Как да развием лидерски качества у детето

Как да развием лидерски качества у детето

Георги Камов е основател на фондация Багра – фондация, която се стреми да свърже личното и обществено качество на живот. Той е и съосновател на Designthinking.bg – компания, която превръща продукти и услуги в запомнящи се преживявания, променящи хората и средата около тях. През 2013-та публикува “Дестинация номер едно“, където отговаря на въпроса в какво България може да е най-добра в глобален мащаб. В момента пише “Дестинация Европа”, където основният фокус е бъдещето на Европейския съюз. Георги е мотивационен лектор, презентатор на три TEDx конференции и на множество други събития, на които говори за иновации, социална промяна и нови начини за разрешаване на стари проблеми .  

Той ще ни помогне да си отговорим на въпросите: Защо е важно лидерството и защо е още по-важно, искаме ли детето ни да е лидер?

Какво означава да си лидер?

Често си мислим, че това е супермен, който стремглаво се е впуснал напред в нови приключения, кайто може и знае всичко, целият свят е негов и пред него няма никакви граници.

Лидерството е важно, за да можем да се справим с редица предизвикателства. Всеки родител иска детето му да е лидер, но често даваме други сигнали- примерно, ако имаш проблеми или ти е трудно, потърпи. Има обаче и други примери: воденото от децата движение за мир в Колумбия, които фокусират вниманието на обществото върху влиянието на военния конфликт върху децата и предизвикват избори; момичето от Пакистан Малала Юсафзаи, която отваря въпроса за правото на жените на равен достъп до образование; Боби Новак от САЩ, известен с кампанията „Детето президент„.

Какво обединява децата от всички тези примери?

  • Никое от тези деца не е чакало разрешение. Те сами са решили да направят нещо и са го направили.
  • Никой не им е казал, че не могат. Ние като възрастни често обичаме да слагаме етикети, с които ние казваме какво децата не могат.
  • Никой не ги е предпазил от това да опитват. В наши дни рискът започва да се превръща в проблем за родителите. Така на рискът постепенно започва да се гледа като на бариера.
  • Някой им е дал отговорност. Да повярват в себе си и да направят нещо, което не е съобразено с възрастта им. Казали са им, че трябва да се справят.

Това може да залегне и в образованието – методика като Монтесори или дизайн мисленето дават възможност на децата да носят отговорност, да се провалят, да опитват пак. Има и други примери, при които децата са включени, например в бизнеса, за да помагат в разработката на конкретни продукти или пък в решаването на проблеми в собствените им училища (повече вижте във видеото).

За да се развива лидерството е много важно да има визия. Визията съдържа три неща:

  • зависимост, защото първо сме зависими от родителите си. Ако този период продължи дълго, не можем да говорим за лидерство;
  • независимост – проблемът е на този етап е, ако спрем дотам. Рискът е да започнеш да приемаш света като „аз-всички останали“;
  • взаимозависимост – тук вече виждаш и осъзнаваш, че живееш в свят с други хора и ако искаш да постигнеш нещо, трябва да ги постигнеш с всички тях.

Затова трябва да се опитаме да дадем на детето си вселената, да започнем оттам, а не с играчка, в която то да играе само в ъгъла. Въпросът е всъщност как децата да ни помогнат да изградим лидерски умения като родители.

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации