Как да подкрепим самостоятелността на детето

Как да подкрепим самостоятелността на детето

Сигурно сте забелязали, че колкото повече расте детето Ви, толкова повече заявява гласно: „Аз сам/а“. Всеки ден то развива нови умения и учи нови неща и е добре да създадем среда, в която да може само да се справя. Това е важно за неговото осъзнаване като личност и за придобиването на добро самочувствие и самоувереност. Спомнете си и думите на Мария Монтесори за това какъв би бил призива на детето към родителя в този период: „Помогни ми, за да справя сам!

Какво можем да направим като родители, за да стимулираме самостоятелността?

Хранене

Сигурно изтръпвате от абстрактните рисунки с храна по  дрехите, масата, пода и стените, оставени от малкия Пикасо, който сега се учи да яде сам. Сигурно изтръпвате и че половината от яденето остава някъде по пътя между паничката и устата и се притеснявате, че детето като се храни само, всъщност не се храни пълноценно. Въоръжете се с търпение. По-важно е детето да опитва да се храни само – рано или късно мацаницата наоколо ще намалее, но ще имате едно усмихнато и гордо от уменията си дете, което няма да има нужда от Вас, за да се нахрани.

Включвайте малките в приготвянето на храната според уменията им. В началото може да слагат сол, после да изсипят нарязаните зеленчуци, да разбъркат, ако ястието не е на котлона и т.н. Дори две годишните ще бъдат щастливи да помогнат в месенето на курабийки. На закуска може сами да сипят млякото – примерно от по-малка каничка в чашката или да си подредят филийка според желанието. Това им доставя удоволствие и Вие самите ще видите блясъка в очите им, когато седнат да хапват ястието, в чието приготвяне са участвали. Освен това придобиват ценни знания и умения.

Постепенно на по-големите деца може да делегирате сами да приготвят закуската си, а не да са зависими от Вас, разбира се, съобразено с възможностите им.

Обличане

Да, Вие знаете, че когато се обува панталон, двата крака не се напъхват в един крачол. Знаете и че когато се облича жилетка дясната ръка не се слага в левия ръкав.  Това е чудесно! Сега е време да го научи и малкото същество. Щом усетите, че детето има желание да се облича само, дайте му въможност да го прави. Ще е по-бавно и ще се обърква много, но след всеки следващ опит ще придобива ценно знание и самостоятелност.

Включете и различни игри, с които детето все по-уверено да закопчава и откопчава копчета, да отваря и затваря цип, да отлепва и залепва велкро лента, да завързва и развързва обувка.  Не е задължително да купувате скъпи материали – използвайте филц или плат и малко въображение и детето скоро ще е потънало в приятна игра, която ще му помогне да се облича само все по-бързо и по-умело.

Може да стимулирате самостоятелността като предложите на детето Вие първо да му покажете как се прави дадено нещо, а след това да опита то. Когато обувате обувките, обяснете по какво познавате коя за кой крак е. Обуйте едната и обрънете внимание на детето какво правите. Нека сега то да опита само с другата обувка. Поздравете го за опитите му.

Ако сте притеснени от времето и бавното обличане на детето Ви изнервя, опитайте да започнете приготовленията по-рано. Обяснете на детето, че трябва да излезете бързо, но не го притеснявайте. Децата нямат усещане за време и Вашите понятия за неразбираеми за тях. Може да помогнете на детето да се ориентира като пускате  едни и същи 3 поредни песнички, докато се облича. Задачата е да се облече до те свършат. В началото е вероятно песента да е свършила, а детето още да не е готово. Не го наказвайте, че не успява, а го поощрете, че всеки път става по-бързо и по-умело в обличането.

Помощ вкъщи

Малките деца обожават да помагат, а изпълнението на отговорни задача стимулира усещането, че са способни и полезни. Ако почиствате, нека и то да си има задача – може да ви донесе метлата или да изнесе навън възглавничките да се проветрят. Ако има желание да мине пода със стирката, благодарете за желанието му да помогне. Нека да Ви помага при пускането на пералнята. Ако имате нисък простор, предложете му да защипва дехите със щипки, което е чудесно упражнение за развитие на фината моторика. Може да почисти собствените си играчки. Нека да участва в сервирането и отсервирането на масата.

Да, няма да е идеално и скоро може да му омръзне или да го превърне повече в игра, отколкото да се стреми да довърши задачата, но ще сте направили още една крачка към изграждането на самостоятелността. Ако видите, че детето има желание, но се затруднява, помогнете му да се справи, като разделите задачата на стъпки с прости и лесно изпълними действия. Покажете и обяснете, ако е необходимо. Поздравете детето за опитите да изпълни задачата.

Средата

Къде са книжките на детето? А играчките? Достъпни ли са или трябва да Ви моли за съдействие, за да разгледа това, което иска.

Вижте средата през очите на детето. Какво виждате? Какво бихте променили?

Детето трябва да може самостоятелно да изследва средата около себе си. Затова премахнете всички опасни предмети и реорганизирайте опасните зони. Това ще даде възможност детето се придвижва свободно и да изследва автономно и самостоятелно предметите и зоните, които го интересуват.

Нека детето също да взима решения

Оставете детето да води – ще видите интересни неща през неговите очи. Може да стане и у дома и в парка.

Нека детето да избира дрехите си сутрин – ще му помогнете да изгради вкус и и мнение.

Решило е, че иска да излезе с дъждобран в слънчев ден? Или със слънчеви очила в тъмното? Защо не?

Детето експериментира, а изводите до които стига, му дават ценни знания и му помагат да се развива. Разбира се, ние като родители сме отговорни за неговото здраве и безосност и трябва да се намесим, ако преценим, че дадено решение може да му навреди.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации