Как да открием причините за лошото поведение на детето

Как да открием причините за лошото поведение на детето

Проявите и формите на лошо поведение на детето зависят от особеностите на неговата нервна система, темперамента, от условията на живот и кръга на общуване. Агресията често възниква тогава, когато детето се озове в сложна ситуация, за изход от която му липсва опит или като защитна реакция към случващото се около него.

Привличането на внимание

Децата, които нямат заложби да бъдат първи в някаква област, несъзнателно прибягват до всякакви способи, за да получат своята порция внимание, дори то да е под формата на наказание. За тях това е по-добрият избор, отколкото да останат незабелязани.

Властването

Детето проверява обкръжаващите го, сигурно в това, че контролира ситуацията. Предизвикателството в репликата “Нищо не можеш да ми направиш!” е неприкрито. В такива случаи не се подвеждайте да викате по него – това само потвърждава, че сте безпомощни.

Отмъщението

Детето, движено от тази цел, се чувства обидено и унижено. При това няма значение дали обидата действително е била нанесена или е измислена. Тези деца обикновено са много чувствителни и за тях разбирането и доброто, грижовно отношение са им нужни като въздуха.

Бягство от неуспеха

Децата отказват да вземат участие в каквито и да е дейности, не се стремят към успех и някакви постижения. Те са загубили вяра в себе си, затова и се чувстват дискомфортно. Родителите трябва да са търпеливи, открито да показват поддръжката си и да хвалят и най-дребните успехи.

Достойна за внимание е и още една форма на активен протест. Когато родителите или учителите имат прекалено големи очаквания, изразяват претенции, усилено контролират детето, това провокира у него вътрешно напрежение, а след това – и опозиция.

Според психолозите, опозицията към родителите е възможна и заради това, че в определен период от живота си децата чувстват любов не към тях, а към връстниците си. За тях майката и бащата са обектите, от които са зависими, които ги контролират, от които се страхуват… Често децата са в опозиция заради жестокост или, напротив, заради пълно безразличие от страна на родителите.

Понякога опозицията се проявява като психическа регресия. Т.е. – в семейство, в което се ражда второ дете, голямото започва да плаче и да капризничи, мислейки, че щом малкото бива обичано заради това, то, значи, също ще бъде обичано.

Децата могат да протестират и отмъщават във всяка възраст. Най-ярките изяви на агресивно поведение се наблюдават в периодите на възрастовите кризи.

За да се преодолеят тези проблеми, у детето трябва да се развиват увереност, позитивна представа за себе си, адекватна самооценка. В общия случай проявата на агресия не е патология, но се нуждае от внимание и целенасочена корекция.

Източник: bg-mamma.com

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации