Как да помогна на сина си на 2 години да проговори?

 • Здравейте, госпожо О,

  Моля за съвет как да помогна на сина си, на 2 години, да проговори. С него водим активен диалог, откакто стана на година и няколко месеца. Но той не казва думите, а използва знаци или звуци за почти всяка дума от ежедневието. От преди да навърши годинка казва основните „мама“, „баба“, „деди“, на татко си казва „хихи“, не знам защо.

  Осъзнавам, че голяма вина имам аз, тъй като го разбирам и му отговарям. Играе с деца само на площадката. През другото време е с мен, баща си и бабите си, които вече също знаят повечето му „думи“.
  Когато го помоля да каже някоя дума той дори не се опитва, а ако се направя, че не го разбирам, се сърди и приключва разговора.

  Моля, посъветвайте ме как да го накарам да започне да повтаря думите ми или да казва свои, макар и грешни в началото.

  Благодаря!

Госпожа О: Здравейте! Всеки родител се вълнува кога ще се случи проговарянето, притеснява се и търси решения да го ускори. Истината е, че за всяко дете, периодът е много различен. Има деца, които проговарят рано, други по-късно. На първо време е важно, Вие да се успокоите и да не мислите за себе си в термините на вината. Второто важно нещо е да не оказвате натиск върху детето, защото това може да предизвика обратен ефект. Той може и да не произнася много думи, но общува активно с Вас, според описанието Ви: сочи, издава звуци, използва знаци. Често децата преди да проговорят използват цял набор от невербални жестове, за да се изразят.

Фокусирайте се върху това, което детето се опитва да каже и реагирайте. Важно е да се чувства уверен в опитите си. Повторете какво се разбрали. Ако детето казва „да“, искайки вода, кажете „Вода, искаш вода. Заповядай!„.

Може да задавате въпроси и да изчакате поне 10-15 сек, за да дадете възможност на детето да отговори, дори със звуци или знаци.

Канете детето да играе игри, чрез които развива фината си моторика, т.е. борави с ръцете си.

Няма информация във въпроса Ви, но си позволявам да Ви насоча, да намалите до минимум времето, което (ако) детето прекарва пред екран- било то телевизия, телефон или таблет.

Пейте често, особено песнички, които предполагат и действие като „Хей, ръчички, хей ги две“. Може да разказвате и истории, които стимулират движението.

Разказвайте приказки и истории с това, което наблюдава около себе си. Четете. Когато четете, не бързайте, нека скоростта да е малко по-бавна от обичайното Ви четене и се разположете така, че детето да може да Ви наблюдава.

Ако решите, може да се посъветвате и с логопед за още идеи и насоки, съобразени с индивидуалността на сина Ви.

Може да Ви е полезна и статията: Как да развиваме езика, играейки.

Успех!

1 Коментар

 • Публикувано 28.02.2018
  Avatar

  Диана данчова

  Здравейте г-жа О дъщеря ми е на 2 г а нито говори нито ходи сама когато я питам нещо тя не ми обръща никакво внимание не играе с играчки а по цял ден е пред телефона гледайки клипчета на английски език повтаря след тях брой до 10 на английски знаеш всички цветове на английски, а когато я накарам да каже нещо на български тя сякаш не ме чува много съм притеснена моля за съвет. Когато я водим при педито тя казва а не нищо и няма детето си е добре здраво е моля за съвет от вас ще ви бъда много благодарна

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации