Как да се справим с детския страх от зъболекари

Как да се справим с детския страх от зъболекари

Никое дете не отива с радост на зъболекар, а понякога стигането до кабинета на специалиста е истинско изпитание за духа и нервите на родителя. Децата пищят, крещят, плачат, дърпат се, бягат и се крият в опит да избегнат лошото преживяване.

Защо обаче децата страдат от дентална фобия?

Има няколко основни причини за появата на страх от зъболекари у децата и повечето от тях са сравнително лесно предотвратими, стига да знаем как. Сред причините са: липса на подготовка, лош опит в миналото, небрежен зъболекар и страх на самите родители.

Ето и няколко идеи как да се справим с детския страх от зъболекари.

1. Информиране на детето и подготовка

Формирането на страха от зъболекари най-често започва още с първия контакт със специалиста. Родителите не знаят как да подготвят детето за новия опит, който му предстои. В резултат първата среща със зъболекаря е травматична. Ето защо е важно няколко дни, дори седмица/месец по-рано детето да бъде подготвено за срещата. Ключов момент е играта. Подканете детето да играете на „зъболекари“. Първо му обяснете какво прави този човек, покажете му и снимки. Изгледайте подходящо филмче.

След подготовката пристъпете към играта. Нека Вие сте „пациентът“, а Вашето дете – „специалистът“. Осигурете му основен набор от аксесоари, с които играта да бъде по-забавна: бяла престилка, стол, паста за зъби, огледало, фенерче и т.н.

Фокусирайте се върху тази първа подготовка, тъй като от нея до голяма степен зависи какво отношение ще формира детето към ходенето на зъболекар.

2. Справяне с неприятните преживявания в миналото

Веднъж възникнала, денталната фобия е трудна за овладяване. Все пак не е мисия невъзможна. Опитайте се да поговорите с детето. Нека то да Ви сподели от какво точно се страхува. В случай, че това е звукът на инструментите, предложете му да слуша музика със слушалки или договорете с лекаря в кабинета да има озвучаване. В някои кабинети има телевизори – може предварително да подготвите любимо филмче на детето и да го пуснете по време на процедурата, за да се разсейва. Ако страхът е породен от самия зъболекар, е добре процедурата да бъде предшествана от разговор, в който лекарят да обясни на детето какво му предстои. Възможно е присъствието на родителя в кабинета също да донесе спокойствие на детето. Тоест, при вее възникнал страх ключови фактори са общуването и предварителното разяснение на това какво предстои. Важни са и разсейващите елементи, които имат за цел да отклонят вниманието на детето. Разбира се, те трябва да бъдат съобразени с възрастта на детето.

3. Смяна на специалиста

В случай, че страхът у детето е породен от фигурата на конкретен специалист, е необходимо той да бъде сменен. Дори в действителност да е добър специалист, може би просто няма правилен подход към децата. Тогава проявете разбиране и запишете час при друг зъболекар. Насилствените процедури при човек, който детето не харесва, са травмиращи и могат да повлияят негативно върху психическата цялост на детето. Ако не това, то със сигурност денталната фобия ще се изостри, което е вероятно да доведе до сериозни проблеми със зъбите в по-късна възраст.

4. Справяне със собствените ни страхове

Имайки предвид, че около 15% от хората избягват да посещават зъболекарски кабинет, със сигурност не са рядко случаите, в които и възрастните се страхуват да ходят на зъболекар. Тогава предаването на тези страхове върху детето е неминуемо. За справяне в подобна ситуация е важно на детето да не се показва собственият страх. Препоръчително е също така на детето да се разяснят и ползите от посещението при специалиста, за да има то ясно разбиране за смисъла на предстоящите процедури.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации