Как децата да се оправят в живота или повече за Детските академии на „Джагадамба“

„Как децата да се оправят в живота?“ е новият фокус в работата на Мартина Велева от Джагадамба. Винаги интересна, винаги слънчева, винаги близка до природата, сега потопена и в магията на Плейбек театъра. Познававате я от  нейните авторски проекти за работа с деца, а сега обръщаме внимание върху две нови посоки, които разработва – Детски академии за личностно развитие и Тиймбилдинги за родители и деца.

12141022_1686533458272280_2037048340075780439_o

Марти, разкажи ни повече за Детските академии за личностно развитие, които организираш!

Идеята възникна от това, че в училище се учат много неща, но в повечето случаи са едни сухи теории, които са изолирани от практиката, от реалния живот и от природата. Да, децата получават много в училище, но има едни други неща, които са важни, а училището няма време да ги обхване – как  децата да открият своето призвание, за да станат успешни личности и да се оправят в живота. Програмите на Джагадамба са насочени към развиването на специфични знания, умения и нагласи у децата, за да достигнат пълния си потенциал. За да бъде максимално ефективно нашето обучение използваме методите на преживяване, движение и игра. Така знанието, което предаваме на децата бива преживяно и възприето, за да могат да го прилагат в живота. Играейки и преодолявайки приключенски мисии, децата учат неусетно. Академиите за личностно развитие са за деца от 8 до 18 години. Веднъж годишно организираме събития и за най-малките от 4- до 7-годишнна възраст.

_MG_2817

Как изведохте тези качества и умения, които са важни детето да се оправя само в живота?

Направихме проучване сред родителите. Целта ни беше това, което предлагаме, да е полезно и за родителите, и за децата. Анкетирахме 80 родители. Попитахме ги: „ Какво означава Вашето дете да се оправя в живота?“, „Какви знания и умения са нужни за това?“ и „Как може да се развият те?“. На базата на отговорите ние създадохме всички тематични модули за обучение.

Кои са тези неща, които излязоха от интервюто с родителите?

Излезе формулата за успешните хора. Например: детето да поема отговорности, да бъде самостоятелно и да поддържа ред в стаята си, да спазва хигиенни навици, да има социални умения, да общува добре с хората и да умее да работи в екип, да борави с емоциите си, да ги осъзнава, да бъде толерантно,  да има положително отношение към света и да има активна позиция.

_MG_2829

Как това нещо се претворява в Академията?

Децата сами си поставят правила и задачи, като следят ежедневно дали се спазват. Всички заедно се подкрепят и грижат за реда. Поемат лични отговорности за определени неща – например всеки се грижи за чинията си. За общия ред. Ние им поставяме трудни ситуации, които те трябва да успеят да разрешат, за да се развият. Защото учиш най-ефективно само, когато излезеш от зоната си на комфорт. Ако си в зоната на комфорт, няма учене, нито развитие. По време на нашите активности и игри, децата през цялото време са предизвикани. Децата обичат предизвикателствата, обичат да им е трудно, но разбира се и да се справят. Забелязала съм, че когато задачата е лесна, губят мотивация, а също и уважението към педагога, който ги води.

_MG_2953

Кои са от любимите им предизвикателства?

Има деца, които обожават сутрешните занимания по йога. Да практикуват релаксация също много им допада. На други са им най-вълнуващи приключенските мисии и какво знание ще разкриваме. Всички обичат физическите предизвикателства – катерене, скачане, алпийски тролей, упражнения за баланс. Предвидили сме и творчески ателиета – много деца откриват себе си там.

В нашите програми се стремим да следваме определен ритъм. Започваме с активна част, при която енергията се насочва навън. Следва акцент върху развиване на уменията за работа в екип и придобиване на нови знания и умения. Всеки ден учим нови неща в зависимост от темата на програмата. Например, учим кои са лечебните растения, как да ги разпознаваме, кои са свойствата на водата и нейната лечебна сила, съзнателна консумация на вода, боравене със сетивата. Други теми на Академиите са свързани с опазването на околната среда, грижа за планетата Земя. Учим ги как да си приготвят храната сами и кои са принципите на здравословното хранене. Друг фокус е върху развиването на театрални умения, изследваме импровизационното изкуство и развиваме креативността и артистизма. Изследваме емоциите и развиваме емоционалната интелигентност. В някои от програмите акцентът е върху това как да бъдат добри събеседници и да умеят да изслушват и върху развиването на презентационни умения.  Всеки ден даваме пространство децата да се научат да общуват със себе си, да се изследват, да се наблюдават.

Накрая отделяме време за рефлексия – споделяне, за да осъзнаят какво са преживяли, да го назовават, да го подредят, да споделят какво им е харесало и какво не. Поставяме акцент и върху изразяването на благодарност. Има много за какво да се благодарни – всеки ден, всяка минута и искаме да насочим вниманието на децата към това. Също така мечтаем заедно.

IMG_7743

Как реагират децата на тези предизвикателства?

Децата са щастливи, когато са се справили с предизвикателство, с което не са вярвали, че могат да успеят, а виждат, че възможностите им са много повече от очакваното. Те много често изживяват това в ежедневните активности, които им даваме. Има една критична точка, в която за малко да се откажеш, обаче се мобилизираш и има един катарзисен момент, който ако успееш да преодолееш, стигаш до огромната победа и съответно блаженството от нея. Те надхвърлят възможностите си и виждат, че имат още по-голям потенциал. Доволни са от себе си и се радват. Предизвикателствата, разбира се, са съобразени, така че да могат да ги постигнат, но с усилия. Дори да има деца, за които това е по-трудно, ние ги насърчаваме, за да успеят и да стигнат до този ефект на удовлевореността.

DSCN5869

Какъв е ефектът, който наблюдавате върху децата, след като приключат Академията?

Това, което наблюдаваме е, че те започват да разкриват себе си и да разгръщат своя потенциал. При нас има много индивидуален подход. Групите са малки – до 14 деца. Имаме възможност да обърнем внимание на всеки и да го насочим към силните му страни. Важно е децата да се развиват на много нива, да имат преживявания и да придобият опит и в неща, които са им непознати. В същото време, им помагаме да открият своята зона, своя елемент, защото ние вярваме, че човек, когато намери своето призвание, своята частица в този свят, светът ще стане хармонично място. Затова насочваме децата да изследват своите силни страни. Имаме, например, едно занимание, в което децата учат и изследват видовете интелигентности и научават кои са техните доминиращи. Ефектът е невероятен – децата откриват своите силни страни и чертаят план за личностното си развитие. Учим ги да мислят в перспектива, да мислят как да се развиват, да са мотивирани и активни, а не пасивни и някой да ги води.

Как са разделени групите възрастово?

Първата група е за деца 4-7 години. Акцентът тук е върху развитие на волята – активностите са насочени към  това да се отстояват, да преодоляват трудности, но съобразени с техните възможности и интереси.

Втората група са деца 8-11 години. Тук фокусът е развитие на емоциите. Огромен ефект имат приказките и историите, с тях въвличаме децата в приключението. Те са герои, научават нови неща като се движат напред в приказката и преодоляват  препятствията. В приказките има много емоции и вдъхновение.

И последната група е за деца 11- 14 години, но имаме и програми 14+ и за младежи до 18 години. Тук навлизаме повече в реалния живот. Поколението вече по-бързо се развива и децата на 11 години вече не искат приказки. Затова ги поставяме в реална ситуация, с реални казуси, на които трябва да намерят решение и да оцелеят. Насочваме ги към поемане на отговорност в реални условия, приоритизиране, планиране, сътрудничество с останалите. Много учат и за позицията си – дали ще са лидери, или ще следват, в коя роля им е комфортно и така изследват себе си.

Какво трябва да знаят родителите за тези Академии?

Нищо не спестяваме на родителите, те трябва да знаят какво изживяват децата им. Ние работим по изпитани практики, теории и методики и наистина сме убедени, че това за момента е най-добрият начин да постигнем развитие при децата. Важно е и родителите да продължат да работят в същата насока след като Академията приключи, стига, разбира се, да споделят нашите ценности, за да има ефект от цялото това нещо.

Другият проект, по който работи е Тиймбилдинг за родители и деца. Как се случват там нещата?

Тук също всичко е под формата на магическо приключение, през приказна история, в която и родителите и децата се потапят. Всичко е под формата на игра. Задачите са поставени така, че да са интересни и за родителите, и за децата. Това е много предизвикателно, но се получава. Има много ситуации, в които семейството трябва да работи като екип, заедно с детето, иначе няма как да се справят. Семействата се мотивират едни от други, черпят опит и успяват. Накрая има щастлив завършек и катарзис.

10470725_948652918498303_7271072238846743457_n

Какви са рефлексиите на самите родители?

Много са щастливи, че са прекарали ползотворно времето с децата си, това е най-честата обратна връзка към нас. Чувстват се удовлетворени, че много неща са отработили или свършили задено, или са започнали някакъв процес на промяна. Осъзнават колко е важно да отделят време за семейството.

Забелязвам, че има промяна дори в самата двойка, между мъжа и жената. Има надграждане и укрепване на връзката им, умиляват се един друг, любовта им се обновява. Много красив момент. А това има ефект и върху децата. За тях е много красиво да виждат как родителите им се държат нежно един към друг и че се обичат. А когато децата виждат хубави отношения между родителите си, отношения на подкрепа, любов и нежност, това им дава една мекота и на самите тях. Този пример е нещо като фината настройка на собственото им полово съзряване.

11218222_892676484139030_5890644020058599641_o

Как се променят родителските модели следствие на тиймбилдинга?

Семействата имат възможност да наблюдават и примерите от другите семейства, разширяват кръгозора си, виждат други модели на общуване, и това им помага да преподредят своя собствен модел, да видят къде се намират и да разберат какво искат да променят, ако нещо не им харесва. Влияят се едни от други. Има много активности, в които родителите и децата се свързват помежду си само със сетивата. Може, например, да изключим очите. Този тип общуване има огромен ефект върху тях, много им въздейства. В тези моменти има сълзи, трансформация, отключване на блокажи. Работим на много нива – сетива, социални умения, осъзнаване на себе си, т.е. всеки родител да има своето пространство.

Има една  тежка за родителите тенденция да се стремят да бъдат перфектни.  Има ли осъзнаване и в тази посока?

Една майка ми сподели, колко тежко ѝ е постоянно да се стреми да е перфектната майка. Нейното прозрение беше, че няма нужда от това, никой не може да е перфектен, каквото и да прави. Родителите се отпускат и се успокояват. Разбират, че трябва да бъдат себе си, за да дадат най-доброто на детето си.

parentskids

С други думи, има смисъл родителите да  се свързват и споделят?

Да, така е! И тази нужда се вижда – родителите споделят дори, когато нямаме активности, например вечер, когато сме на масата и се храним – тогава се получават много интересни дискусии.

Къде се провеждат Академиите и Тиймбилдингите?

В Гудевица в нашия център Училище сред природата „Бъдеще сега“, понякога и в бази като Тринити ритрийт център, на хижи в Рила планина и в близост до София. Важно е пространствата да са сред красива природа и добре поддържани.

11755758_964952113535050_882989978325164295_n

Къде може родителите да намерят информация за предстоящите събития?

На сайта на Джагадамба  или от сайта на „Бъдеще сега“ – нашият Център Училище сред природата.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации