Как да постъпя, ако забранявам на детето си, това, което другите родители разрешават?

  • Как да постъпя, когато аз забранявам нещо на детето си, а в общата компания, с която излизаме и играем, има родители, които разрешават същото това нещо, точно когато аз съм го забранила.
Госпожа О: Не е лесно да се отговори на такъв въпрос. Всеки родител стига до решение какво да забранява или разрешава, базирайки се на опита, вярванията си и най-вече на усещането си за детето. Не можем да караме другите да мислят и действат като нас, а понякога е полезно да си „сверим часовника“ и да преослислим дали това, което разрешаваме или забраняваме е адекватно, особено при съвместна игра с други деца.

Ако компанията Ви е постоянна, вероятно с открито говорене може да съгласувате какво е разрешено за децата и какво не. Ако например Вие забранявате на детето си да яде сладолед, а другите родители разрешават, то може да се договорите, за да не се дразнят децата, във времето, което прекарват заедно, да им носите храни, които всички могат да консумират. Разбира се, ще има и въпроси, по които едва ли ще постигнете съгласие. Имайте предвид фактът, че ако другите разрешават нещо, което Вие забранявате, това не непременно е неправилно.

Ако все пак твърдо вярвате в наложените от Вас забрани, а не може да постигнете съгласие с останалите родители, то е важно да обясните причината за забраната на своето дете. Това също е полезен урок. Не е необходимо да правим всичко като другите. Добре е да можем да отстояваме собствените си решения. Не мога да Ви обещая, че обясненията винаги ще бъдат разбрани и приети и че детето няма да се разстройва, гледайки другите да правят това, което то не може, но постепенно, ако забраната е смислена и добре аргументирана, е вероятно детето да Ви съдейства.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации