Как да улесним общуването с децата

Как да улесним общуването с децата

Само с няколко техники, можете много да улесните общуването с малчуганите. В психоанализата се смята, че родителите имат основна роля в изграждането на една личност, заради което много трябва да внимавате при общуването с децата си, за да не навредите трайно на психиката им.

Специалистите съветват вместо с упреци, да общувате с децата с фрази, които пак ги възпитават.

  • Избягвайте да нервничите – експертите казват, че трябва да избягвате нервно да подканяте детето си да свърши нещо. Вместо това измислете игра, която да го насърчи да изпълни задълженията си;
  • Не заплашвайте – дори елементарните заплахи от рода – Ако не си изядеш вечерята, няма да получи десерт, не влияят добре на детето;
  • Не бъдете груби – не трябва да бъдете и прекалено груби с вашите деца, за да не навредите на самочувствието им, което те тепърва изграждат. Психолозите съветват да си служите и изрази, които провокират мотивация, а не такива, които изграждат комплекси.

Важно е при възпитанието детето да се научи да осъзнава личната си отговорност и да не се страхува да решава конфликтите си искрено и самостоятелно.

Необходимо е от самото начало с детето да се изградят с детето отношения на съгласие и взаимно разбиране. Това не означава, че трябва да му се позволява да прави каквото пожелае.

Необходимо е да му се обясни защо това е вредно или опасно.

Изразявайки недоволство. Родителите в никакъв случай, не трябва да манипулират чувствата на детето и още по-малко да го унижават.

То трябва да бъде подкрепяно емоционално при всичките му опити за позитивно и правилно поведение, без значение колко малки са те.

Физическият контакт с децата също е от голямо значение – те трябва да бъдат прегръщани, целувани и държани за ръка, за да не чувстват никакви притеснения от тези невинни актове на любов.

Източник: ezine.bg

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации