Как децата да заобичат книгите?

Как децата да заобичат книгите?

Представете си топла стая и родител с гушнато дете, което следи с ококорени очи книжката, която му четат. Човек обича, нещата, които му носят удоволствие. Не е достатъчно къщата да е пълна с книги, не е необходимо да има задължителни часове за четене. Това, което е нужно е съпреживяване на вълнуващи моменти заедно – Вие, детето и книгата. И всичките богати емоции, които произтичат от това. За ранната детска възраст специалистите казват, че дори не е важно какво четете, най-важна е емоционалната връзка с родителя. Докато четете, нека детето, а не книгата да са центърът на Вашето внимание.

Факт е, че умението за четене и писане се гради през първите 3 години от живота на детето и зависи най-вече от преживяванията му с книгите, приказките и историите, които му се четат и разказват от възрастните или по-големите деца. Възможността да „рисува“ с моливи, макар и само драсканици в този период, има съществено значение за умението за писане в по-късен етап. Това в никакъв случай не означава, че в тази възраст децата трябва да се ограмотяват до степен да могат да четат и пишат думи.

Според изследователката Джудит Шикеданц първата стъпка към изграждане на умения за четене е най-вече детето да има възможност да манипулира с книгите: да ги държи в ръце, да ги дъвче, да обръща страниците и т.н. Втората стъпка е разглеждането на картинки като детето постепенно се научава да свързва картинките със заобикаящите го предмети (примерно показва топка на картинка и след това своята топка); може да свърже дума с картинка като я посочва при въпрос (примерно думата „кон“ с картинката на коня); изразява любопитство като посочва картинка и иска от възрастния да му каже какво е това. След време детето започва да разбира за какво се разказва в историята или картинките от книжката като имитира някои действия или говори за определени случки. И накрая, започва да имитира четене като си „бърбори“ докато прокарва пръст по текста или търси помощта на възрастния, за да му прочете текст към картинка, която е привлякла вниманието му.

Как да четете книги с Вашето дете?

1. Всеки ден намирайте начин да четете или разказвате истории. Няколко минути са достатъчни. Малките деца не могат да се концентрират повече, така че вероятно няма да може да завършите историята, но с времето, те ще започнат да се заслушват. Също така бъдете готови да не четете книжката поред. Вероятно е детето да избързва напред или да Ви показва конкретна картинка, която му е харесала и иска да разказвате по нея, нищо, че е след средата на историята.

2. Докато четете се забавлявайте. Играйте с гласа си – нека всеки герой от историята има свой глас, на места говорете тихо, после високо. Според текста, разбира се. Когато има възможност наподобете действията на героите (може и Вие да танцувате на бала на Пепеляшка, да виете като Вълка и т.н.. Изразявайте силно емоциите: тъжно, радостно – демонстрирайте с мимики, жестове, глас.

3. Опитайте да изпеете части от книгата.

4. Оставете детето да прелиства страниците. На бебетата помагайте, но в момента, в който усвоят как става, нека те да го правят. И пак напомняме, нормално е да прескачат страници. Не бъдете педант!

5. Покажете корицата. За по-малките може да се тренирате да разкажете основното за времето, в което са готови да Ви слушат. Но и това не е задължително. Просто обяснете какво се вижда – примерно: голям черен котарак с червена панделка на шията и с големи зелени очи.

6. Когато четете, движете пръстите си по текста.

7. Опитайте да включите в историята познати образи и предмети. Примерно: „Прасчо играе с топка. Ти имаш ли топка? Къде е? Покажи я!“

8. Задавайте въпроси, дори на бебетата.  Така стимулирате паметта и вниманието им. Когато децата се научат да посочват ще установите, че като ги попитате: „Къде е доматът?“ те ще могат да го отличат от другите картинки.Нека и детето да Ви задава въпроси. Дори да не говори, ако наблюдавате детето, ще разберете, че с даден настоятелен звук и посочване Ви пита: „Какво е това?“ и вероятно иска да му повторите дадена дума по няколко пъти.

9. Когато детето проговори, го стимулирайте да Ви преразкаже историята, след като сте я прочели. На 3г. децата могат да запомнят големи части от разказаното/прочетеното и дори да си доизмислят.

10. Ако детето иска да му четете една и съща история и пак, и пак, дайте му това удоволствие. Проговорилите деца, скоро могат да Ви изненадат като Ви довършват изречението, рецитират цели пасажи или Ви поправят, ако решите да импровизирате.

11. Потърсете истории с любими теми на детето – ако обича да играе с влакове или принцеси, например, то книжки по тези теми биха привлякли вниманието му. Ако ходите в зоологическата градина, може да разгледате книжки с животни, за да се запознете предварително с някои от тях, а по време на разходката или след това да разгледате книжката, за да видите, кои животни са представени в зоологическата градина.

12. Думи-подарък. Любовта към четенето не идва само от книгите, а и от много други ситуации. Може да решите да подарявате на детето картинка с дума- примерно, сърце с израза „Обичам те!“ или картинка на любима играчка с нейното име под картинката. По този начин също може да събудите любопитството към думите. Освен това по време на разходка, вероятно ще има надписи, които ще направят впечатление на детето. Прочетете му ги.

Какво детето обича в книгите?

Ето какво показва изследването на Джудит Шикеданц:

Бебетата от раждането до 6 месеца обичат:

– книжки със изчистени големи реалистични рисунки на познати предмети, животни или хора с ярки цветове;

– книжки с твърди картонени страници или книжки с най-различни текстури (плат, гума, шумящи материали и т.н.), които могат да се мачкат, дъвчат и т.н.;

– гумени книжки за баня.

Бебетата от 6 до 12 месеца обичат:

– картонени книжки с реалистични снимки на други бебета, познати предмети и животни;

– книжки, които могат да се дъвчат и мачкат;

– гумени книжки за баня;

– фотоалбум със снимки на семейството.

Деца от 12 до 24 месеца:

– книжки, които звучат – има примерно картинка на котка и до нея бутонче, за да се чуе как мяука;

– книжки, в които има скрити картинки, т.е. трябва да се повдигне капаче или нещо да се издърпа/отвори, за да се види картинката отдолу;

– книжки с картинки на деца, които правят познати неща: стават от сън, играят, хранят се и т.н.

– книжки за лека нощ;

– книжки с малко думи на всяка страница;

– книжки с кратки рими;

– книжки с животни, превозни средства и т.н.

– книжки, с които могат да играят – нещо да се пипа, дърпа, звъни и т.н.

Деца от 2 до 3 години:

– книжки с кратки истории;

– кратки рими, които те могат да запомнят;

– книги, с геометрични форми, букви и цифри;

– книги с животни, превозни средства, приказни герои;

1 Коментар

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации