Как да научим децата да управляват емоциите си?

Как да научим децата да управляват емоциите си?

Стъпка 5: Повече решения

Стимулирайте детето да търси различни възможни решения на ситуацията, която предизвиква негативните чувства. Това означава и детето да съумее да дефинира какво го ядосва, тревожи или притеснява: „Искам да се пързалям, а те непрекъснато ме предреждат“ или „Искам да карам колело, а го оставихме вкъщи.“ За да разберете, какъв е проблемът, който мъчи детето, попитайте: „Какво искаш да направиш?“, „Какво би искал да се случи?“ и т.н.

Разбира се, търсенето на решения би било нелепо в пика на негативната емоция или превъзбуда, но когато детето е спокойно, призовете го да обсъдите ситуацията, без натякване и обвинения, а с много разбиране, подкрепа и съчувствие. Ето и някои възможни алтернативи, на които може да научите детето си:
– Когато си ядосан, отдели се за малко и дишай дълбоко;
– Когато искаш нещо, го поискай вежливо;
– Ако искаш да играеш с играчката на някое дете, попитай вежливо/опитай да я размениш срещу някоя от твоите играчки/ предложи да играете заедно/редувайте се;
– Ако някой те дразни, не му обръщай внимание или му кажи да спре;
– Когато се разочароваш, че нещо не се получава, така както искаш, може да потърсиш помощ;
– Когато си тъжен, ела да те прегърна и да поговорим;
– Вместо да удряш или да хвърляш, ела и ми кажи какво се случва и какво искаш да стане и т.н.

При по-малките деца е добре Вие да сте активни в предлагането на решения, но спокойно може да стимулирате децата над 3 години и половина сами да помислят как могат да постигнат желаното. В този случай моаже да направите още една крачка напред и да ги научите да мислят за последиците от решенията си като ги попитате: „Това справедливо/ честно ли е?„, „Някой ще бъде ли наранен?„, „Как ще се почувстват другите деца?

Игрите отново ще са Ви полезни, за да въведете това ценно знание по забавен и атрактивен начин:

Игра 1: Приказни герои

Когато четете приказка на детето си, говорете за чувствата на героя, детето изпитвало ли е подбно нещо, какво е направил героят на приказката, можело ли е да постъпи по друг начин, детето как е постъпвало в такава ситуация и т.н.

Игра 2: Стоп

С по-големите деца може да играете и на „Стоп“. Ето как. Опишете 10тина ситуации като режисьор на филм в три кадъра. Примерно: „Катя играе с Ива в пясъчника. Ива дърпа кофичката от ръцете на Катя. Катя се ядосва и… Стоп.“ Тук е моментът да попите детето: Какво е ядосало Катя? Какво смята, че Катя ще направи? Има ли и други начини да постъпи Катя? Вземете ситуациите от реалното ежедневие на детето и ситуациите, в които то е изпадало. Така то ще се припознае в тях, а в същото време спокойно ще може да разсъждава за различни варианти.

Игра 3: Куклен театър

С кукли може да разиграете различни ситуации и заедно с детето да търсите възможни решения. Хубавото при куклите е, че те много живо онагледяват различни сценарии и помагат на детето да се види отстрани. Театърът помага и с това, че куклите говорят и чрез тях лесно може да научите детето си на полезни изрази, с които да реагира на определени дразнители и така да е по-подготвено, когато се сблъска с тях в реална ситуация.

2 Коментари

 • Публикувано 13.03.2015
  Avatar

  Сив и петъчен

  Прекрасна статия, само това е достатъчно ако се упражнява ежедневно, за да достигнем след около 20 години Швеция/Норвегия/Швейцария и т.н. и тяхното ниво :)… само това

 • Публикувано 23.03.2015
  Avatar

  Даниела

  Страхотна статия – благодаря от сърце! Всеки, който има малко дете се сблъсква с кризи и тръшкания, тук ясно са посочени конкретни примери и изрази, с които да се помогне на детето, по-лесно да ги преодолее. Ще се радвам да прочета подобна статия за агресията по площадките и по-конкретно, как да реагираме ние и нашето дете, ако друго дете го нападне, бутне, удря, обижда или му се подиграва пред всички.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации