Как да развием фината моторика

Как да развием фината моторика

Какво означава фина моторика?

С това понятие се обозначават фините движения на ръцете – хващане, рязане, рисуване, писане, завързване на обувки, откопчаване на копчета, отгръщане на страници, хранене и т.н. Развитието на тези фини движения е пряко свързано с развитието на интелекта и речта при детето. Затова отрано отделяйте време и внимание и чрез различни игри развивайте тези умения у детето.

Как да развиваме фината моторика при бебетата?

0-12 месеца

1 до 3 години

  • Играта с водата и пясъка са изключително полезни за развитието на фината моторика, а и не само. За да се извършат различни операции, децата трябва да преценят действията си, постепенно се учат и на елементарно планиране и базови математически умения. Ако от хигиенна гледна точка се притеснявате да пускате детето си на пясъчниците по паркове и градинки, то може да си осигурите кинетичен пясък у дома. Нека децата пълнят и изсипват различни контейнерчета, да работят с лопатката, да строят замъци и кули, да преливат вода от един съд в друг.
  • За да се развие умението на детето да се облича, то първо трябва да се научи да борави с копчета, ципове, да знае как се слага всяка от дрехите. Започнете с обличане на кукли с негови бебешки дрешки. Дайте възможност на детето  да играе с ципове, с копчета, да завързва и развързва връзки на обувки. Тихите книжки са много полезни за това. Разбира се, не очаквайте умението да се появи, когато предложите играта. Нужно е търпение и постоянство. Когато детето се забавлява, то учи.
  • Играйте игри за сортиране на геометрични фигури. За да напасне детето обемната фигура, активно развива уменията на ръката си, а и интелектуалните си способности.
  • Творческите занимания също са важни. Когато детето борави с тесто за игра или рисува, се развиват важни умения, които в бъдеще ще му помогнат за писането. В края на първата година дайте на детето да рисува с моливи или с подходящи за възрастта му флумастри. След втората година може да изпробвате и рисуването с подходящи за възрастта водни бои и четка.
  • Шиенето и тъкането също са приятни и забавни игри. Може например да четете приказката „Новите дрехи на царя“, а след това да поиграете, така че ръцете да свикват с все по-фини движения.
  • Готвенето ще Ви помогне в тази посока, а и няма да Ви е трудно да мотивирате малчовците да участват. Има играчки на пазара, които учат децата да режат с дървени ножове. В готвенето се борави с много съдове, манджата трябва да се разбърка, да се подправи с щипка от една или друга подравка, а накрая и да се разсипе по паничките.
  • Игрите с конструктори и строителни блокчета са изключително полезни, защото изискват и планиране, изпробване на различни решения, банасиране, напасване и т.н. А децата обожават да строят мостове, кули и къщички за куклите.

Има милион игри, ние Ви пожелаваме време, в което да се забавлявате и да помагате на детето си да расте пълноценно и щастливо.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации