Как да оказваме първа помощ на детето си?

Как да оказваме първа помощ на детето си?

Какво да правим, ако детето се задави или получи задушаване? Как да реагираме при температурен гърч или при внезапно повръщане? Има много ситуации, при които адекватната реакция на родителите е животоспасяваща. 

FirstAidbg.com е мястото, където родителите може да се научат как да оказват долекарска помощ на бебета и малки деца. Срещаме се с Марияна Манушева, която е инструктор по първа помощ и управител на FirstAidbg.com. На това поле се занимава от близо 20 години, а като сертифициран инструктор провежда курсове по първа помощ от над 10 години.

Марияна, Вие провеждате курсове по първа помощ за родители. Кои са най-важните неща, на които обръщате внимание?

Да, едни от най-често провежданите от нас курсове по първа помощ са именно за родители, тъй като техните смели и приключенски настроени малчугани често се нараняват. Провеждаме различни по обем курсове, но най-често това е Курс по първа помощ при животозастрашаващи инциденти с бебета и деца. Заглавието подсказва, че в него обръщаме най-сериозно внимание на тези наранявания и състояния, които могат да застрашат живота на детето. В такива моменти, от свидетелите на инцидента зависи какви ще са последствията, а най-често с малкото дете са мама или татко, така че е препоръчително те да имат необходимите умения за оказване на първа помощ.

Как протичат курсовете?

Курсовете по първа помощ, които провеждаме са изключително практически насочени. Теорията е сведена до минимум и езикът, на който говорим е достъпен и без излишни термини. Целта е всеки човек, независимо от възрастта, образованието, професията, пола и физическите си заложби, да може да усвои и изпълнява правилно техниките за оказване на първа помощ. Както всяко друго нещо, което правим, и оказването на първа помощ изисква тренировка, за да може да бъде бързо и адекватно приложено в критичен момент, когато времето е от решаващо значение. Програмата и методиката, които използваме се прилагат в Европа и целия свят за успешно и ефективно обучение по първа помощ. Инструкторите ни са висококвалифицирани и мотивирани да  поддържат и актуализират своите знания и умения, преминават периодично обучения и участват в реални действия при инциденти. Освен това, те са изключително добре подготвени като инструктори да използват най-ефективните методи за обучение и работа с аудиторията. По време на курсовете използваме мултимедийни прожекции, видеосценарии и филми, работа в групи, индивидуални и групови практически упражнения и симулации на инциденти, манекени, тренажори и други съвременни обучителни средства. Гордея се, че притежаваме най-модерната обучителна екипировка за първа помощ, много богата библиотека по темата, инструктори с богат педагогически и практически опит и съвременна и ефективна методика за обучение, така че да сме максимално полезни на хората, които обучаваме.

Кои са най-честите притеснения и въпроси, с които идват родителите?

Всъщност, най-често родителите са притеснени от състояния като внезапно повръщане, температурен гърч или захласване (когато детето плаче силно и не може да поеме въздух), които обикновено не оставят трайни усложнения и се „израстват”. Разбира се, има прости мерки за оказване на първа помощ в такива случаи, които помагат на родителите да са по-уверени и да помогнат на своето дете бързо и адекватно.

_IMG9546mpm1

Кои са най-важните неща, свързани с оказването на първа помощ при деца, които е задължително да имаме у дома?

Желателно е всяко семейство да има аптечка у дома. Аптечката може да бъде окомплектована различно, в зависимост от целта й и броя хора, които ще обслужва. Всяка аптечка обаче има няколко основни неща, които трябва да съдържа – предпазни ръкавици, предпазна маска за обдишване, стерилни превръзки за рани и разбира се пластири (лепенки), които особено при децата са най-често използвания консуматив. По желание в аптечката може да се добавят и по-специализирани средства, като шини за обездвижване, студен компрес, превръзки и гелове за изгаряне и др. Съвременните насоки за първа помощ не препоръчват медикаментите да се поставят в общодостъпната аптечка за първа помощ, тъй като и обучените да оказват първа помощ деца трябва да имат достъп до нея. Лекарствата е препоръчително да бъдат поставяни на недостъпно за децата място и техния избор и употреба трябва да са консултирани с педиатъра.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации