Как сами да си направим  книжка

Как сами да си направим книжка

На книжния пазар има много и най-различни предложения, но не винаги всичко ни харесва или пък имаме възможност да купим. Опитайте сами да създадете книжка. Дори да не сте мечтали да ставате писател или издател, Вие най-добре познавате Вашето дете и най-добре знаете какво му e интересно в момента, за да разширите знанията и уменията му.

Да си направите собствена книжка не е нито скъпо, нито трудно. Трябват Ви най-основните неща: фотоапарат, моливи, флумастри и боички, обикновени листа, ножици и лепило. Затова позволете си да бъдете творец, при това полезен на детето.

Най-хубавото е, че с порастването на децата може да ги включвате все по-активно в изработването на книжките. Може да изрязват и лепят с Вас, да дават идеи, да рисуват, да снимат, да апликират. А един ден тези книжки ще са наистина безценни и само погледът към тях ще Ви носи много позитивни емоции и пъстри спомени.

За бебетата до 3-4 месеца книжките може да съдържат едри графични елементи в черно и бяло, образи на хора, различни текстури за докосване.  Покажете ежедневието на по-големите бебета като ги снимате и подредите всичко в албумче с едно-две изречения описателен текст под всяка снимка. На по-големите разказвайте за животните и растенията, предметите от бита и окръжаващата среда, цветовете, геометричните фигури.

На децата над 2 години разказвайте кратки истории, прилагайте пъзели, загадки, представяйте различни празници, илюстрирайте промените в сезоните. Всяка тема от живота на детето е подходяща за направата на развиваща книжка.

Идеи за развиващи книжки

Звучащи книжки

Изберете материали, които звучат: ориз, царевични зрънца, стъклени/метални или дървени топчета, малки камбанки, макарони, сухи листа, станиол и т.н. Поставете ги в торбички и зашийте добре, за да не може детето да ги погълне. Сега на всяка страница от книжката сложете снимка на това, което е в торбата. Завържете торбата към страницата, така че да може да се манипулира с нея – да се разтръсква, за да издаде звук.  Важното е да са добре зашити, за да няма риск от скъсване и поглъщане. С по-големите деца може да играете като го насърчите да опитва да познае коя картинка на звука от коя торбичка съответства.

Цветен поглед

Направете албум с цветни прозрачни фолиа – продават се в книжарниците. Такава книжка позволява детето да погледне на света с разлини очи: жълто, червено, зелено, синьо.

Геометрични фигури

Изрежете кръг, звезда, квадрат, триъгълник, правоъгълник от картон или от различни текстури – плат, кожа, вълна, филц. Нека детето да изследва фигурите. На следващите страници покажете как от триъгълник и квадрат става къща, как от три триъгълника става борче, как от правоъгълник и кръг става дърво и т.н. На по-малките може да разкажете, че един вълшебник си играл с фигурите и създал най-различни чудеса. На по-големите дайте да изрежат някои от частите според възможностите си и сами да опитат да конструират фигури: човечета, къщи, влакчета, камиончета и други, като предварително им осигурите нужните материали. Ако се затрудняват сами да измислят фигури, покажете им модел, върху който да лепят. Постепенно ще започнат и сами да се справят. Книжките са най-интересни, когато са живи.

Книжка с рисунки

Вашето дете твори всеки ден. Някои от картините украсяват стените в дома Ви, но може заедно да подберете рисунки за красиво оформена книжка. Опишете какво е изобразено на картината – кит, който гони акула, ряпата от приказката „Дядо вади ряпа“, пътуване до Космоса…. Добавете любими стихчета на децата. Така ще може да четете и да разглеждате, въвлечени в истинско естететическо преживяване.

В такава книжка може да сложите рисунки от различни периоди от развитието на детето, за да може да види то колко е пораснало и колко много е научило.

По-големите може да направят илюстрации по любима история. Нека след това да Ви разказват по картинките.

Книга на Вашето семейство

Снимайте всеки член на семейството и ги подредете в книжка. Разкажете за всеки с две-три изречения. Задължително включете и детето. Това е добър и забавен начин то да научи повече за себе си и за родствените взаимоотношения. Бебетата ще се радват да наблюдават лицата, а на по-големите деца дайте задача сами да снимат, изрязват и лепят и дори да направят кратки интервюта с диктофона на телефона, които Вие после да приложите към книжката.

Един вариант на книжката за семейството е да разкажете как сте се запознали с Вашата половинка. Това е прекрасна история и всяко дете би искало да я научи. Оформете го като комикс с много снимки, кратки стихчета, кратки описания. И на Вас ще Ви е забавно да си спомните онези първи мигове на любовта.

Един ден от живота на…

Разкажете за ежедневието на детето чрез разказ с картинки и текст.

По сходен начин може да разкажете и за домашния любимец, ако имате такъв или за животинчета, които виждате при разходката навън. Ще се получат интересни истории за охлюви, катерички и гълъби.

Собствени приказки

Измислете си един герой. Как изглежда? Как е облечен? Каква прическа има? Какво обича? Какво прави през деня?

Вече може да разказвате истории с него. Днес ще гони пеперуди, утре ще прави торта за рожден ден, вдругиден ще участва в състезание по бягане, ще пътува до Космоса и ще разглежда планетите, ще се спусне в океана и ще общува с рибите. Той/Тя може да прави всичко, което измислите.

Нарисувайте героя според  възможностите си, никой няма да Ви критикува. Детето ще се радва да чуе историите Ви и да види картинките. Защото ще знае, че са правени от Вас, с много любов. Ако все пак много се притеснявате да рисувате, използвайте стари списания и вестници и си изрежете каквото Ви трябва. Колажът също е интересна форма за разказване на истории.

Героят може да се роди според интересите на детето. Ако сега си пада по принцеси, нека е принцеса, ако е запалено по влакове, създайте серия от железопътни приключения. Ако преди сте обичали да пътешествате, то сега може да извадите стари снимки, да ги подредите на 10ина страници по една и да разкажете на детето за посетената страна и Вашите впечаления оттам.

Вдъхновихте се, нали! Ето една идея за смелчаци: снимайте любимата играчка на детето в различни ситуации- яде, играе, чете книжки и ще създадете оригинална история, която със сигурност широко ще отвори очите на детето.

Хубавото на собствените истории е, че може да втъчете опита на детето си и да направите по-разбираеми за него събитията, които се случват в живота му. Чрез една такава история може да покажете колко е лошо да се удрят други хора и как може да овладява гнева си, как да се разрешават спорове, как да се запознаеш с някого, ако случайно изпитваш срам и т.н.

Когато децата поотраснат и вече може сами да разказват истории, записвайте ги и оформете като книжка, която заедно да илюстрирате.

Изпратете  ни своите книжки. Ние ги ценим и преди да сте ги направили, а когато са готови, ще ги публикуваме, за да радват и други хора.

Приятно творене!

1 Коментар

  • Публикувано 30.11.2016
    Avatar

    Къща-горд жена

    Страхотно! Аз си направих една и стана много хубава. Сега започвам да пиша в нея. Много благодаря за тази идея!!!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации