Когато детето играе с домашен любимец

Когато детето играе с домашен любимец

Всеки знае, че децата обичат животните. Ако се огледате сред играчките, книжките и дрехите на Вашите деца, несъмнено ще срещнете цяла джунгла. А знаете ли колко е полезно за Вашето дете да има домашен любимец?

Освен невероятните спомени, които ще създадат, домашните любимци са невероятни помощници, когато става въпрос за емоционалното и физическото здраве на Вашето дете, и не само. Многобройни проучвания показват благоприятното въздействие на животните върху детското развитие.

Физическо развитие

Децата, които растат с домашен любимец по-рядко страдат от алергии и дихателни и ушни инфекции. Това се дължи на факта, че играейки с куче или коте, детето често бива близвано. Това облизване прехвърля бактериите, които живеят в устата на животните, а излагането на бактериите променя начина, по който имунната система на детето реагира на други алергени.

Освен това децата, които имат домашни любимци се движат повече. По този начин те увеличават цялостната си активност и подобряват моторните си умения. А малко упражнения всеки ден могат да бъдат от огромна полза за Вашето дете.

Социално развитие

За децата домашните любимци могат да бъдат чудесен помощник при подобряване на общуването. Не само, защото пред него те се отпускат и са способни да водят монолози и диалози с часове. Домашният любимец е страхотна тема за разговори с другите деца. Освен това децата са по-склонни да се доближават и да взаимодействат с дете, което си играе с животно повече, отколкото с дете, което играе с играчка.

Емоционално развитие

Доказано е, че самочувствието на децата, които имат домашен любимец е по-високо. Една от причините за това е, че домашният любимец дава възможност дори на съвсем малките деца да развият чувство за компетентност, тъй като те успешно помагат на родителите  да се грижат за животното. Въпреки, че това, което е подходящо, варира в зависимост от възрастта на Вашето дете, дори и на тригодишна възраст то може да даде на куче купа с вода, а когато стане юноша вече може спокойно да го изведе на разходка, да му даде лекарство или да го изкъпе. Знанието, че може да се грижи за домашен любимец, дава възможност на детето Ви да развие автономност, базирана на самоуважението, което е жизненоважно за вземането на положителни решения в юношеството и зрелостта.

Домашните любимци също така са непрекъснат източник на безусловна любов и привързаност. Децата с домашни любимци  са по-способни да показват съпричастност към другите.

Когнитивно развитие

Точно така, домашните любимци помагат на децата не само да станат отговорни, съпричастни и с по-добро самочувствие. Те могат да им помогнат да бъдат и по-успешни в училище.

Една от причините е, че с любовта към кучето или котето, идва и желанието да се научи повече за природата, независимо дали става дума за различни породи кучета или защо котките ядат различна храна от хората. Това е възможност и да започнете да научавате различни факти от историята и биологията, което пък полага основите за по-нататъшни знания.

Проучвания показват, че децата са по-склонни да четат на глас пред своето животинче вкъщи, особено ако става дума за куче. Това вероятно се дължи на факта, че кучетата имат способността на намаляват стреса  и напрежението у своя стопанин.

Разбира се, независимо от ползите, които домашните любимци имат върху Вашето дете е важно и да се замислите, че приемането на домашен любимец е огромен ангажимент и не трябва да се прави необмислено. Ако решите да имате или вече имате такъв е важно да включите и Вашето дете в неговото отглеждане.

1 Коментар

  • Публикувано 19.05.2017
    Avatar

    Vanya

    A nima domashnite ljubimzi mogat da badat samo kucheta i kotki ? Az imah valnisti papagalcheta i tova sashto beshe mnogo priatno. Papagalchetata letiaha iz vkashti poniakoga, kazaha na ramoto mi ili rakata mi i biaha neveroiatno obshtitelni. Podoben opit imat hora i s naprimer malki zaicheta i kakvi li ne drugi jivotni.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации