Как да развиваме езика, играейки

Как да развиваме езика, играейки

Идеи за по- големите

Децата учат много посредством ролевите игри – игра на магазин, на строители, на лекари, на готвач и т.н. Това са все дейности, с които те опознават света на възрастните и усвояват лесно важни думи и изрази. За това помагат и съпътстващите играчки. Детето, боравейки с тенджерки, чинии, тухлички, кубчета, кукленски дрехи, лекарска слушалка, различни продукти от магазина и др, започва да употребява названията им в активната си реч, в най-различни ситуации. Използвайте ролевите игри, за да учите детето на изрази на вежливост, да изразява желания и да планира намеренията си.

Разширявайте значението на думите с играта на „С какво ни е полезен…“ Може да посочвате предмети от стаята или части от тялото и да се редувате в измисляне на ползи. Например „С какво ни е полезен носът? Да вдишва и издишва въздух, да мирише цветята, да ни предупреди, когато има пожар, защото долавя миризмата на изгоряло, да ни помогне да разберем дали държим ябълка или портокал, когато сме със затворени очи и т.н.“

Чудесна семейна игра за развитие на езика е торбата за истории. Сложете различни предмети в една торба. Нека след това всеки да извади 5 предмета и да се опита да разкаже история с тях. Задавайте въпроси на детето, за да използва повече думи, да описва и да обяснява.

В торба може да сложите различни предмети и детето слепешком да ги вади и да се опита да ги познае по признаците. Окуражавайте го да обяснява усещанията си: твърдо, меко, гладко, грапаво, малко, голямо, остро, пластмасово, дървено, метално, кръгло, квадратно, и т.н. И тук може да се редувате, за да учи детето думи и изрази от Вас.

Разглеждайте семейният албум и си припомнете къде сте ходили и какво сте правили. Задавайте въпроси на детето какво то си спомня, какво вижда на снимките, окуражавайте го да Ви задава въпроси.

Ходене на пазар. Планирайте заедно покупките. Какво имате, какво трябва да купите, какво смятате да готвите. Направете списък с думи и по възможност картинки и когато купите нещо, детето може да го отбелязва. В магазина може да давате на детето задача да сравни дадени продукти по големина – например спагетите, по форма, по цвят, по тежина или да открива нужния продукт по категории- ябълките са при плодовете, маслото е при млечните продукти.

Приказка без край е игра, която също развива въображението и стимулира ученето на думи. Нека един от Вас да започне история, а всеки следващ да я развие като добавя по едно-две изречения.

Четенето продължава да е важно. За да ангажирате вниманието им, започнете с корицата. Какво се вижда на нея? Ако книжката е нова, помолете детето да отгатне за какво се разказва вътре. Чак след това започнете да четете.За да стимулирате детето да използва думите в активния си речник, започнете приказката и спрете в някакъв момент. Нека детето да предположи какво ще се случи по-нататък и как ще реагират героите. Задавайте му въпроси, за да опише повече действия, повече детайли и да използва повече прилагателни. Окуражете го да преразкаже историята със свои думи, примерно на друг член от семейството, за да е мотивирано.

При познати приказки и истории, променете нещо и предизвикайте въображението на детето с въпроса: „Какво ще стане, ако…?“ Друг начин да стимулирате въображението им е да въведете нови предмети и те да ви разкажат историята, като се опитат да ги включат. Ще е интересно да чуете как ракета, компютър и мотор ще се впишат в приказката за Пепеляшка.
Попитайте детето кой герой харесва и защо. Може да изработите костюм на героя или да го стимулирате да го нарисува. С малко въображение може също да измислите игри на база на приказката – например детето да отговори на гатанки, да реши ребус, кръстословица или пъзел, да направи плакат на приказката, да си опита силите с някои предизвикателства, през които минава героят –да скача надалеч, да тича бързо, да цели точно и т.н. Например, след приказката за Хензел и Гретел, може да построи замък от ледени кубчета, да търси нещо като се ориентира по карта или да му отправите предизвикателство да освободи възможно най-бързо предмети, „пленени“ в ледена буца.

Нека и детето да Ви „чете“, макар това да означава да Ви разказва по картинките. Ще е забавно да чуете неговата версия на историята.

Като правило, в книгите се използват повече думи, отколкото в разговорния език. Често в историите и приказките има нови думи, които детето не е срещало преди и трябва да бъдат обяснени. Обяснете ги простичко. Например „огромно“ е много, много голямо. „Грабвам“ е взимам бързо. Ако имате думи като „каляска“, „виолончело“ или „корона“ най-добре да ги покажете на картинка. Дайте пример с нещо, което е познато на детето. За да помогнете на детето да запомни новата дума, може да го помолите да я изиграе, да я покаже с жестове и да я употреби в измислено от него изречение. След това окуражете детето да използва новите думи в своята версия за продължение на историята, както и в ситуации от ежедневието.

По забавен начин се учат думи и с играта на детектив. Нека всеки от Вас да си избере някакви предмети. Завържете очите на детектива и го стимулирайте да Ви задава въпроси, за да се опита да познае какъв е предмета. След това се разменете.

Учете за нещата, които децата вероятно приемат за даденост – откъде идва млякото, хлябът и другите хранителни продукти. Покажете житото, брашното и как се меси хляб. Нека детето само да опита. Това за него ще е много приятно и пълно с емоции преживяване, а освен това ще научи още много думи и изрази.

Разигравайте куклен театър по познати истории или импровизирано. Това много съдейства за обогатяване на активния речник на детето.

Стимулирайте детето да Ви разказва за ежедневните си преживявания в детската градина, с приятелите, какво е гледало по телевизията. Помагайте му да задълбочи разказа, нека да описва чувства, да изразява предположения, да описва детайли. Окуражавайте го да говори и за бъдещи планове, да изразява намерения. Задавайте му отворени въпроси: „Какво се случи после?“, „Какво ще стане, ако.?“, „Какво може да се направи в тази ситуация?“, „Какво е твоето мнение?

Любима игра за децата е т.нар. умален свят, при която с помощта на играчки, фигурки, конструктор, материали от природата и други подръчни средства се създава умален вариант на реално съществуващи места, сцени от приказки, истории и др. Те са много полезни игри за децата, защото им помагат да изградят цялостни понятия за познати и непознати светове (примерно: изграждане на селца и градове, показване на света на динозаврите, пътуване в космоса, разходка из саваната и др.). Освен това могат да изпробват различни роли и действия, да развият фантазията си и най-вече да обогатят речника си. Сценариите изберете според интересите на детето. Докато играете, обяснявайте какво правите, задавайте въпроси на детето, стимулирайте го да разказва истории, да дава идеи как да се развие играта и най-вече да употребява активно думите, които въвежда умаленият свят. Тази игра е чудесна и за развитие на творческите умения и уменията за решаване на проблеми на по-големите деца. Нека те сами да изработят героите, да потърсят например „гигантски растения“ за обиталището на динозаврите, да проучат информация за планетите, да ги направят от вестници и да ги оцветят.

Стимулирайте ги да измислят свои рими. Децата ги обожават, а освен че са забавни, им помагат лесно да помнят думи. Ето една приятна и забавна игра, за да въведете концепцията за римите. На един лист в две колони залепете разбъркано снимки на предмети, животни, растения, които се римуват две по две. Пример: от ляво да има картинки на мечка, а отдясно на буболечка или пък печка. Целта е детето да намери римата на картинката отляво сред картинките от дясната колонка. Когато детето усвои римите, може заедно да измисляте стихчета и дори песни.

Бъдете търпеливи. Колкото и да е естествен процеса на усвояване на езика, ще ви се наложи многократно да повтаряте някои думи и техните значения. Нормално е децата да произнасят думите неправилно или да не ги употребяват адекватно. Казвайте им как е правилно, но подкрепящо и с много внимание, за да не се фрустрират от грешките си. Поздравявайте ги, когато се изразяват добре и богато. Всяко дете се развива със свои темпове. Развивайте езика като игра, а не като задължителна програма за достигане на конкретни цели. Когато децата се забавляват и изпитват удоволствие от играта, те учат по-добре.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации