Как да организираме първия рожден ден на детето?

Как да организираме първия рожден ден на детето?

Големият ден наближава и Вие искате да е специален и незабравим. Ето няколко насоки, които може да са Ви полезни при планирането и организирането на първия голям празник на детето.

Как детето го възприема?

То най-вероятно няма да разбере идеята, че това е празник, защото е навършило една година, поне не и така, както Вие го разбирате. Но определено ще почувства, че се случва нещо специално заради украсата, тортата, гостите, подаръците и най-вече вниманието към него.

Рожденият ден е чудесен повод да научите детето да отговаря на въпроса на колко години е като посочва с показалеца „1“. Трябва да сте търпеливи. В началото, когато задавате въпроса, посочвайте с Вашия показалец, за да може детето да ви имитира. Питайте го често, за да научи жеста.

Как да организираме рождения ден?

Това е наистина специален ден, но не се подвеждайте да правите голямо парти с много гости, защото това може да е стресиращо и изнервящо и за бебето, и за Вас.  Нека дойдат само най-близките и познати на детето хора.

Планирайте продължителността на празника да е около час-час и половина, защото при по-голяма продължителност детето ще се измори и изнерви. Съберете се във време, когато детето се събужда от предиобедния или следобедния сън, за да е отпочинало и спокойно.

Разбира се, ако желаете може да наемете парти център, но на първия рожден ден детето ще се чувства най-уютно вкъщи. Нова и непозната обстановка може да го изнерви и притесни, а не това целите за рождения ден. Може да украсите къщата си с хартиени гирлянди, разноцветни топки и фолиеви балони (по-безопасни са от латексовите). Добре планираната украса също служи за игра. Внимавайте с всякакви парти свирки и други шумни парти джаджи, защото детето може да се уплаши.

Ако има и други деца, се подгответе с мънички подаръци и за тях, защото не е сигурно дали децата разбират защо един получава подаръци, а пък те не.

Нека има и приятна музика – детски песнички, валсове и друга нежна музика.

Най- добре е храната да е на хапки, на маса в единия ъгъл на стаята, за да е лесно достъпна и за децата, и за възрастните, без да се налага да се ползват ножове и вилици. Набавете си хартиени парти чаши, за да е безопасно за всички. Тортата изберете по Ваш избор. Предварително може да научите детето как да духне свещичката. Разбира се, то вероятно няма да има силата да я загаси отведнъж и ще трябва Вие да помогнете, но определено за него това ще е ново и интересно преживяване.

Подгответе се и с много игри, с които да забавлявате и малките, и големите гости. Най-добре е всички да участват, но се въоръжете с търпение, че каквото и да сте подготвили, може да не се случи според плана Ви, защото децата реагират спонтанно и според моментните си потребности и желания. Ето и няколко идеи за игри:

1. Игра със сапунени балони. Това винаги е хит сред децата от различна възраст, а и големите също се забавляват.

2. Разопаковане на подаръци. Децата обожават да разопаковат подаръчни кутии и да откриват различни изненади в тях. Това може да са истинските подаръци за рождения ден или просто най-различни играчки, картинки, книжки и т.н.

3. Балонът се надува. Хванете се всички за ръце и започнете да „разтягате балона“ като пеете:

Балонът се надува,

надувайте дечица,

надувайте дечица,

да стане на парчета…пук. (на това място трябва да клекнете бързо на земята)

4. Пригответе си карти с различни животни: котка, куче, лъв, пате, пиле и т.н. Теглете от картите и всички трябва да наподобят звука и движението на изтегленото животно, разбира се кой както може.

5. Разположете голям лист хартия на пода, така че всички деца да могат да рисуват на него. Дайте им миещи се маркери или моливи и ги оставете да рисуват, като наблюдавате работата им. Същата идея може безопасно да осъществите и с килимчета, които позваляват да се рисува с вода върху тях. (продават се в големите детски магазини). Ако е топло и празнувате навън на двора, може да рисувате с вода и други повърхности.

6. Потанцувайте всички заедно, все пак е парти. Малките деца имат усещане за ритъм и е вероятно да откликнат на музиката или да се заразят от вас. Може да танцувате в кръг с прости стъпки на хоро, да направите „влакче“, да гушнете децата и да танцувате с тях или просто спонтанно, както всеки намери за добре.

7. Може да си направите концерт с най-различни детски музикални играчки. Просто всеки взима един инструмент и дрънчи, както му харесва.

8. Може да заложите и на сводни игри като за тази цел подбрете подходящи играчки за всички деца. Може да разположите и различни препятствия: тунели за пропълзяване, къщички от кашон, възглавници за катерене и т.н.

За допълнително настроение може и да се маскирате.

Задължително снимайте събитието и покажете на децата (може и веднага) моментите, които сте запечатали.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации