Как да се справим с детския страх от зъболекари

Как да се справим с детския страх от зъболекари

Никое дете не отива с радост на зъболекар, а понякога стигането до кабинета на специалиста е истинско изпитание за духа и нервите на родителя. Децата пищят, крещят, плачат, дърпат се, бягат и се крият в опит да избегнат лошото преживяване.

Защо обаче децата страдат от дентална фобия?

Има няколко основни причини за появата на страх от зъболекари у децата и повечето от тях са сравнително лесно предотвратими, стига да знаем как. Сред причините са: липса на подготовка, лош опит в миналото, небрежен зъболекар и страх на самите родители.

Ето и няколко идеи как да се справим с детския страх от зъболекари.

1. Информиране на детето и подготовка

Формирането на страха от зъболекари най-често започва още с първия контакт със специалиста. Родителите не знаят как да подготвят детето за новия опит, който му предстои. В резултат първата среща със зъболекаря е травматична. Ето защо е важно няколко дни, дори седмица/месец по-рано детето да бъде подготвено за срещата. Ключов момент е играта. Подканете детето да играете на „зъболекари“. Първо му обяснете какво прави този човек, покажете му и снимки. Изгледайте подходящо филмче.

След подготовката пристъпете към играта. Нека Вие сте „пациентът“, а Вашето дете – „специалистът“. Осигурете му основен набор от аксесоари, с които играта да бъде по-забавна: бяла престилка, стол, паста за зъби, огледало, фенерче и т.н.

Фокусирайте се върху тази първа подготовка, тъй като от нея до голяма степен зависи какво отношение ще формира детето към ходенето на зъболекар.

2. Справяне с неприятните преживявания в миналото

Веднъж възникнала, денталната фобия е трудна за овладяване. Все пак не е мисия невъзможна. Опитайте се да поговорите с детето. Нека то да Ви сподели от какво точно се страхува. В случай, че това е звукът на инструментите, предложете му да слуша музика със слушалки или договорете с лекаря в кабинета да има озвучаване. В някои кабинети има телевизори – може предварително да подготвите любимо филмче на детето и да го пуснете по време на процедурата, за да се разсейва. Ако страхът е породен от самия зъболекар, е добре процедурата да бъде предшествана от разговор, в който лекарят да обясни на детето какво му предстои. Възможно е присъствието на родителя в кабинета също да донесе спокойствие на детето. Тоест, при вее възникнал страх ключови фактори са общуването и предварителното разяснение на това какво предстои. Важни са и разсейващите елементи, които имат за цел да отклонят вниманието на детето. Разбира се, те трябва да бъдат съобразени с възрастта на детето.

3. Смяна на специалиста

В случай, че страхът у детето е породен от фигурата на конкретен специалист, е необходимо той да бъде сменен. Дори в действителност да е добър специалист, може би просто няма правилен подход към децата. Тогава проявете разбиране и запишете час при друг зъболекар. Насилствените процедури при човек, който детето не харесва, са травмиращи и могат да повлияят негативно върху психическата цялост на детето. Ако не това, то със сигурност денталната фобия ще се изостри, което е вероятно да доведе до сериозни проблеми със зъбите в по-късна възраст.

4. Справяне със собствените ни страхове

Имайки предвид, че около 15% от хората избягват да посещават зъболекарски кабинет, със сигурност не са рядко случаите, в които и възрастните се страхуват да ходят на зъболекар. Тогава предаването на тези страхове върху детето е неминуемо. За справяне в подобна ситуация е важно на детето да не се показва собственият страх. Препоръчително е също така на детето да се разяснят и ползите от посещението при специалиста, за да има то ясно разбиране за смисъла на предстоящите процедури.

Изпрати коментар

Подобни публикации