Как по-лесно да приспя дъщеря си вечер?

  • Здравейте! Моя въпрос е относно приспиването вечер. Моята дъщеря е на година и девет месеца, заспива трудно от бебе. Сега се научи някои думи като „чайче“ , „мама“ и започна много да ги ползва преди да заспи вечер. На обяд може и сама да заспи в креватчето, но вечер по час , час и половина викане, 100 пъти чайче, плач, приказка, песничка ,които не слуша, говори си нейни неща, ляга, гледа ме и не иска да спи,люлея я в кревата… Имам усещането, че ме манипулира вече, защото и чайчето не пие много-много, по-скоро си чеше венците. Ляга, става по много пъти, а ако изляза плаче много силно. И в 21ч да я сложа, заспива в 22.30 или 23 ч. Няма ефект и по-късното слагане в креватчето, примерно в 22ч, когато я виждам, че е уморена вече. Въпросът ми е как по-лесно да заспива? Така се изнервям , тя също. Да опитам сама ли да заспива, добре ли е за нея на обяд да заспива сама? С по-строг тон ли да ѝ казвам ,че е време да спи? Като дойде време за сън ми настръхва косата! Благодаря Ви за вниманието.
 

Госпожа О: Едва ли някой е открил универсална формула за приспиване на децата в тази възраст. Факт е и че работещото при едни, не винаги дава резултат при други. Затова е много важно първо Вие да се успокоите. Когато Вие сте изнервена, това се предава на дъщеря Ви, а Вие имате все по-малко сили и търпение да се справите. Знам, че е по-лесно да се каже, отколкото да се приложи, но наистина Вашето спокойствие е ключово. Нещо, което може да помогне е да гледате на приспиването вечер като на прекрасна възможност да общувате и да се гушкате. Подхождайте позитивно, усмихвайте се и е вероятно скоро да усетите разликата и в нейното поведение. Когато сте спокойна, ще Ви хрумват и много повече идеи.

Заложете на режим. Определете един час за лягане. Ако го местите постоянно, детето не създава навик за заспиване. Подредете всичко останало около този час – хранене, къпане, миене на зъби и т.н. Добре е режимът да се случва с еднаква последователност и да следва приблизително едно и също време всеки ден. Това също може да помогне за скъсяването на времето за заспиване. Режимът овластява децата, защото те лесно могат да предвидят какво следва и в същото време им задава структура, която ги успокоява и им създава усещане за сигурност.

Създайте си ритуал за приспиване. Съобразявайте се с потребностите на детето, но и задайте граници, в които това да се случва. Това, което ще опиша е пример, Вие ще си направите собствен ритуал.

За да укажете края на игрите, може да си помогнете с мелодия. Когато мелодията свърши, е време да започне миенето на зъби, приготвяне за сън и лягане. Обяснете на детето каква е целта на мелодията и че може да играе, докато тя свърши, но след това отивате да се приготвяте за сън. Един такъв подход може да намали непрекъснатите подканяния игрите да приключат, а също и овластява детето, защото може спокойно да довърши, това което прави с темпото, с което иска в рамките на мелодията, без да се изнервя. Нека мелодията също да е нежна и спокойна и да е около 10тина минути, т.е. да дава достатъчно време на детето.

Преди да си легнете дайте водичката/чайчето. Прочетете книжката и загасете лампата.  Ако детето иска да му пеете, попейте му 2-3 песнички, но подберете по-бавни, успокояващи мелодии. Погалете я нежно и ѝ кажете, че е време за лягане. Ако поиска още една песничка, уточнете, че това е последно за тази вечер, защото и Вие сте уморена и имате нужда да си починете. Говорете любящо, спокойно и тихо. Затворете очи и я гушнете. Често се получава така, че детето продължава да е активно още известно време, но постепенно, като няма реакция от Ваша страна е вероятно да се успокои и заспи. Ключовото в случая е, че Вие сте до нея, обяснили сте, че сте уморена и искате да спите, но я гушкате и ѝ създавате все пак усещане за спокойствие и сигурност, създавате и атмосфера за сън, а не просто да отказвате да общуване с нея или да изпълнявате желанията ѝ.

В началото въвеждането на подобен ритуал може и да е странен за детето, но постепенно ще свикне и ще откликва. Може и да се съпротивлява, но ако Вие го прилагате с любов и спокойствие, е много вероятно детето да започне да Ви съдейства.

Имайте предвид, че дори и да имате ритуал, пак е възможно да има ситуации, в които детето е превъзбудено или не му се спи, или нещо го тревожи и това да се превърне в истинско изпитание за родителите при лягане. Потърсете причината и преценете как да реагирате. Може да използвате хитрости („Добре няма да спим, ще играем на „кой ще си държи очите затворени по-дълго“/ на „почиванка“ – ще си лежим и ще се гушкаме“). Попитайте детето какво би искало да прави и ѝ дайте известно време да се занимае с това, което иска, а след това отново я подканете да се гушнете. Вероятно е, когато детето задоволи потребността си, да намали напрежението и да заспи. Може да създадете и картина на нещо очаквано. Кажете ѝ, че утре ще правите нещо много интересно и различно и затова трябва да съберете сили. Важното е да не излъжете очакванията ѝ, защото следващият път няма да може да се възползвате от пободен подход. Помолете за помощ – кажете, че сте уморени и имате нужда от нейната помощ, за да може вече да си починете и възстановите, за да може утре отново да играете. Децата често откликват при зов за помощ.

Нещо, което съм прилагала в собствения си опит е да науча детето си да диша дълбоко, докато го приспивам. Галя го по крачетата, ръцете и тихичко му говоря да се отпусне, да се успокои и да диша дълбоко. Аз показвам как се диша дълбоко. Трябваха ми около 2 седмици, преди той да откликне, но това е една от техниките, които, особено ако детето е превъзбудено, много ни помага да се успокои и да заспи.

Може да използвате любимата кукла за помощ. Често децата реагират много по-позитивно на послание или молба, дошла от куклата, отколкото от възрастния. Нека куклата поговори с детето, да го покани да спи или пък нека детето да смени ролята и да сложи куклата да спи.

Намалете всички фактори, които може да доведат до превъзбуда, например телевизия или компютър преди лягане. Те пренасищат сетивата и може да доведат до проблем в заспиването. Около час преди лягане намалете интензивността на игрите – нека да са по-спокойни, по-бавни.

Помислете и каква е разликата между обедния и вечерния сън. Има ли нещо, което може да събужда безпокойство или страх, или тревога у детето, за да реагира по-този начин вечер? Защо в единия случай заспива сама, а в другия – не?

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации