Как да се предпазим от боледуване в есенно-зимния сезон

Как да се предпазим от боледуване в есенно-зимния сезон

Есенно-зимният сезон може да се превърне в истинско изпитание, особено за децата, посещаващи детска градина и техните родители. По-дългото пребиваване в затворени пространства благоприятства обмена на вируси и бактерии, а детският организъм, който няма голяма имунологична история е най-беззащитен. Именно срещата с причинители на заболявания и самото боледуване, обаче, създават имунологичната памет на организма и го правят по-устойчив при последващ контакт с вече познати за него болестотворни агенти. В този смисъл, боледуването не е само вреда, а част от живота, която дава своя принос за изграждането на по-добра защита на организма за в бъдеще.

Проблемът идва, когато боледуванията са с голяма честота или тежест. Най-често наблюдаваме това при малки деца, посещаващи ясла или детска градина. Напоследък обаче, аз все по-често го виждам и при хора в зряла възраст. В повечето случаи, това са натоварени хора, изложени на хроничен стрес – фактор, който безспорно намалява имунната защита. Хората с алергични заболявания на горните дихателни пътища също са по-уязвими, защото при тях е нарушена бариерната функция на лигавиците.

Колкото и банално да звучи, на първо място в профилактикатана боледуванията идва добрата хигиена на живот. Храна, богата на плодове и зеленчуци, осигуряващи на организма достатъчно витамини и микроелементи и баланисиран внос на пълноценни белтъчини, които дават градивния елемнт за нашите антитела. Другият важен момент е умереното физическо натоварване, което подобрява не само кръвообръщението, но и действа като антистрес терапия.

При всички случаи на често боледуване и повишена уязвимост, на помощ идва и хомеопатията. Добре изградената хомеопатична профилактика може значително да намали честотата и тежестта на боледуванията. За да изгради такава профилактична схема, обаче, лекарят-хомеопат има нужда от подробна информация за начина на боледуване на пациента, неговата фамилна обремененост, наличието на хронични заболявания или минали здравословни проблеми, психо-емоционалните му характеристики, начинът му на хранене, емоционалния климат, в който живее и т.н. Защо е необходима цялата тази информация? Защото от гледна точка на хомеопатията и въобще на холистичната медицина, боледува човекът с всичките му особености, а не само засегнатия орган. Ако искаме да модулираме отговора на организма в благоприятна посока, то най-напред трябва да го опознаем.

Все пак, могат да бъдат дадени някои общи съвети за повишаване на имунната защита в есенно-зимния сезон.

Два неспецифични хомеопатчини имуномодулатора с добър ефект са Silicea 15 CH и Echinacea angustifolia 5 CH. При повишен риск от боледуване, те могат да се редуват през ден по 5 гранули.

Специфичното повишаване на устойчивостта на организма към причинителите на грипа, от хомеопатична гледна точка, може да бъде направено по два начина:
– С прием на 1 флакон Oscillococcinum седмично в периода от м.септември-октомври до м. март-април. Това за момента остава единственият продукт на хомеопатичния пазар, при който профилактичният ефект по отношение на острите вирусни инфекции (грип и грипоподобни) е доказан посредством публикувано клинично проучване. Когато контактуваме непосредствено с болен човек, бихме могли да вземем Oscillococcinum в три последователни дни по 1 флаконче сутрин и вечер – това намалява риска да се разболеем и ние. А когато усетим първи признаци на настъпващо заболяване при нас, тогава дозата е 3 пъти дневно по 1 флаконче в два последователни дни. Целта при последната схема е заболяването да протече „абортивно“, т.е. да се потуши още преди напълно да се е разгърнало. Вече разгърналото се заболяване изисква друг подход, но затова можете да прочетете тук и тук.
– С прием на 10 гранули Influenzinum 9 CH един път седмично. Influenzinum се изработва на базата на противогрипната ваксина за съответния сезон, т.е. в този препарат има следи от онези щамове, които се очаква да бъдат най-разпространените причинители на грипни заболявания през сезона. С подаването на този препарат веднъж седмично ние „информираме“ организма за срещите, които предстоят и по този начин той е по-подготвен да реагира. Новата партида Influenzinum за съответната година обикновено се появява на българския пазар към м.октомври-ноември.

Към всичко това би могло, в периодите с най-висока заболеваемост, да се включват и растителни имуностимулатори. Такива са: ехинацея, котешки нокът (саменто), черен бъз и др. За изброените растения не мога да дам конкретна дозировка, тъй като на пазара те се предлагат под различни форми и концентрации – затова е най-добре да се следва указанието на опаковката на избрания продукт.

Трябва да се има предвид, че докато хомеопатичната профилактика е подходяща за всяка възраст и състояние, то имуностимулаторите на растителна основа не са подходящи за всеки. Например повечето от тях не се препоръчват в хода на бременността, при много малки деца, при автоимунни заболявания.

Друг неспецифичен имуномодулатор е клеевата тинктура. Обичайно се дозира в три приема по толкова капки, на колкото години е детето, а за възрастни – по 20-25 капки, разтворени в някаква напитка. Аз лично не го препоръчвам при деца под 2-3 годинки, заради съдържанието на алкохол (клеевата тинктура представлява алкохолен извлек на прополис) и заради възможността (макар и много по-малка, отколкото при други пчелни продукти) да се отключи алергична реакция.

Предложената тук информация не цели и не може да замести лекарската консултация

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации