Как да реагирам, когато дъщеря ми не си дава играчките и тича да си ги върне, когато някой ѝ ги вземе?

  • Здравейте, моите адмирации за това,което правите.
    Аз имам момиченце на 1 год и 2 месеца, от скоро се прояви чувството й за собственост. Когато някое дете й вземе играчката тя започва да го гони, за да си я вземе обратно. После я дава на мен, не иска да играе с нея. За щастие, все още рядко се сърди с рев. Знам,че всички деца минават през такъв период, за това искам да знам как да реагирам правилно?
Госпожа О: Благодаря за милите думи и за въпроса.

Действително това, което описвате е много характерно за деца на тази възраст. Децата не се научават отведнъж да споделят играчките си. Още повече, че в тази възраст съвместната игра не е типична. Може да ги видите да стоят едно до друго, всяко заето в дейност, но тя не е съвместна и споделена.

Ако детето Ви не иска да споделя играчките си, не настоявайте. Често родителите от неудобство или от криворазбран неписан етикет по детските площадки и градинки, налагат на децата да си дават играчките. Аз не считам, че това е правилно.

Нека дъщеря Ви има своето право на избор и реакция. И бъдете спокойна от това, независимо от погледите на другите майки. Ще има ситуации, в които дъщеричката Ви ще се заиграе с друго дете и споделянето на играчките ще дойде от само себе си. Друг път, наблюдавайки играта на децата, може да им дадете идея  как да играят заедно с наличните играчки или пък да ги насърчите да си ги разменят. Има ситуации, при които не е необходимо дори да се намесвате, защото децата успяват сами да намерят път едно към друго.

Препоръчваме Ви за разходката да носите играчки, които по-лесно позволяват споделяне: топка, кофи, лопатки, тебешири, сапунени балони и т.н. Ако има възможност предвидете по повече от някои от тях – примерно две кофички, две лопатки. Така, ако някой ѝ вземе едната, ще имате възможност да ѝ дадете другата и ще има за всички.

Тъй като трудно може да контролирате реакциите на другите деца и да ги спрете да взимат играчките на Вашата дъщеричка, то опитвайте се да ѝ обясните, че я разбирате, че знаете как се чувства (тъжна, разстроена, ядосана и т.н.), че знаете, че не иска да ѝ взимат играчката, но другото дете я е харесало и ако тя е съгласна, то би искало да поиграе с нея и след малко ще я върне. Ако детето Ви не е съгласно и се разстройва, може да се обърнете към другата майка. Обяснете ѝ как реагира детето Ви, без да изпитвате неудобство и я помолете да Ви съдейства да върнете играчката като я оставите тя да избере начина.

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации