Как да разговаряме с децата?

Академия за родители, която ще се проведе на 27 и 8 февруари в България Мол, поставя още един интригуващ въпрос: „Как да разговаряме с децата си?“, а отговорът очакваме от очарователната Калбие Ходжева. Тя е акредитиран коуч от Международната коучинг федерация и казва за себе си, че е щастлива да съчетава двете си страсти– родителство и коучинг.

23 (1)Поканихме Калбие да ни разкрие в аванс как коучингът може да е полезен на родителите.

Калбие, основател сте на сайта СуперМама. В какви направления работите?

Помагам на родителите да открият своята рецепта за възпитаване на уверени и щастливи деца. Обичам да уча, да откривам  и споделям нови, практични и интересни методи и подходи, знание, което може да е полезно. Харесва ми да наблюдавам родителите, когато имат „аха!“ моменти, когато постигат развитие, промяна, трансформация, когато се появи онзи блясък в очите. Искам всички родители да се радват пълноценно на удоволствието да са родители. Нищо на този свят не може да се сравни с детския смях и с усмихнатите детски очи.

Какво е коучинг?

Коучът е специалист по задаване на уникални, силни въпроси, които ориентират мисълта в правилната посока, за да ражда идеи, да се намерят нужните решения. Да стигнем до това, което ни е важно. Коучингът отключва потенциала на хората и им помага да създадат желаното бъдеще.

Как и в какви случаи професионалният коуч може да е полезен за родителите?

Знаете, че децата са огледало на родителите си. Ако искаме да променим нещо в тях, променяме себе си и виждаме как те отразяват веднага. Ние не можем да контролираме другите, можем да контролираме единствено себе си и това, което правим.

Може ли да споделите примери от практиката?

Много често ме търсят родители, когато се нуждаят от съвет, подкрепа или една добра дума. В такъв момент коучът помага на човек да открие отговорите, които са в него; ресурсите, които са му необходими за решаване на конкретното предизвикателство; да намери най-работещото за конкретната ситуация; да се свърже с това, което е истински важно и ценно за него в ролята му на родител; да се наслади пълноценно на удоволствието да е родител!

Родителите осъзнават, че това, към което се стремят, е по-близо, отколкото си представят, а след това намират изненадващи, творчески решения, за да го постигнат.

Как протича коучинг сесията? Какъв е Вашият подход?

Това е разговор, в който чрез отворени въпроси, предизвикателства и изслушване човек сам достига до решението или открива най-подходящия път до желаната цел. Коучинг сесията е индивидуална среща, в която човек описва своята тема за сесията: въпрос, цел, предизвикателство, която би искал да постигне, преодолее или обмисли. Коучът внимателно го изслушва, задава отворени, уточняващи въпроси и използва подходящи коучинг техники, чрез които да го подпомогне сам да открие отговорите, които носи вътре в себе си или да намери ресурсите за решаване на въпроса си. В края на сесията коучваният си тръгва с конкретни стъпки, които да предприеме или с план за поредица от действия, които да го доведат до желания резултат.

Може ли самият родител да влезе в ролята на коуч с децата си? С какво би му помогнало това?

Това е още един подход, с който всеки родител може да обогати методите, с които възпитава децата си, още една гледна точка. Ефектът от коучинг подхода – да научим децата да са самостоятелни, да бъдат успешни, щастливи и здрави. Да ги подкрепим да открият и развият целия си потенциал.

Какви лесно приложими коучинг техники може да препоръчате на родителите?

  • Да заменят казването с питане или съветването със задаване на въпроси;
  • Да заменят фокуса от проблем към решение;
  • Да разговарят с децата си, използвайки приятен тон, любопитство, с радост и искрен интерес;

Коучинг подходът е лесен, но изисква промяна на навици.

Как родителите трябва да разговарят с децата си?

Родителите трябва да слушат, за да разберат, а не, за да отговорят. Както е казал Сократ: „Природата ни е дала две очи и две уши, но само един език. Затова трябва да гледаме и слушаме повече, отколкото говорим“.

Какво да очакват родителите от презентацията Ви на Академия за родители?

По време на Академия за родители ще споделя какви са ползите, когато заменим съветите с въпроси. Допълнително през целия уикенд на Академията желаещите ще могат безплатно да опитат коучинг.

Актуални събития на „Академия за родители“ може да видите тук

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации