Как да развиваме детето с музика

В нашата работа с децата почти всекидневно включваме песни, танци, слушане на музика, възпроизвеждане и разпознаване на звуци, ритмуване и т.н. Защо обаче го правим? Защо вместо да хванем химикалките, понякога избираме маракасите? Защо вместо да направим малко гимнастика, решаваме да се раздвижим, пеейки с „Аз дясната ръка напред ще я подам“? Защо тананикаме мелодийка и след това заедно я повтаряме?

12064096_955820127816467_1612663521_n Ние не сме музиканти и опита ни, свързан с музиката е много различен – от пеене в хор до пълен отказ да пеем пред хора. Включваме в работата си музика, защото сме убедени в нейната сила и значение за пълноценното детско развитие. Да направиш музиката част от всекидневието на децата не е трудно, нито скъпо и дори не отнема много време, а помага за толкова много неща:

  • Повторенията на дадена песен и слушането на музика допринасят за развитието на паметта, вниманието и концентрацията;
  • В основата на пеенето и на говора е гласът – чрез системно пеене се подобряват гласовите възможности при децата (разширява се гласовия диапазон, гласът се обработва и т.н.);
  • Пеенето помага за равномерно и дълбоко дишане, а с това въздейства положително върху развитието и на правилна интонация при децата;
  • Пеенето обогатява речниковия запас на децата и общата им култура- те научават нови думи и рими, имена на композитори, музикални инструменти, нови държави и много други;
  • Музиката влияе върху детските емоции, защото непосредствено внася радост в живота на децата;
  • Движенията на децата с музика са по-организирани и по-жизнени;
  • Слушането и възпроизвеждането на музика развива, както музикалния слух, така и усета към правилното говорене при децата (ритъм и темп);
  • И не на последно място – музиката допринася и за социализацията на детето – когато пее, свири, слуша музика заедно с другите деца, то изявява себе си като част от едно цяло и се свързва с другите деца.

Така че, дори и децата Ви да не са „родени с дарба“ препоръчваме смело да се забавлявате заедно, докато пеете, слушате музика и танцувате. Важно е да не забравяте елемента на играта. Слушайте много музика и много различни видове музика. Може това да е огромно предизвикателство за Вас, но родителството е чудесен повод за учене на много нови и различни неща – така, че не се ограничавайте само до класическа музика, а смело пуснете на децата си Depeche Mode или някое друго по-ново „парче“.

Кога да започнем с музикалните дейности?

Започнете с любов още от бременността – пейте на Вашето бебе, дори и да не звучите като Уитни Хюстън. Музиката е прекрасен начин да се свържете с бебето си, да се успокоите и да помогнете на Вашето малко съкровище да заспи. Бебетата не се интересуват от това, точно как звучи гласа Ви и дали пеете фалшиво! Така че поемете дълбоко дъх, все едно че свирите на някакъв инструмент, или просто пейте каквото си искате. Разбира се, приспивните песни са хубави, но ако е по-лесно за Вас, пейте поп песни или каквото искате. Важното е да започнете да пеете за Вас и за Вашето бебе!

Когато децата поотраснат танцувайте заедно, направете си маракаси от пластмасови бутилки и ориз, ангажирайте ги с въпроси дали песента е бавна или бърза, силна или тиха, питайте ги какви музикални инструменти чуват в изпълнението, пляскайте в ритъм и нито за миг не спирайте да се забавлявате!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации