Как да развиваме езика, играейки

Как да развиваме езика, играейки

Идеи за най-малките

Да говорите непрекъснато с детето от най-ранна възраст е един прекрасен начин да започнете изграждането на речника му. Още от раждането може, показвайки му картинки или докато се разхождате навън или из дома, да му обяснявате какво вижда.

Разказвайте му какво правите в момента: „Мама включва печката, за да приготви вечеря. Сега ще нарежа един домат и един морков.“

Или, докато го преобличате, назовавайте частите на тялото му: „Подай ми ръчичка, сега да обуем едното краче…“ и т.н. Използвайте всеки повод.

Сигурно ще забележите, че и най-малките бебета се оживяват, докато им говорите и се получава танц от думи и движения: Вие казвате нещо, а детето започва да движи ръце и крачета. Това редуване показва, че детето Ви слуша и освен това активно трупа думи, с които постепенно ще започне да се ориентира в заобикалящия го свят.

Четенето също е важно. За децата са интересни книжки с картинки и рими, кратки стихчета, кратки истории с повтарящи се изречения.

Речниковият запас се развива и с детските песнички. Пейте, децата обичат да чуват гласа Ви, а освен това се смята, че така лесно възприемат думите. Когато има възможност, илюстрирайте песничката с жестове, с картинки или с играчки. Това помага на децата да правят връзка между думата и предмета, действието или явлението, което тя обозначава. Примерно към песничката „Чудната къщичка“ може да покажете картинка на къщичка, на животните, за които се пее, на кладенче, дърво и т.н. Използвайте и популярните песни и залъгалки и игри с пръсти. От тях децата учат много.

Задавайте много въпроси. Дори детето да не може да Ви отговори, според специалистите, въпросите провокират създаването на много невронни връзки и развиват мозъка на детето.

Показвайте много картинки. Може да си направите комплект от карти с картинки от стари списания, на които да са изобразени различни животни, растения, предмети, близки на детето на хора, цветове, букви и цифри. Теглете карта, покажете я на детето и му кажете какво вижда. Ако има подобен предмет в стаята или навън, покажете му го. Употребете думата в изречение, а освен това, може да разкажете кратка история. Ще е чудесно да измислите и кратки стихчета с рими. Никой няма да Ви оценява. Дори и римите да са безмислени, за детето е интересно да чува мелодиката на езика. Така ще му помогнете да изгражда връзки и да трупа думи. Ако изтеглите картинка на животно, имитирайте звука, който то издава. Бебетата обожават това.

Осигурете на бебето нови преживявания и приключения. Картите с картинки са полезни, но не изчерпват света. Една разходка до зоологическата градина, парка, планината/ морето, магазина, курса по танци с бебета, йога, добавят много впечатления. Не спирайте да говорите. Обяснявайте какво детето вижда, а когато прецените, че е безопасно и подходящо, дайте възможност на детето да докосне и да помирише видяното. Използвайте всяка ситуация да учите детето и на социални умения – махайте за „Здравей“, „Довиждане“, когато се срещне с друго бебе го попитайте как се казва и отговорете, и т.н.

Направете книга със снимки на детето от неговото ежедневие. Докато я разглеждате, разказвайте на детето: „Тук се къпеш, виж колко много пяна има. Ти обичаш да се къпеш с много пяна в коритото. Ето го и динозавърчето и рибката. Имаш лилава рибка. Тя ти прави компания, докато се къпеш.“

Когато детето започне да произнася кратки думички, срички, повторете това, което е казало веднъж на неговия език и след това въведете думата, така както трябва да бъде. Примерно, ако чуете „пуф-пуф“, това може да означава, че иска да играете с влакчето. Кажете: „Искаш да играем на пуф-пуф? Да играем на влакче. Къде ти е влакчето?“

Използвайте топка или дрънкалка, за да показвате пространствени понятия като горе, долу, зад гърба, отстрани,а също и бързо, бавно.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации