Как да стимулираме говора с игри

Как да стимулираме говора с игри

Малко известен факт е, че нервните окончания, които се намират по дланите на детето стимулират мозъка и по-точно центъра на говора в него. Според специалистите е добре родителите да започнат да ангажират ръчичките на бебето още от 2-месечна възраст. Някои от триковете за подпомагане развитието на речта са логични, предвидими и много от нас вече са ги въвели. Други биха ви прозвучали абсурдно на първо четене.

Стремете се да занимавате децата си с дейности, в които са включени пръстите на ръцете им.
Давайте им да пипат предмети, които са привлекли вниманието им. Дори това да са новите ви телефони, последния готин лак, с който сте се сдобили или друга важна за вас вещ. Доверете им се, но не ги оставяйте без надзор, за да не страдате след това.

Масажирайте пръстите на детето по няколко пъти на ден.
Известно е, че всяка точка от дланта отговаря на отделен орган на тялото. Масажирайки всяка от тези зони, вие стимулирате работата на цялото тяло. Когато масажите са нежни и деликатни, те не само са полезни и приятни, но и засилват връзката между родител и дете.

Давайте му да се докосва до различни като структура, големина и консистенция предмети.
Това е полезно занимание, което доставя голяма радост на малчуганите. Давайте им си играят с кубчета лед, за да усетят студенината им и да видят как ледът се превръща във вода в ръцете им. Позволявайте им да се ровят в пясъка, да късат трева, да играят с камъни. Всяка среща с нов предмет, носи различно познание за заобикалящия ни свят.

След първата годинка включете игрите със сглобяване на елементи.
Дървените кубчета са особено подходящи. Къщички с дупки, в които децата да поставят различни по форми предмети – кубчета, цилиндърчета, звездички и сърчица. Лего конструктурите за най-малките също са полезно и интересно занимание.

Давайте задачки на детето да връзва и развързва възли.
Трудна задача, която на някои може и да не се понрави. Други, за сметка на това, могат да прекарат дори цял час с поставената им задача.

Играйте си с естествени обли предмети като чисти, твърдо сварени яйца, добре измити мандарини, ябълки, портокали или кайсии.
Тази игра не само стимулира развитието на речта, но и дава информация за заобикалящата ни среда, за храната, формите и цветовете.

Разпръсквайте на пода и събирайте дребни предмети като копчета, макарони и камъчета.
Повечето родители не биха останали особено очаровани от подобен тип игра, но тя е не само полезна, а и евтина занимавка, която ще достави истинско удоволствие на повечето малчугани.

Отключвайте и заключвайте различни врати и катинарчета.
Не познавам дете, което да не обожава ключалки! Занимателна и стимулираща развитието на речта игра.

Закопчавайте и откопчавайте дрехи, закачайте ги с щипки.
Принципът е същия като при катинарите и вратите. Тези дейности успешно приковават вниманието на децата. За по-добър ефект използвайте цветни щипки.

Късайте хартия и я сгъвайте в различни форми.
Да, правилно прочетохте! Късайте хартия… Дори и да е против разбиранията ви на съвестна и подредена домакиня, знайте че подобен творчески (временен) безпорядък е полезен за детето ви. А след като се наиграете заедно може да почистите и приведете в ред къщата.

Пускайте различни предмети във вода, за да правите разлика кои от тях потъват и какво означава мокро.
Не оставяйте играта за вода единствено за вечерите в банята. Децата обожават да се мокрят. Използвайте легенче, в което пускайте по-тежки и по-леки предмети, различни по форми и цветове.

Добрата стара игра на жмичка.
Или нейна разновидност. Завържете очите на децата и ги оставете да търсят и намират различни вещи в стаята. Предварително обезопасете терена, за да няма непредвидени инциденти.

Източник: framar.bg

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации