Как да разговаряме с децата?

Академия за родители, която ще се проведе на 27 и 8 февруари в България Мол, поставя още един интригуващ въпрос: „Как да разговаряме с децата си?“, а отговорът очакваме от очарователната Калбие Ходжева. Тя е акредитиран коуч от Международната коучинг федерация и казва за себе си, че е щастлива да съчетава двете си страсти– родителство и коучинг.

23 (1)Поканихме Калбие да ни разкрие в аванс как коучингът може да е полезен на родителите.

Калбие, основател сте на сайта СуперМама. В какви направления работите?

Помагам на родителите да открият своята рецепта за възпитаване на уверени и щастливи деца. Обичам да уча, да откривам  и споделям нови, практични и интересни методи и подходи, знание, което може да е полезно. Харесва ми да наблюдавам родителите, когато имат „аха!“ моменти, когато постигат развитие, промяна, трансформация, когато се появи онзи блясък в очите. Искам всички родители да се радват пълноценно на удоволствието да са родители. Нищо на този свят не може да се сравни с детския смях и с усмихнатите детски очи.

Какво е коучинг?

Коучът е специалист по задаване на уникални, силни въпроси, които ориентират мисълта в правилната посока, за да ражда идеи, да се намерят нужните решения. Да стигнем до това, което ни е важно. Коучингът отключва потенциала на хората и им помага да създадат желаното бъдеще.

Как и в какви случаи професионалният коуч може да е полезен за родителите?

Знаете, че децата са огледало на родителите си. Ако искаме да променим нещо в тях, променяме себе си и виждаме как те отразяват веднага. Ние не можем да контролираме другите, можем да контролираме единствено себе си и това, което правим.

Може ли да споделите примери от практиката?

Много често ме търсят родители, когато се нуждаят от съвет, подкрепа или една добра дума. В такъв момент коучът помага на човек да открие отговорите, които са в него; ресурсите, които са му необходими за решаване на конкретното предизвикателство; да намери най-работещото за конкретната ситуация; да се свърже с това, което е истински важно и ценно за него в ролята му на родител; да се наслади пълноценно на удоволствието да е родител!

Родителите осъзнават, че това, към което се стремят, е по-близо, отколкото си представят, а след това намират изненадващи, творчески решения, за да го постигнат.

Как протича коучинг сесията? Какъв е Вашият подход?

Това е разговор, в който чрез отворени въпроси, предизвикателства и изслушване човек сам достига до решението или открива най-подходящия път до желаната цел. Коучинг сесията е индивидуална среща, в която човек описва своята тема за сесията: въпрос, цел, предизвикателство, която би искал да постигне, преодолее или обмисли. Коучът внимателно го изслушва, задава отворени, уточняващи въпроси и използва подходящи коучинг техники, чрез които да го подпомогне сам да открие отговорите, които носи вътре в себе си или да намери ресурсите за решаване на въпроса си. В края на сесията коучваният си тръгва с конкретни стъпки, които да предприеме или с план за поредица от действия, които да го доведат до желания резултат.

Може ли самият родител да влезе в ролята на коуч с децата си? С какво би му помогнало това?

Това е още един подход, с който всеки родител може да обогати методите, с които възпитава децата си, още една гледна точка. Ефектът от коучинг подхода – да научим децата да са самостоятелни, да бъдат успешни, щастливи и здрави. Да ги подкрепим да открият и развият целия си потенциал.

Какви лесно приложими коучинг техники може да препоръчате на родителите?

  • Да заменят казването с питане или съветването със задаване на въпроси;
  • Да заменят фокуса от проблем към решение;
  • Да разговарят с децата си, използвайки приятен тон, любопитство, с радост и искрен интерес;

Коучинг подходът е лесен, но изисква промяна на навици.

Как родителите трябва да разговарят с децата си?

Родителите трябва да слушат, за да разберат, а не, за да отговорят. Както е казал Сократ: „Природата ни е дала две очи и две уши, но само един език. Затова трябва да гледаме и слушаме повече, отколкото говорим“.

Какво да очакват родителите от презентацията Ви на Академия за родители?

По време на Академия за родители ще споделя какви са ползите, когато заменим съветите с въпроси. Допълнително през целия уикенд на Академията желаещите ще могат безплатно да опитат коучинг.

Пълната програма на Академия за родители може да видите тукСъбитието, лекциите и работилниците са напълно безплатни, необходима е само регистрация. Заповядайте на 27 и 28 февруари в България мол!

Изпрати коментар

Подобни публикации