Как да научим децата да управляват емоциите си?

Как да научим децата да управляват емоциите си?

Стъпка 4: Умение за успокояване

Когато детето знае в коя зона са чувствата му, по-лесно и нагледно можем да помогнем да извърви пътят от гнева към спокойствието. Не достатъчно да му кажем: „Успокой се!“, защото това често нищо не означава за него.

Техника 1: Дишане

Дълбокото дишане дава сигнал на тялото да се успокои и зарежда с позитивна енергия. На дълбоко дишане може да научите дори деца на 2 години като използвате малко хитрост. Важното е детето да е спокойно и да се учи през играта.

За да вдиша детето, го приканете да помирише въображаемо цвете, а за да издиша – да загаси въображаема свещичка (вероятно детето вече има опит в това от рождения си ден и действието му е познато). Друг вариант е, докато е спокойно да му дадете вятърно колело и да се опита да го задвижи като издиша силно. Това ще предизвика нуждата и да вдиша дълбоко, за да си поеме въздух. Дишането трябва да става бавно и наистина дълбоко. Покажете как трябва да стане, за да може детето да ви имитира.

Когато детето изпитва силни негативни чувства, вече е лесно да го успокоите като го призовете да направи същите дихателни техники. Просто му припомнете: „Хайде да задвижим вятърното колело!“ или пък „Хайде да помиришем цветето и да изгасим свещта!“ Добре е да повтори дишането 3-4 пъти.

Техника 2: Тайната на костенурката

Техниката е подходяща за деца над 3 години. Разкажете история с помощта на плюшена играчка или картинка на костенурка. Примерно:

Аз съм Костенурчо. Обичам да излизам и да играя с децата на пързалката. Често обаче ме предреждат и аз се ядосвам. Когато се ядосам, се случва да бутам другите деца или да хвърлям нещо по тях. Когато правя така обаче, те вече не искат да играят с мен, сърдят се и самите те започват да се ядосват много. Мама обаче, ме научи как да се справям. Сега, когато усетя, че гневът се надига в мен, си казвам: „Спри“ и се прибирам в корубата си. Докато съм вътре дишам дълбоко поне 3 пъти. Така съзнанието ми се разяснява и след малко се успокоявам. Когато се успокоя, виждам повече решения.

В тази техника има четири момента: 1. детето да разпознае чувството си; 2. да си каже: „Спри!“; 3. да потърси пространство и начини да се успокои; 4. търсене наа решения на ситуацията.

За да затвърдите техниката, може вкъщи да изрисувате заедно един кашон като коруба на костенурка, която детето да използва. За същите цели може да служи и дрехата на детето, в която при нужда леко да се скрие или пък някое тихо и спокойно място вкъщи, където да може да се оттегли замалко. Може дори да му подарите малка плюшена играчка, която да носи със себе си и да му напомня колко сила дава техниката на костенурката. Вие също използвайте техниката пред детето.

Техника 3: Учене в реални ситуации

Най-ценно е ученето в реално ситуации. Ако се случи да изпаднете в фрустираща ситуация пред детето, може да моделирате начина, по който и то да се справи, когато изпитва същата емоция. Примерно, може да се случи така, че да слагате крем върху сладките, които току-що сте изпекли. Ръката не Ви слуша и кремът се размазва: „Дразня се, че не ми се получава. Май е добре да спра за малко, да вдишам дълбоко няколко пъти и да опитам пак.“

Използвайте и ситуации от ежедневието на детето: „Ядоса се, че не успя да подредиш пъзела и го разхвърли навсякъде. Аз мисля, че би могъл да помолиш за помощ или да изчакаш малко, да вдишаш няколко пъти и да опиташ отново.“

Важно е да знаете, че не е добре да правите това в пика на емоцията. Изчакайте детето да се успокои и тогава използвайте спокоен и подкрепящ тон, за да обсъдите случилото се и да му дадете алтернатива на демонстрираното от него поведение.

2 Коментари

 • Публикувано 13.03.2015
  Avatar

  Сив и петъчен

  Прекрасна статия, само това е достатъчно ако се упражнява ежедневно, за да достигнем след около 20 години Швеция/Норвегия/Швейцария и т.н. и тяхното ниво :)… само това

 • Публикувано 23.03.2015
  Avatar

  Даниела

  Страхотна статия – благодаря от сърце! Всеки, който има малко дете се сблъсква с кризи и тръшкания, тук ясно са посочени конкретни примери и изрази, с които да се помогне на детето, по-лесно да ги преодолее. Ще се радвам да прочета подобна статия за агресията по площадките и по-конкретно, как да реагираме ние и нашето дете, ако друго дете го нападне, бутне, удря, обижда или му се подиграва пред всички.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации