Как да си ушием „тиха книжка“?

В тайната на тихите книжки ни въвежда Кати Драганова, създателката на „Ушито с любов“. Когато се срещнах с нея, тя се представи като „майка на прекрасна, почти седемгодишна дъщеря“. Разказа ни, че е започнала да шие, защото майчинството е събудило у нея желание да твори и да създава смислени играчки за децата. И така е открила призванието си. Уменията има от майка си. Казва, че шиенето на „тихите книжки“ я прави щастлива, защото дарява щастие на децата.

Ще имате възможност да се запознаете с нейното изкуство и дори да се научите да шиете един  популярен елемент от тихите книжки- обувка с връзка.

DSC_6425

Какво е „тиха книжка“?

Тихата книжка е ръчно шита със страници от филц или мек памучен плат, в която се съдържат много игрови дейности за забавление на детето. Нарича се „тиха“, защото децата изцяло се поглъщат от активна играта с нея. Детето борави с книжката по най-различни начини: докосва страниците и отделните апликации, отваря, затваря, дърпа или пъха различни елементи и така тренира фината моторика и сензорните си възприятия. Тихите книжки дават възможност на детето свободно да експериментира, да пробва и да учи самостоятелно. Затова и в тях може да откриете много игри, вдъхновени от метода на Мария Монтесори, които развиват умение у детето за самостоятелност: да може да се облича като се тренира да закопчава и откопчава копчета и ципове, да завързва и развързва обувки, катарамки на колан. Освен това детето развива базови математически умения като решава задачи за сортиране, броене или напасване на геометрични фигури и т.н.

Книжките имат най-различни теми. Най-добре е да бъдат изработени индивидуално според интересите и уменията на детето в момента или една стъпка напред с идеята да се въведат нови умения. Това е и силата на Кати- тя твори индивидуални книжки, уникален подарък за всяко уникално дете.

Кати, откъде дойде идеята да изработваш „тихи книжки ?

Моята снаха, съпругата на брат ми,  ми ги показа преди около две години. Беше точно в момент, когато търсех различни възможности с какво да се занимавам. Бях се върнала към шиенето, благодарение на моята майка и изработвах играчки, но идеята за „тихите книжки“ страшно ме вдъхнови и така започнах.  Радвам се, че хората ги харесват.

За каква възраст са предназначени?

Аз изработвам книжки за различни възрасти. Когато са за деца до 1 година  елементите са по-големи, за да са безопасни, дори ако детето ги сложи в устата си, залагам на различни цветове и форми.  За деца до 3 години включвам различни игрови елементи. Например изработвам дърво с ябълки или други плодове, както и лехи със зеленчуци и децата трябва да ги сортират в различни щайгички, да откопчват и закопчават различни елементи, да нанизват връзка на обувка и след това да я връзват, запознават се с различните форми и цветове и т.н.  За децата над 3 години изработвам книжки, по които може да се разказват истории. Такава съм направила и на своята дъщеря. Както и книжки по приказки : “Червената шапчица “, “Дядовата ръкавичка” и “ Житената питка”.

DSCN3073 копия

Всяка твоя книжка е индивидуален проект, насочен към конкретно дете. Как разбираш какво да включиш в книжката?

Интересното е, че повечето родители са с конкретна идея какво искат да има в книжката. Финалната идея се оформя в разговор. Аз ги питам за интересите на детето, за уменията му и така решаваме каква да е темата и какви да са дейностите в книжката. Например, за едно момче, което се интересуваше от автомобили, направих книжка с автомобили и камиончета. А за едно момиче- книжка с много цветове, апликация на кукла, възможности за смяна на дрехите на куклата, простиране и т.н. Може за момче да е тема с риболов, например на кукичка да се хващат рибки или кран, който повдига различни товари. За момичетата може да е нещо свързано с кулинарията, да “пече” различни мъфини ,които пък от своя страна са номерирани и по този начин опознава цифрите.

DSCN3298 копия

Кой ти е любимият проект или игрови елемент в книжката.

Нямам любими елементи, защото се стремя всеки път да има нещо различно и уникално. Обичам много игрите за сортиране– дават големи възможности за творчество, а и за учене на децата.

От какви материали изработваш книжките?

Използвам памучни платове като основа, а елементите най – вече от филц. Това е материал, който не се променя във времето, елементите остават същите независимо колко много се манипулира с тях. Освен това позволява да се пере в пералнята многократно, без да губи качествата си. Прикрепянето на подвижните елементи става с велкро лента, секретни копчета, телени копчета ( това са копченцата които са като кукички  и имат голямо приложение в дамското бельо, но пък при децата са чудесно средство за упражняване на финната моторика), обикновенни копчета, както и ципове и различни по вид катарами.

Безопасни ли са книжките, тъй като най-малките обичат да ги опитват с уста и да ги дъвчат?

Книжките, които са за под 1 годинка ги изработвам специално с по-големи елементи, които дори да се сложат в устата да не бъдат погълнати, както и залагам на по-статичните елементи т.е. тези които не се отделят от самата страница, такава например е жабката.

DSCN3821 копия

Как децата реагират на твоите книжки?

Не винаги получавам обратна връзка за това как децата играят с книжката, но фактът, че родителите поръчват отново ми говори, че децата са я харесали. Радвам се много, когато ми пращат снимки. Прекрасно е да видиш удивените лица на децата пред книжката или как са се заиграли с различните елементи.

Каква е цената на книжката?

Различно е, защото зависи от броя страници и сложността на елементите. Приблизително мога да кажа, че за книжка от 4 страници  цената е от 32 до 48 лв. Една такава книжка се изработва за около 3 дни.

Как става поръчката?

Нека хората се свържат с мен чрез фейсбук  страницата ми на лично съобщение. С желание и любов изработвам всяка книжка, но е важното родителите да се въоръжат с търпение, защото в момента графикът ми е запълнен до началото на юни месец.

[product id=“238792″]
[product id=“238953″]
[product id=“238780″]

4 Коментари

 • Публикувано 20.04.2015
  Avatar

  Emiliq Ilieva Ilieva

  Филц откъде мога да купя

  • Публикувано 20.04.2015
   Детето играе

   Детето играе

   В магазините за художници. В Jumbo също се продава, даже е по-изгодно.

   • Публикувано 11.05.2015
    Avatar

    Emiliq Ilieva Ilieva

    Сърдечно благодаря за информацията ,купих от Jumbo.

 • Публикувано 17.05.2015
  Avatar

  Светла Петкова

  Поздравления за прекрасните книжки. Пожелавам много успех и много щастливи деца с твоите книжки. Искам да попитам дали имате някъде филмов материал (tutorial) за това как се правят книжките? Благодаря:) С уважение Светла Петкова

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации