главата.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации