Как можем да играем с картонени ролки

Във всеки дом се намират ролки от кухненска или тоалетна хартия. Това са неща, които обикновено изхвърляме, но с малко фантазия, можем да превърнем в интересни игри и занимания за децата. Ето няколко идеи:

Дърпай, тегли

Пробийте 2 дупки на противоположните стени картонената ролка. Промушете цветно въженце през дупките и завържете възелчета в края. Когато играчката е готова, детето трябва да може да дърпа въженцето от единия и от другия край. За да е по-интересна играчката, пробийте повече дупки, за да може да промушите повече въженца. Играта е подходяща за деца 6+месеца.

Да учим за цветовете

Отделете 5-6 ролки от кухненска или тоалетна хартия. Оцветете всяка една от тях в различен цвят. Отделно се снабдете с топчета (може и от хартия, пластилин), които да са в същите цветове. Разбъркайте топчетата и ги сложете в една кошница. Целта е детето да ги пуска по съответствие в същата по цвят ролка. Ролките може да закрепите на пода. Може да ги закрепите и на стената с хартиено тиксо, а под всяка ролка да сложите кутия, в която да падат топчетата.

Играта е подходяща за деца 1+година. Първоначално Вие покажете на детето какво се очаква. Назовавайте цветовете. Задавайте активно въпроси.

Кукли за куклен театър

IMG_5454

От хартиените ролки стават прекрасни кукли, с които може да играете на домашен куклен театър. Свийте ролката в едната част и се получават симпатични ушишчи. Добавете окраска и става коте, куче, тигър и т.н.

Ако кложите по една дървена шпатула за гърло отгоре и отдолу на ролката, ще се получи биплан.

От две слепени ролки може да се получи далекоглед, а ако добавите и още – сал. За ефектен декор може да използвате ролките, за да построите ограда, да добавите дървета, храсти, къщи и т.н.

Използвайте плат, копчета, боя, щипки, памук или вълна, доизрежете каквото е нужно от ролката с ножица и може да се получат наистина оригинални кукли.

Бижута

Нарежете ролката на по-малки пръстени. Срежете единия пръстен напряко и ще получите хубава гривна. Заедно с детето я намажете с лепило и залепете по нея листенца, копчета и т.н., за да се получи красиво бижу.

Със същите пръстени от ролката може да направите и оригинална огърлица. Нарежете достатъчно количество пръстени, оцветете ги заедно с детето и му дайте да ги наниже.

Броене

Използвайте ролките, за да броите до 5 с децата над 1 година. Трябват Ви общо 15 ролки. Опаковайте ги с хартиено тиксо в пакети по 1, 2, 3, 4 и 5 ролки. Сложете отпред етикет със съответната цифра. Предварително направете 15 хартиени цветя (може и дървени шпатули, топчета, и т.н.). В единичната ролка, сложете едно цвете. На двете ролките под номер две – 2 цветлета и т.н. Бройте всеки път. Покажете на детето какво се очаква от него и го оставете да продължи само, като му помагате, когато е нужно.

IMG_5447

Още един забавен вариант за рапознаване на цифрите е като напишете по цялата дължина на кухненска ролка числата от 1 до 20 например. Купете си цветни лепящи се етикетчета (има ги по книжарниците) и върху тях също изпишете цифрите от 1 до 20. Целта е детето да вземе самозалепящото се етикетче, да потърси съответстваща цифра върху ролката и да го залепи. Този вариант на игра е подходящ за деца 3+години.

Каскада

IMG_5455

Подредете 2 или 3 ролки една под друга, така че да може в най-горната да се пусне топче и по каскадата да слезе до най-долната. Децата над 2 години с радост ще се опитат да проследят хода на топчето.

Изследване на звука

Когато се говори през тръба, гласът звучи различно – по-концентрирано и плътно. За децата е интересно да проследят тази промяна. Насочете една картонена ролка към ухото на детето и кажете нещо. Важното е гласът Ви е да е умерен към тих, защото тръбата го усилва и ако говорите високо може да причините дискомфорт на детето. Нека сега и то да опита като говори в тръбата на Вашето ухо. Предупредете детето също да не вика.

Рисуване

Не Ви беше хрумвало, нали! А може да се получи много оригинално. Изрежете формичка в средата или по краищата на ролката. Намажете я с боя и я търкулнете. Ще се оцвети всичко, а на определените места ще остане бялото петно от изрязаната формичка.

Нека детето свободно да намаже ролката с какъвто цвят боя пожелае. И да я търкаля по листа. Получава се интересен ефект.

IMG_5453

С ролките може да играете и на печати. Достатъчно е да топнете единия край в боя и може да си направите хубава картина с правилно отпечатани кръгове. А може и да свиете единия край в някаква форма: квадрат, триъгълник или например сърце. Ако навържете 3 ролки, свити като сърце, при печата ще се оформи красиво цвете.

За тези игри най-подходяща е боя за рисуване с ръце. Ще им се зарадват деца на възраст 2+ години.

Строене

Насърчете детето да участва в проект за построяване на висока кула от ролки от тоалетна хартия. Ще трябва да помисли как да укрепи кулата. Вероятно ще му помогнете да реши задача за стабилността и височината като му подскажете да използва лист хартия между отделните редове на кулата. А пък може и самото дете да Ви изненада с неочаквано добро предложение. Играта е подходяща за деца 4+години.

Въздухът в движение

Дайте на детето ролка от кухненска хартия, защото е по-дълга или слепете две ролки от тоалетна хартия. Сложете пред детето различни предизвикателства: хартиено топче, дървено топче, топче от пинг понг и т.н. Целта е детето да ги премести като духа силно през ролката. За да е истинско предизвикателството, сложете стартова лента, откъдето топчетата да тръгват и финална лента, където трябва да стигнат. Може да превърнете играта и в семейно състезание. Чието топче стигне по-бързо, той печели.

Играта е подходяща за деца 4+ години.

Боулинг

Подреде 10 ролки от тоалетна хартия в тригълник както при истински боулиг- на първия ред 1 ролка, на втория –  2, на третия – 3 и на четвъртия 4 ролки. Дайте на детето лека топка и го насърчете да опита да повали „кеглите“. Играта е подходяща за деца над 3 години.

Виж още

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации