На 4 години: Като великите художници

На 4 години: Като великите художници

Тръгнете с детето си на творческо пътешествие с картините на великите художници. Картините на Ван Гог, Никола Танев, Владимир Димитров- Майстора, Кандински, Мондриан, Матис, Анди Уорхол са чудесна отправна точка и може лесно да ги откриете в интернет.

Осигерете копия на известни картини. Добре е да ги изпринтите, за да е по-удобно на детето да ги ползва. Разгледайте картините заедно с детето и му задавайте въпроси: „Коя картина ти харесва?“, „Какво ти харесва?“, „Какво ти прави впечатление?“, „Какви цветове са използвани?“, „Какво има на картината?„, и т.н. Може да въоръжите детето и с лупа, за да разгледа по-подробно някои от елементите.

Поканете детето да нарисувате картината. Нека то само да си избере от разгледаните варианти. Не е необходимо да постигнете пълно копие. Обръщайте внимание на детето на цветовете, формите, но го оставете да твори. Може да му помогнете в определени моменти, но не и да изземвате рисуването на картината. Ето как може да помогнете:

  • за по-сложните елементи може да поставите точки, които детето да свърже в линии;
  • може да улесните детето като го насочвате с какво да започне и с какво да продължи
  • обърнете внимание на цветовете
  • обсъдете мащаба и размерите на елементите един спрямо друг: „Това е по-малко/по-голямо/ по-ниско/по-високо..“ и т.н.
  • на друг лист може да покажете на детето как да нарисува нещо (спирала, триъгълник, кула, комин), като го представите на стъпки, които детето да може с лекота да проследи и повтори. Дайте възможност и на детето да пробва на чернова, преди да го нарисува на картината

Използвайте разнообразни средства за рисуване – флумастри, моливи, водни бои, темперни бои, гъби, четки и т.н.. Може да изрязвате части от хартия и да ги лепите.

Играйте докато на детето му е интересно. Окуражавайте го и го подкрепяйте. Категорично избягвайте критикуването. Важно е не да постигнете копие, а детето да преживее вълнуващи моменти в досег с изкуството и общуването с Вас. Може да решите да рисувате дори само елемент от картината. Задължително закачете готовата картина на видно място.

Насърчете детето да разкаже история, наблюдавайки картината. Подкрепете го с много въпроси.

Вариант: Ако решите да играете и с деца по-малки от 4 години, може да очертаете основните форми на картината с контур и да им предложите да я оцветите заедно. Питайте по-големите деца дали им хрумват собствени идеи, гледайки тези картини. Така може да снимате детето и на един лист да разположите многократно образа му и после по почина на Анди Уорхол то да ги оцвети в различни цветове. Вариантите са безконечни.

*снимка на публикацията: интерпретацията на дете на 4г. върху картината на Никола Танев „Мюнхен- Лудвигщрасе в дъжд.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации