Как да се справим с детския инат?

Как да се справим с детския инат?

Възпитанието на децата е една от най-големите задачи на родителите. Надали съществува родител, който не знае що е то детски инат. Това качество може да извади от равновесие и най-търпеливия родител, а също и да го накара да се замисли дали семейството не допуска фатални грешки във възпитанието.

Хубавата новина е, че има начин да се пребори детският инат, при това изпитан. Наистина е много трудно да се издържи на детското мрънкане и тръшкане, когато хлапето си навие нещо и всячески се опитва да го постигне.

При по-малкото дете инатът е израз и на опознаването на света. Няма как то да се държи разумно като възрастен и безпрекословно да изпълнява всяка родителска заръка. Съветът е родителите да възприемат гневните изблици на детето си като неконтролируемо разочарование по пътя към самостоятелността. Така тяхната задача ще е да помагат на детето да преодолява отчаянието, до което е докарано от връхлетелите го емоции.

Бъдете настоятелни в преследване на целта – предварително обявете какво ще е наказанието за проявено непослушание. Не действайте със заплахи и сила. Подобен груб метод ще потисне самочувствието на детето и усещането за самостоятелност. Никога не казвайте защото аз така искам. Обяснете, че това, за което настоявате, е правилното, а не това, което детето с ината си иска да постигне.

Най-добре е да не се въвеждат повече от пет основни правила. Тези основни правила трябва в еднаква степен да се отнасят за децата и за възрастните. Нужно е правилата да се отстояват последователно, но и с любов. Това означава да не се оставя гневното, отчаяно и разочаровано дете само с емоциите си. Тези правила са различни за всяка възраст, като при 3-годишните деца вече започват да се променят на Не пресичай улицата сам/а и т.н.

Малко преди да избухне или точно по време на гневния пристъп, детето е в плен на отчаянието си. То не вижда изход. Спасението му е да има избор, да може да реши нещо сам и да остане с чувството, че е победило. Това би означавало да възвърне загубения контрол, включително и над себе си. Редица детски психолози съветват родителите на инатливи деца да действат именно на този хитър принцип.

Например, когато искате да накарате детето да си оправи играчките, не го принуждавайте, защото на вас така ви се иска или защото така е правилно. Бъдете изобретателни в подхода си – разиграйте игра за време.

Детето разполага с няколко минути, докато стрелката на часовника стигне до 15 например, и не спирайте да го стимулирате. Можете дори да му приготвите някаква малка награда, за да се почувства истински победител.

Източник: ezine.bg

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации