Как да подпомогнем децата да развият самодисциплина и вътрешна мотивация

Как да подпомогнем децата да развият самодисциплина и вътрешна мотивация

Петя Тошева е завършила екология и опазване на околната среда, което е не само професия, а и начин на живот, мислене и поведение. Работи с деца още от студентските си години, когато е била ски инструктор и обучава детски групи на Витоша, а по-късно и в Австрия. С международното си дипломиране като Монтесори учител 3-6, последните 4 години работи с деца в двуезична детска градина “Peekaboo Montessori”. Според нея “децата са единствените, които могат да ни дадат опит.”

Има двама сина на 5.5 и на 7 години, които я правят изключително търпелив, балансиран и организиран човек. Никога не си е представяла, че работата с деца носи такова голямо удоволствие, удовлетворение и щастие.

Точни рецепти за това какво да направим за да се държи детето дисциплинирано няма, но има философия и основни моменти, през които трябва да мине родителят, за да е сигурен, че върви в правилната посока. Дисциплината, която търсим е активна. Не вярваме, че някой е дисциплиниран, ако по-изкуствен начин е накаран да стои послушно – напротив, човек е дисциплиниран, когато може да контролира себе си, следвайки правилата на живота.

За някои хора дисциплината е свързана основно с наказанието и им звучи сурово. Но това не е дисциплина. Дисциплината се постига с последователност от правилно извървени стъпки. Често я свързвам с пътека в планината, която е добре маркирана. Когато минаваме по маркировка, пътуването е безпроблемно. Дициплината е активно състояние, което идва от самото дете, а не се налага отвън.

Тази последователност от стъпки, които трябва да бъдат извървени, всъщност са основни човешки стремежи и потребности от детето, познаването и разбирането, на които улеснява родителя в осигуряването на пълноценно развитие на детето:

  • ориентация
  • ред
  • точност/прецизност
  • повтаряне
  • изследване/изучаване
  • общуване

Когато родителят създаде среда с тези стъпки, той може да е сигурен, че детето расте самоуверено, самостоятелно и независимо.

Няколко етапа в развитието на дисциплината:

  • Първи етап: детето не може да изпълнява инструкции и фокусът е върху контрола на движенията – физическа дисциплина. Т.е. важно е даваме възможност на детето да се движи. Не бива да ги затваряме в кошара, не бива да го изолираме, защото детето не може да усъвършенства контрола върху движението-.
  • Втори етап: детето може да следва инструкции, макар и против своята воля и желание.
  • Трети етап: детето се старае да угоди и изпълни всякакви желания и инструкции, още преди те да са направени от възрастния (ролеви модел). Много е важно да не се злоупотребява с тази готовност на детето.

Разлика между послушно и дисциплинирано дете

Послушното дете очаква поощрения, одобрение и награди и когато не ги получава, то вече не е мотивирано да постъпва правилно. Дисциплинираното дете е достигнало до това ниво по един стабилно извървян път и знае кое е добро, защо е добро и как да постъпи.

Ако наказваме детето, снемаме вината от него – по този начин то смята, че е изкупило вината си и може на чисто да продължи да прави бели. Хубаво е да се поговори с детето, за да има усещането, че е направило нещо нередно а не да се наказва. Разговорите могат да се повторят десет, двайсет и повече пъти – докато те узреят в съзнанието му.  Оттам нататък то ще постъпва правилно и ще има стабилна ценностна система.

Когато детето плаче, тръшка се и не постъпва по начина, по който искаме, значи някаква негова потребност не е задоволена. Детето не плаче заради самия плач. Често възрастните не сме достатъчно наблюдателни, за да видим от какво има нужда детето.

Цялата лекция може видите тук.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации