Как да научим децата да управляват емоциите си?

Как да научим децата да управляват емоциите си?

Стъпка 3: Как чувствата влияят на поведението ни?

Имайки знанието за чувствата и техните проявления, може да помогнете на децата да ги категоризират в две зони. Примерно червена зона за гнева, страха, тъгата, разочарованието и зелена зона за спокойствието, радостта, удовлетвореността и т.н. В червената зона сме напрегнати, мускулите ни са стегнати, мислите ни са хаотични. Идва ни да хвърляме, да удряме, не виждаме решения, действаме импулсивно и т.н. В зелената зона сме отпуснати, мускулите са релаксирани, мислите са ведри. Виждаме повече решения, виждаме повече позитивни неща и възможности.

Това разграничаване е важно, за да разбере детето, че когато е в червената зона, импулсът го кара да действа по неподходящ и дори вредящ му начин и е добре да се отдели от ситуацията, да се успокои и тогава да помисли как да действа.

Може да си измислите и метафора, с която да улесните детето да категоризира чувствата си в двете зони. Един възможен вариант е летене с парашут в различно време. Примерно, когато детето е ядосано, може да му кажете, че това е като летене с парашут в бурно, гръмотевично време. Вятърът лашка парашутът на всички страни и отвсякъде гърми и трещи. Не се вижда нищо ясно на хоризонта. Когато детето е спокойно, може да му кажете, че лети с парашут в слънчево време. Носи се леко по небесата. Всичко е светло, ясно и погледът стига надалеч. Дори може на хладилника да залепите две картинки – на буря и на слънчево време и един парашут, който да местите, така че да онагледите на детето къде го поставят чувствата му в момента.

2 Коментари

 • Публикувано 13.03.2015
  Avatar

  Сив и петъчен

  Прекрасна статия, само това е достатъчно ако се упражнява ежедневно, за да достигнем след около 20 години Швеция/Норвегия/Швейцария и т.н. и тяхното ниво :)… само това

 • Публикувано 23.03.2015
  Avatar

  Даниела

  Страхотна статия – благодаря от сърце! Всеки, който има малко дете се сблъсква с кризи и тръшкания, тук ясно са посочени конкретни примери и изрази, с които да се помогне на детето, по-лесно да ги преодолее. Ще се радвам да прочета подобна статия за агресията по площадките и по-конкретно, как да реагираме ние и нашето дете, ако друго дете го нападне, бутне, удря, обижда или му се подиграва пред всички.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации