Как да развием лидерски качества у детето

Как да развием лидерски качества у детето

Георги Камов е основател на фондация Багра – фондация, която се стреми да свърже личното и обществено качество на живот. Той е и съосновател на Designthinking.bg – компания, която превръща продукти и услуги в запомнящи се преживявания, променящи хората и средата около тях. През 2013-та публикува “Дестинация номер едно“, където отговаря на въпроса в какво България може да е най-добра в глобален мащаб. В момента пише “Дестинация Европа”, където основният фокус е бъдещето на Европейския съюз. Георги е мотивационен лектор, презентатор на три TEDx конференции и на множество други събития, на които говори за иновации, социална промяна и нови начини за разрешаване на стари проблеми .  

Той ще ни помогне да си отговорим на въпросите: Защо е важно лидерството и защо е още по-важно, искаме ли детето ни да е лидер?

Какво означава да си лидер?

Често си мислим, че това е супермен, който стремглаво се е впуснал напред в нови приключения, кайто може и знае всичко, целият свят е негов и пред него няма никакви граници.

Лидерството е важно, за да можем да се справим с редица предизвикателства. Всеки родител иска детето му да е лидер, но често даваме други сигнали- примерно, ако имаш проблеми или ти е трудно, потърпи. Има обаче и други примери: воденото от децата движение за мир в Колумбия, които фокусират вниманието на обществото върху влиянието на военния конфликт върху децата и предизвикват избори; момичето от Пакистан Малала Юсафзаи, която отваря въпроса за правото на жените на равен достъп до образование; Боби Новак от САЩ, известен с кампанията „Детето президент„.

Какво обединява децата от всички тези примери?

  • Никое от тези деца не е чакало разрешение. Те сами са решили да направят нещо и са го направили.
  • Никой не им е казал, че не могат. Ние като възрастни често обичаме да слагаме етикети, с които ние казваме какво децата не могат.
  • Никой не ги е предпазил от това да опитват. В наши дни рискът започва да се превръща в проблем за родителите. Така на рискът постепенно започва да се гледа като на бариера.
  • Някой им е дал отговорност. Да повярват в себе си и да направят нещо, което не е съобразено с възрастта им. Казали са им, че трябва да се справят.

Това може да залегне и в образованието – методика като Монтесори или дизайн мисленето дават възможност на децата да носят отговорност, да се провалят, да опитват пак. Има и други примери, при които децата са включени, например в бизнеса, за да помагат в разработката на конкретни продукти или пък в решаването на проблеми в собствените им училища (повече вижте във видеото).

За да се развива лидерството е много важно да има визия. Визията съдържа три неща:

  • зависимост, защото първо сме зависими от родителите си. Ако този период продължи дълго, не можем да говорим за лидерство;
  • независимост – проблемът е на този етап е, ако спрем дотам. Рискът е да започнеш да приемаш света като „аз-всички останали“;
  • взаимозависимост – тук вече виждаш и осъзнаваш, че живееш в свят с други хора и ако искаш да постигнеш нещо, трябва да ги постигнеш с всички тях.

Затова трябва да се опитаме да дадем на детето си вселената, да започнем оттам, а не с играчка, в която то да играе само в ъгъла. Въпросът е всъщност как децата да ни помогнат да изградим лидерски умения като родители.

 

Изпрати коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Подобни публикации