Как йога може да помогне в образованието

Как йога може да помогне в образованието

През 1973г. една френска учителка по английски език Мишелин Флак започва изследване на приложението на йога в класната стая. Положителните резултати, които тя получава, привличат и други мотивирани педагози към идеята. През 1976г. тя основава системата “Изследване на йога в образованието” (R.Y.E.), която е официално призната от френското министерство на образованието и може да бъде изучавана като свободно избираем предмет във френските университети, които подготвят  бъдещи учители.

Йогийските методи, систематизирани в R.Y.E., са лесни и достъпни и могат да се ползват и от родители, които желаят да помогнат на децата си.

Системата, разработена от Мишелин Флак, има своя дълъг път във времето и се е утвърдила чрез опита на много преподаватели, не само във Франция, но и в други страни по света. Днес официални R.Y.E. организации има в Белгия, Франция, Гърция, Италия, Португалия, Испания, Великобритания, Израел, Уругвай. Курсове от обучители по RYE се провеждат в Бразилия, Чили, Мексико. На всеки две години се провеждат международни срещи, на които преподаватели, социални работници и други специалисти, работещи в сферата на образованието и възпитанието, обменят своя опит и идеи. 

През 2009 година стартира и R.Y.E. България. Днес Ви срещаме с Мариана Димитрова и Агнеш Ковач, които са обучители по програмата.

1image

Агнеш Ковач по професия е инструктор по йога. Завършила е своето образование с магистърска степен в специалността „Икономика“. Личната ѝ опитност с йога, която е неизменна част от живота й, е вече повече от 10 години.  Завършва основния модул на R.Y.E. през март 2010 г., а  няколко месеца по-късно успешно се сертифицира като обучител по R.Y.E. Опитът й в сферата на образованието и възпитанието е много богат. Работила е като преподавател по йога  в различни детски градини и йога студия. Също така в момента работи в частна занималня, като подпомага учебния процес чрез методите на R.Y.E. (Изследване на йога в образованието). Агнеш има интерес към философията на това безгранично познание от съвсем млада.

Mariana

Мариана Димитрова по професия е учител по йога. Завършила е своето образование със специалност „Социална педагогика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. С йога започва да се занимава в края на 1998 г. Преминала е различни серификационни обучения по йога в Индия, Европа и Австралия, както и обучение по йога за деца към Българска федерация по йога и обучение по системата на RYE от RYE UK за България. Тя трупа своя полезен и богат опит в работата с деца и в преподаването на йога за деца от 2005 г. насам. Имала е и прекрасната възможност да прилага на практика методите на RYE в класната стая, докато е работила в детска градина като учител по английски и рисуване. През 2009 г. тя завършва успешно обучението си по системата RYE и година по-късно се сертифицира като обучител по RYE.

Агнеш, Мариана,  за какви конкретни предизвикателства (или затруднения, които изпитват децата) може да са полезни йога техниките в класната стая? Може ли да дадете примери?

Предизвикателствата, които срещат децата са от различно естество: липса на внимание, преумора, липса на добра групова атмосфера, специфики в начина на учене т.н.

Всъщност целта на „Изследване на йога в образованието“ не е да въведе йога като отделен предмет в класната стая или в детската градина, а да научи работещите с деца как чрез някои йога техники да направят преподаването, обучението по-лесно, по-забавно, съобразено с потребностите на децата и изискванията на средата, в която учат, времето от деня, психо-емоционалното състояние, груповата атмосфера и т.н.

За различните предизвикателства може да се приложат различни техники от йога. Например, техники от групата „яма“ (живот заедно) помагат да се изгради по-добра групова среда, което e изключително важно, защото в такава среда детето се чувства по-сигурно и по-успешно развива своя потенциал от личностни възможности. Ако в края на деня децата са преуморени, понякога реакцията може да се изразява в неспокойство, трудности при задържане на вниманието и др. В такъв случай една кратка, адаптирана за съответната възраст на децата, релаксация би била много подходяща. След почивните дни, ако децата са много отпуснати и не успяват да се съсредоточат върху учебната дейност, чрез „асани“ – практики за тялото може да се събуди и стимулира ума за работа.

IMG_2206

Може ли да дадете примери от прилагането на техники от „Изследване на йога в образованието“ в детски градини?

В детската градина полето за ползване на техники от R.Y.E. може да се ограничи само от въображението на учителите. Ако един учител познава основите на различните техники в йога, той може да ги облече и поднесе под формата   на игра, когато са необходими.

Трудно е да се даде подробно описание на техниките, ако човек никога не е присъствал на подобен вид занимания, затова споделяме едно кратко видео, което се надяваме донякъде да онагледи с какво борави системата на йога в образованието.

 

Какви резултати наблюдавате в училище, в класните стаи, в които се прилагат йога техники?

Подобрява се общуването между децата и учителя, обстановката става по-релаксирана и в същото време материалът, който се изучава, се възприема по-лесно и по-трайно от децата. Децата учат с по-голямо удоволствие, развиват увереност, по-високо себеуважение и уважение към останалите в своя клас или група.

Вие провеждате и курсове за учители, които искат да използват йога техники за подобряване на ученето в техните класни стаи. Какво представлява и как протича курсът?

Обучението протича в рамките на шест присъствени дни, разтеглени в период от три месеца – всеки месец по един уикенд. Акцентът на курса е поставен върху лесно достъпни практики, които да се използват в процеса на занимание и обучение на децата от различните възрастови групи – от детската градина до университета.

Всеки от тези шест дни има различен фокус:

 • Обучение чрез тялото – в този ден се започва с въведение в основната структура на R.Y.E., говори се за разбирането на йога, че човек е изграден от тяло, ум, емоции, дух. Интегралният подход в работата с децата означава, че техниките, които ползваме за работа с деца, минават и през тялото. За да фокусираме вниманието, да снемем напрежението и т.н. ползваме въздействие върху тялото и понеже тялото и ума са свързани, умът се повлиява.
 • R.Y.E техниките в класната стая – през този ден се показват много примери, как да се изгради цял урок с техники от R.Y.E. или отделни техники в началото или края на учебния час.
 • Емоциите в класната стая – разглеждат се няколко теории, какво представляват емоциите, как те са свързани с трайното усвояване на знания.
 • Подготовка за изпити – фокусът е върху практики, които повишават самоувереността на децата и освобождават стреса и напрежението преди изпит, което помага на децата да покажат всичко, което знаят.
 • Релаксация в класната стая – теоретично се представят идеите за релаксацията, която при децата не винаги е свързана с физическа неподвижност. Последователно се минава през отделните етапи на йогийската релаксация, йога нидра и се дават адаптирани примери за всеки етап.
 • Йога и деца със специални нужди – разисква се темата какво означава понятието специално образователни потребности, разглежда се теорията за многостранната интелигентност на Хаур Гарднър и отново се дават различни примери за работа с децата.

След това три месеца учителите ползват техниките и изготвят писмен доклад за своя опит, който предават за проверка. За нас като обучители, но и хора, работещи с деца, някои от тези доклади са изключително вдъхновение. Чрез тях ние виждаме как за деца и преподаватели процесът на учене качествено се променя. Това обикновено са доклади на хора, които възприемат професията си като призвание и не спират да се развиват и обогатявят.

IMG_2292

Курсът би ли бил полезен и за родители?

Вече има родители, които са преминали обучението при нас. Тяхната мотивация беше да намерят по-успешен начин за общуване с децата си. Те търсят модели, които са извън културата на по-старите поколения. Вече няколко пъти получаваме обратна връзка от тези родители, че нещата, които са научили в курса, са били от голяма полза за тях.

Къде желаещите може да се информират за предстоящи курсове?

Ново обучение предстои в края на ноeмври 2016 година.

Всички нови курсове обявяваме на официалната страница на R.Y.E.  България  и на нашата фейсбук страница.

Ще споделите ли с нас йога техники, които родителите на деца 3-6 години може да използват у дома? 

С удоволствие бихме споделили, но техниката до голяма степен зависи от това какво родителят иска да постигне с детето в конкретната ситуация. Затова бихме поканили родителите на някой от откритите уроци, които организираме, за да видят намясто и да поговорим. Такива уроци ще направим отново в началото на учебната година, датите и местата на тяхното провеждане обявяваме официалната страница на R.Y.E.  България  и на нашата фейсбук страница

И преди всички техники, специално за тази ранна възраст, бихме подканили родителите да бъдат това, което искат да видят в децата си!

1 Коментар

 • Публикувано 05.08.2016
  Avatar

  Цветелина Димитрова

  Къде се провеждат занятията по йога от септември в София?

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации