Как да развием грубата моторика?

Какво е груба моторика?

Това е развитие на основните движения на тялото като стоене, седене, пълзене, клякане, ходене, тичане, а също така и уменията за игра с топка – хващане, хвърляне, ритане.

Как може чрез игри да развием грубата моторика?

В статията четете:

Развитие на грубата моторика при бебетата

Развитие на грубата моторика при деца на 1-2 години

Развитие на грубата моторика при деца на 2-5 години

Развитие на грубата моторика при бебетата

Може да срещнете много игри за стимулиране на грубата моторика, но не се опитвайте да изпреварите развитието на детето. Ако малчуганът на Ваши приятели на 10 месеца вече ходи, а Вашето дете на същата възраст все още пълзи, това не е причина да правите упражнения, за да го стимулирате да проходи. Така дори може да му навредите. Всяко дете се развива със собствено темпо и не бива да го натоварваме излишно. Използвайте игрите, за да стимулирате развитието на вече появило се умение, а не да го предизвикате да се появи по-рано.baby-453276_1920

  • Включете в дневния режим на детето йога упражнения. В нормалния случай може да започнете още след 40я ден от раждането на бебето.
  • Към втория месец може да стимулирате уменията на детето за координиране на окото и ръката и уменията му за хващане като използвате мека топка завързана на панделка. Движете топката наляво-надясно нагоре и надолу, така че детето да може да я проследи, а когато е готово и да се опита да я хване. Към третия месец може да му подавате в ръчичката малка мека топка. Разбира се, може и да не успее да я хване веднага, както и да има моменти, в които се справя, а в други не. Важното е да общувате и да изграждате дълбока и позитивна връзка помежду си, докато играете.
  • Ако детето вече интензивно рита с крачета, използвайте това умение, за да композира първата си мелодия. „Ритам, значи свиря“ е нашето предложение как да стане това.
  • Продължете да правите музика и към 3я месец като предложите на детето да потропате заедно върху празни пластмасови или метални кутии.
  • Когато детето е на 4 месеца, поставете играчка на близко разстояние от него. Ако е мотивирано, може да се опита да я стигне. Към 7я месец или когато детето вече пълзи уверено, организирайте мини олимпиада за дисциплината пълзене с препятствия, при която детето ще трябва да преодолее няколко меки възглавници или хавлиени кърпи. Може да се пълзи и през тунел, направен от обикновен кашон.

baby-21235_1920

  • Бебешкото бънджи е много приятен и забавен начин за децата да укрепят мускулите на краката. Подходящи са за деца, които вече могат сядат.
  • Плуването“ сред разноцветни топки също помага за укрепването на мускулите и развитието на моторните умения на 7-8месечните бебета. Изсипете няколко комплекта меки пластмасови топки в кошарата за игра и оставете детето да се движи свободно.
  • Ако детето вече прави първи крачки, наредете му няколко стола един след друг, за да опита, придържайки се за тях да стигне до някоя интересна играчка. А ако вече сте забелязали и наченки на катерене, то предложете различни достъпни препятствия от възглавници, по които може да се катери, докато Вие го придържате, разбира се.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации