Как да разговаряме с децата си

Как да разговаряме с децата си

Калбие Ходжева е Акредитиран коуч към Международната коучинг федерация. През последните 6 г. работи с родители в посока как да се разбират с децата си. Вярва, че щастливите родители могат да отглеждат и възпитават щастливи и уверени деца, така че светът да бъде по-спокойно място, изпълнено с детски смях.

Създател на supermama.bg, както и общност за подкрепа на родители.

Преди години можех да спечеля наградата за най-амбициозна, властна и контролираща майка. С времето обаче, ми ставаше все по-трудно да наложа това, което си мислех, че е правилно за дъщеря ми. Общуването между нас започна да намалява. Тогава се попитах: „Това ли е, което исках от нашите взаимоотношения. Категорично не!“ Как обаче трябваше да променя нещата? Кого да попитам? Никой не ни учи да сме родители, а това, което сме научили от наите родители, вече не работи. Единственото, което знаех, е, че ако искаш да промениш дадена ситуация, започваш промяната от самия себе си. Ето първите три неща, които промених:

  • замених контрола с доверие
  • замених назиданието с водене с пример
  • вместо да казвам нещата, започнах да питам и да слушам

А промяната реших да започна точно, когато на дъщеря ми ѝ предстояха изпитите след 7 клас. За щастие, промяната доведе бързо до желаните резултати. Тя влезе в гимназията, в която искаше. А най-хубавото е, че ритуалът ни за общуване стана част от ежедневието ни, дори сега, когато вече е голяма, студентка, на хиляди километри оттук.

В този момент се запалих и по коучинга (умението да задаваш силни въпроси, с които да задвижиш мисленето на човек в правилната посока, така че да намира идеи и реения) и реших да създам пространство, в което да помогна на други родители да открият своя стил на общуване и възпитание. Нарекох го „Супермама“. Да си супер родител не означава да си безгрешен или идеален. Всеки един от Вас е супер родител за детето си, защото прави най-доброто, на което е способен за детето си към дадения момент.

Как може да прилагате коучинга във възпитанието на децата?

  • Това е зона, свободна от съвети. Съветите не работят. Когато се научим да чуваме нашите деца, разбираме истински да разбираме какво мислят и чувствам. Трябва да слушаме и гледаме повече, отколкото да говорим.
  • Да задаваме силни въпроси, които да помагат на детето да мисли самостоятелно и да взима решения. Пример за силен въпрос е: „Как ще го направиш?“, „Кои са твоите 10 начина да го направиш?“, „А кои са най-дорите начини от тези 10?“
  • Фокус върху решението. Като родители често се фокусираме върху проблема: „Как можа?!“, „Казах ти аз!“ Трябва да се фокусираме върху решенията.

Изгледайте цялото видео тук, за да разберете как сами да проучите разликата между съветването и коучинга и какъв е ефектът от тях върху вас самите.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации