Как да научим децата да управляват емоциите си?

Как да научим децата да управляват емоциите си?

Няма родител, който да не се е сблъсквал с гнева на детето си. Фрустриранато дете започва да плаче, да крещи, да удря, да хвърля предмети, да хапе в опит да се справи със ситуацията. Децата изпитват пълната гама от емоции интензивно и силно- радост, тъга, страх, разочарование, нервност и т.н. Колкото по-рано ги научим да разпознават чувствата си, толкова по-лесно можем да въоръжим децата с успешни стратегии да ги управляват и да регулират поведението си. Проучвания показват, че децата, които умеят да идентифицират емоциите си, създават по-трайни приятелства, могат по-успешно да се контролират, справят се по-добре в училище и боледуват по-рядко.

Как може да постигнем това?

На първо място е превантивната работа. Това означава, докато детето е спокойно, ние да го научим да разпознава чувствата си и да разбира как те влияят на поведението му.

2 Коментари

 • Публикувано 13.03.2015
  Avatar

  Сив и петъчен

  Прекрасна статия, само това е достатъчно ако се упражнява ежедневно, за да достигнем след около 20 години Швеция/Норвегия/Швейцария и т.н. и тяхното ниво :)… само това

 • Публикувано 23.03.2015
  Avatar

  Даниела

  Страхотна статия – благодаря от сърце! Всеки, който има малко дете се сблъсква с кризи и тръшкания, тук ясно са посочени конкретни примери и изрази, с които да се помогне на детето, по-лесно да ги преодолее. Ще се радвам да прочета подобна статия за агресията по площадките и по-конкретно, как да реагираме ние и нашето дете, ако друго дете го нападне, бутне, удря, обижда или му се подиграва пред всички.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации