Как да откажем детето да си смуче палеца

Как да откажем детето да си смуче палеца

Едва ли има родител, който да не се е сблъсквал с този проблем и да е търсил решение. Първоначалната реакция е, че това е нещо вредно и е естествен стремежа да бъде отучено детето от този „лош навик“.

Вредните навици се създават постепенно и до някъде неусетно. Поради тази причина, отказването от вреден навик също е дълъг и труден процес.

Смученето на палеца – лош навик или необходимост?

Смученето на палеца не може еднозначно да се определи като лош навик. В този случай е много по-важно да се разбере защо бебето или детето прибягва към тази привичка.

Защо бебето си смуче палеца?

Най-простия отговор е: защото има вроден инстинкт за това.

Смученето на палеца започва като естествено продължение на сукателния истинкт при бебето. Бебето се ражда с инстинкт за сучене, за да може да се храни. Потребността да суче е най-голяма у кърмачето през първите 3–4 месеца след раждането. След това тя постепенно намалява. Някои бебета искат да сучат само до към седмия месец, при други потребността да сучат изчезва чак след една година.

Когато за първи път забележите, че вашето бебе си смуче пръста (или в частност палеца) не бързайте да му се карате или да го ограничавате! Вместо това обърнете внимание, кога бебето го прави – преди, след хранене, между храненията, вместо да си играе. Също така е много важно да се вземе предвид възрастта на самото бебе.

За вас като родители е важно да разберете, че бебето не се ражда с лоши навици, те се създават в последствие, като резултат от неправилни грижи или липса на такива.

В тази връзка смученето на палеца възниква като естествено продължение на желанието на бебето да се храни и с течение на времето се превръща в начин детето да се успокои или да се забавлява (ако му е скучно). Вие като родители трябва да се намесите при необходимост за да избегнете това, нормалното и невинно сукане на пръст при малкото бебе да се превърне в досаден и дори опасен за здравето на детето навик.

Кога смученето на палеца не е проблем?

В кърмаческа възраст е нормално бебето за смуче палеца си малко преди самото хранене. През първата и дори втората година преди заспиване също е нормално да прибягва до палеца, защото това е начин да се успокои и да се унесе. Ако вашето бебе не е свикнало да ползва биберон-залъгалка, то ще прибягва по-често до палеца си в сравнение с тези бебета, които ползват подобни биберони.

Някои родители се безпокоят, че честото смучене на палец може да доведе до изкривяване на зъбите. Ако детето се отучи от този навик преди 5 – 6 годишна възраст това не е проблем.

Накратко – ако вашето бебе смуче палеца си малко преди хранене, когато се унася в сън и вие успеете да го отучите от този навик преди 5 -6 годишна възраст, то вие няма за какво да се безпокоите.

Кога смученето на палеца е проблем?

Ако вашето бебе смуче пръстите или дори цялото си юмруче след хранене или между храненията, това най-често означава, че не успява да се нахрани. Причините са много и до голяма степен са свързани с това дали кърмите или изкуствено храните своето бебе. Когато бебето бива кърмено, то само определя кога да се пусне от гърдата. По този начин освен че се храни, то ползва гърдата и като средство да се успокои и унесе в сън. Ако храните бебето от шише, след като млякото в бутилката свърши, обикновено бебето се пуска, защото не му е приятно да суче въздух. В този случай успокояващия ефект на гърдата липсва. В допълнение дори да сте спазили дозата мляко е напълно възможно бебето все още да е гладно (ако има повече апетит например). Ако това е така известно време след като сте го нахранили, то ще започне да си суче пръстта или юмручето.

След първата година смученето на палец вече се свързва единствено с успокояващия ефект, който има спрямо детето. Детето смуче палеца си, когато е изморено, отегчено или раздразнено или пък при заспиване. Когато не може да се справи с дадено положение и да постигне своето, то се връща към своя кърмачески период, когато смученето на палеца е било най-голямото му удоволствие.

Ако забележите вашето дете да си смуче палеца докато наблюдава играещи си деца, това е признак, че то се чувства изолирано или му е скучно. Трябва да се постараете да го интегрирате в среда с близки до неговата възраст деца, за да се социализира.

Ако детето често е подложено на стрес – скандали между родителите, наказания и повишаване на тон към него, то ще търси начин да се успокои и също може да прибягва към „спасителния палец“, който му връща спомена за спокойния и сигурен период от живота му на кърмаче. В този случай смученето на пръст е форма на търсене на спокойна и защитена среда.

Ако трябва да обобщим – след първата година смученето на пръст би трябвало да се свежда само до епизодични моменти, обикновено преди заспиване. Ако вашето бебе продължава често да се смуче палеца вместо да си играе с неговите връстници или пък когато мама и татко се карат пред него, трябва да се замислите как да коригирате проблема.

Как да се справим с проблема?

Както вече стана ясно, проблемното смучене на пръст може условно да се раздели на два периода – до края на първата година и след първата година. За всеки един от тези два периода начините, по които може да се справите с проблема е различен. Ако разбира се успеете да се справите с проблемното смучене на пръст преди края на първата година, ще ви бъде много по-лесно.

Как да се справим през първата година?

През първата година проблемното смучене е резултат от липсата на достатъчно храна. Ако вашето бебе е на изкуствено хранене, може да увеличите количеството адаптирано мляко и да следите дали смученето на пръст след и между храненията изчезва.

Как да се справим през втората година?

След първата година проблемното смучене на пръст е проява по-скоро на психологични нужди, не на физиологични – липса на интересна среда за игра, липса на контакти с връстници, наличие на враждебна домашна среда.

Внимателно и самокритично анализирайте всички възможни фактори, за да откриете истинската причина. Ако на вашето дете липсват другарчета на същата възраст – водете го на места, където може да се среща с тях. Ако скучае през деня отделяйте повече време да си играете с него и да го забавлявате. Ако ви се случва да се карате пред него – не го правете. Във всяко семейство има проблеми, но когато детето не разбира какво се случва, а по интонацията на гласовете ви усеща, че се карате това го стресира.

Накратко – създайте условия вашето дете да бъде щастливо и да се радва на живота. Може да звучи наивно, но си дайте сметка колко малко му трябва на едно дете на възраст 1, 2 или 3 години за да бъде щастливо и ще разберете, че това въобще не е трудна задача!

Това, което категорично не ви съветваме да правите е да ползвате различни ограничаващи и възпиращи средства – мазане на палеца с горчиво вещество, непрекъснати забележки, дори връзване на ръката. Всички тези методи допълнително натоварват детската психика и дразнят детето.

Така че, ако вашето дете си смуче палеца, погрижете се животът му да бъде по-приятен. Напомняйте му, че някой ден то ще бъде достатъчно голямо, за да престане с този навик. Това добронамерено отношение ще го накара само да поиска да се избави от това веднага щом като може. Не му натяквайте! Най-важното е изобщо да спрете да мислите за това. Ако продължавате да се тревожите, даже без да казвате, детето ще чувствува това и у него може да се предизвика обратна реакция.

Помнете, че след време детето само ще престане да си смуче палеца.

В голямото си мнозинство децата престават да си смучат палеца преди поникването на постоянните зъби.

Източник: beboran.net

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации