Как мога да направя така, че моето бебе да се забавлява по коремче?

  • Лекарят ми каза, че петмесечното ми бебе трябва да прекарва голяма част от деня си обърнато по корем. Но винаги, когато го сложа да легне по коремче, то започва да плаче. Има ли нещо, с което мога да му помогна да се забавлява през това време?
Госпожа О: За едно петмесечно бебе, играта по корем е естествена и забавна, а за други не е.

През последните 10 години, откакто здравните експерти препоръчват бебетата да спят по гръб за предотвратяване Синдрома на внезапната детска смърт, сме установили, че бебетата са склонни да прекарват много повече време по гръб, отколкото по корем. В резултат на това, бебетата получават много по-малко опит по корем и по-бавно се научават да повдигат главата и гръдния си кош, което може да е изнервящо за тях.

Вашето бебе ще се забавлява повече през времето, в което е обърнато по корем, ако може да вижда вас и други интересни неща. Опитайте се да поставите бебето си по корем на леглото с лице към вас, като главата му е далеч от ръба на леглото – можете да играете на „ку-ку“ и то да ви вижда лесно, без да се налага да повдига главата и гръдния си кош. Или пък поставете бебето по корем на пода, с малка възглавница или навита хавлия за подпора под гръдния му кош – можете да легнете пред него и да си играете с него, като поставите интересни играчки в непосредствена близост. (Разбира се, никога не бива да оставяте бебето си без надзор, докато опитвате тези упражнения.)

Опитайте се да го насърчите да се изтласка нагоре с ръце като му показвате интересни предмети над главата му (като например вашето лице, огледало или дрънкалка). Със заякване на ръцете му и горната част на тялото му, то може да започне да се наслаждава на играта по корем върху подложката си за дейности. Със заякването и на долната част на тялото му, то ще започне да се учи да пълзи напред, за да достига до интересни играчки, които сте поставили за него.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации