Как помага енергийната психология, интервю с Яна Мицева

На 21 октомври предстои новото издание на Академия за родители в гр. Варна. Събитието  е безплатно и ще се проведе от 9 до 18 часа в детски център „Мама и аз“. За да заявите желание за участие, е необходимо само да се регистрирате.  От днес до деня на събитието „Детето играе“ ще има удоволствието да Ви срещне с интересни личности, лектори на събитието. 

Яна Мицева   е журналист и практик по енергийна психология и казва за себе си, че щастливо съчетава и двете. На предстоящата Академия за родители, тя ще разкрие тайната как майките да постигнат чист и подреден дом и да обгрижат детето си, без да се превръщат в слугини на пълен работен ден.

Яна, как открихте енергийната психология?

Открих енергийната психология и в частност ТЕС (Техники за емоционална свобода) през 2009 година, когато търсех нестандартно решение за свой проблем. Страдах от следродилна депресия и посттравматичен стрес, свързани с раждането на първото ми дете. Резултатите, които получих само за седмица работа с тези техники, ме изумиха. ТЕС разгърна цял един нов фантастичен свят пред мен. С течение на времето и две деца по-късно ми стана ясно, че това е моят път. От две години имам частна практика и работя с  клиенти. Добавих и други методики за работа – в момента освен ТЕС прилагам и Пренареждане на Матрицата с ТЕС, Пренареждане на Матрицата на раждането и ТетаХийлинг. Продължавам да съм отворена за нови неща, да се уча и да се развивам като специалист.

Какви възможности всъщност дава енергийната психология?

Енергийната психология тепърва набира популярност. Това е съвременен цялостен подход към психичното здраве на човека, подчинен на идеята, че тяло, ум и емоции са тясно свързани. Обединява в себе си мъдростта на Изтока и психологическите подходи на Запада. ТЕС работи предимно през емоциите и как те се отразяват на ежедневието ни, когато не можем да ги контролираме или изразяваме. Пренареждане на Матрицата е чудесен инструмент за справяне с психологически травми – малки или големи, и освобождаване от ограничаващи убеждения.

Понякога се шегувам, че енергийната психология е един „пенкилер” за всякакви проблеми – сваляне на стреса, смяна на убеждения, преодоляване на страхове и фобии, спиране на зловредни модели, справяне с депресии и постравматичен стрес, повишаване на спортни постижения, подобряване на физическото състояние, работа с взаимоотношения, хранителни разстройства… Списъкът е наистина дълъг.

Това е и една от основните критики към техниките от енергийната психология. Как така един метод за всичко? Но те наистина са подходящи за много широк кръг от проблеми. Методите са прости и универсални в същността си, така че могат да бъдат пригодени за почти всякакви психологически и физически неразположения. Могат да бъдат използвани както като допълваща, така и като основна терапия, според нуждите на клиента и конкретния проблем.

Голям плюс е, че част от методите са разработени като системи за самопомощ. Тоест всеки сам би могъл да ги научи и прилага върху себе си. ТЕС и Пренареждане на Матрицата са ми фаворити в това отношение. Методите могат да се комбинират помежду си за по-добри резултати и са съвместими с всякакви терапии. Тези два метода могат да намерят приложение във всяка област на живота ни.

Виждам, че като Ваша мисия е работата с бъдещите и настоящи майки, така че да постигнат по-голяма хармония със себе си, самоувереност и да имат позитивни преживявания в този период, в който жените преминават през огромна промяна. Какви са Вашите наблюдения – през какво минават жените през този период и как енергийната психология Ви помага в работата с тях?

Най-често жените осъзнават, че са изгубили себе си, че се оставят на последно място, ако въобще присъстват в списъка. Не винаги това се случва по време на майчинството, често тези неща се случват много преди това, но раждането на дете е събитие, което ни променя много и изважда на бял свят много скрити проблеми. Често сработват и вредни програми, които преди това не са били активни. Подсъзнанието управлява 95-98% от ежедневието ни, а тези саботиращи ни убеждения, реакции и програми се крият точно там. С помощта на енергийната психология ние ги неутрализираме или ги обръщаме в наша полза.

Друг сериозен проблем, пред който се изправят жените е изолацията. Бременността и майчинството се приема малко като „пит-стоп” (без обслужващия персонал) – излизаш за малко от живота и после трябва да се върнеш същата, че дори подобрена версия на себе си. При добро стечение на обстоятелствата наистина повечето жени стават подобрени версии на себе си, но усещането, че си изхвърлен от обществения живот нагарча.

Бременността и майчинството са част от живота на повечето жени. Когато си бременна, не си по-малко човек, не си по-малко способна, интелигентна или адекватна. Когато се върнеш на работа след раждането на дете не спираш да си майка. Майчинството е за цял живот. Родителството е за цял живот. Една от честите теми, които работим с моите клиентки, е да се чувстват пълноценни и зачетени личности. Да не изпитват срам или вина, защото са избрали да станат майки. Да не усещат тежестта на очакванията от семейството, приятелите, колегите, обществото.

Друг сериозен и чест проблем е явният дисбаланс между ролята на бащата и майката. Твърде често липсва споделено родителство. Когато се роди дете, то застава в центъра на обществения интерес, майката е в страни, но донякъде все още в светлините на прожекторите, бащата обикновено е някъде много в периферията. От това много страдат взаимоотношенията в двойката и създава предпоставка детето да се поставя на пиадестал, което не е полезно за никого.

С помощта на Пренареждане на Матрицата на раждането имаме възможност да отработим всички страхове и притеснения на бъдещите родители – както на майката, така и на бащата. Няма жена, която под някаква форма да не изпитва страх от бременност или раждане, много голям процент от мъжете също страдат от токофобия, макар и по-завоалирано. Преживяванията на родителя по време на неговото собствено раждане и периода, докато е бил в утробата, оставят много ясен и силен отпечатък, който се отразява на целия ни живот. Тогава се задават основните ни настройки – физически и психически как да се отнасяме към живота. Когато изчистим травмите на родителя, помагаме на детето да не поеме тези травми и страхове и да не ги мултиплицира в живота си.

Едно от най-сладките неща в тази техника е това, че можем да „напишем” предстоящото раждане. Не винаги като фактология нещата се случват, така както майката е пожелала, но жените много успешно се подготвят по този начин за предстоящото раждане и изпитват положителни чувства от преживяното.

Какво още може да научат родителите от Вашата лекция на предстоящата Академия за родители? 

Лекцията ми е с много практическа насоченост – как по-лесно да се справяме с домакинството. Конкретни идеи и трикове, които аз самата прилагам, за да поддържам дома си чист и подобрен с минимум усилия.

Колкото и да се приемаме за модерни семейства, подобен род битовизми са причината за много от неразбирателствата в семействата. Тук обичайно отново става въпрос за различни модели и убеждения, които носим на подсъзнателно ниво със себе си през поколенията.

Ще направим и една съвсем кратка практика, където ще покажа и всички участници ще могат да усетят, как ТЕС може да ни е от помощ и домакинските задължения да бъдат вършени без напрежение, дори с радост.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации