Когато децата рисуват, стените треперят

Когато децата рисуват, стените треперят

В момента, в който децата могат да държат молив, са готови да се научат да драскат с него по листа. Открието, че може да оставят следи във вид на точки, чертички, завъртулки и всякакви тайнствени драсканици е много вълнуващо за тях. Да се „рисува“ е забавно, а освен това развива важни двигателни умения на ръката.

Как се развива умението за рисуване?

рисункиКъм края на първата година, когато детето може уверено да държи молива, вече може да рисува. В началото може да не успява всеки път да насочи правилно писеца към листа, но знаейки, че оставя следи, ще се стреми към това. Първите рисунки ще са драскулки във всички посоки.  Удоволствието е от резултата, който детето вижда на листа. Цветовете нямат значение, важното е да се вижда контраст. Черен/син/червен/зелен молив, химикал или нетоксичен маркер и бял лист – това е всичко, което е необходимо. Важно е също с писеца да е в изправност и лесно да оставя следи върху листа, защото в противен случай децата губят интерес.

Ако все още детето не проявава интерес към рисуването и основно си играе с молива като се опитва да го захапе или почуква с него, за да възпроизведе звук, то може да предизвикате вниманието му като нарисувате нещо на листа – къща, цвете, дърво, а след това с неговата ръчичка нарисувате линия или кръгче.

Освен с моливи и химикалки, може да предоставите възможност на детето да рисува с вода. В детските магазини се продават комплекти за път, килимчета за под и пана за стена, върху които може да се рисува с вода, с помощта на различни инструменти – писалки, шпатулки, който се пълнят от чешмата. Когато писалката се докосне до повърхността, оставя мокри следи, които бързо съхнат и скоро е възможно отново да се рисува.

Избягвайте в този период да давате пастели и боички, защото децата бързо може да поднесат някои от тях към устата си.

Между 19- 27 месеца

рисункиВ тази възраст детето вече е по-уверено в драскането и някои от нещата, които рисува може да напомнят на нещо: кръгче, спирала и т.н. Разбира се, те са получени по-скоро по силата на инерцията на движенията на ръката, а не с предварителна идея да се нарисуват така.

Постепенно детето започва да разбира, че следите, оставени от молива, могат да означават нещо: геометрични фигури, животинчета, букви и т.н. и все по-вдъхновено пристъпва към молива, за да изрази творческата си идея, та макар и във вид на драскулки.

На децата много им харесва да ги наблюдавате докато рисуват – те изпитват истинска гордост от това, което са направили и искат да го споделят с Вас. Рисуването е чудесен момент за истинско емоционално общуване и даже може да усетите, че с определена интонация детето може да Ви подкани да погледнете рисунката и да му кажете на какво Ви прилича. Опитайте се да му дадете отговор. Също така децата може да дават заявка какво Вие да им нарисувате- примерно да ви кажат „па-па“ (в периода, когато още не говорят) и това да означава да им нарисувате пате или „пуф-пуф“ и това да означава, че искат да им нарисувате влакче.  Вие също може да отправяте предизвикателства на малкия художник- не очаквайте, че ще получите разпозваваемо пате, куче или топка, но пък детето с радост откликва на заявките Ви за рисунки. Поздравете го за майсторството.

Към 24-я месец повечето деца вече могат по подражание да начертаят линия, точки и кръг. Начертайте хоризонтална или вертикална линия и подайте молива на детето да я повтори. Разбира се, тя няма да е права като Вашата, но определено много ще прилича. По същия начин, може да нанесете поредица от точки и след това да подканите детето да опита и то. Когато начертаете кръг, детето  ще се опита да го повтори, като движенията му вероятно ще са с много голям размах, може да не успее да затвори кръга или да повтори кръговото движение многократно, но задължително го поздравете за постигнатия резултат и го окуражете да продължи да рисува.

Макар и детето вече да може да ограничи рисунката върху листа, в този период е толкова забавно да се драска и да се оставят следи, че често стените и подовете са по-желани повърхности за рисуване от хартията. Някои родители определят място в стаята, където детето да може да рисува на стената. Друг начин е да осигурите на детето големи листове хартия или парчета от големи кашони, които да залепите на пода или на неговата височина на стената. Решение за ситуацията също са белите магнитни дъски, дъски за рисуване с тебешир и т.н. В магазините се продават и миещи се нетоксични маркери, които позволяват лесно почистване от повечето повърхности.

Ако все пак се появят нежелани графити по стените, с помощта на мокри кърпички лесно може да отстраните следите от молива или химикала върху латекса или тапетите.

Важно!!!Избягвайте в този етап да давате на детето да рисува с бои и четки, защото ще му е трудно да борави с тях. Освен това, ако не са предназначени за тази възраст, боичките може да се окажат опасни и токсични, при евентуално поглъщане.

Между 27-30 месеца

рисункиВ тази възраст децата вече уверено могат да рисуват кръгче, макар и неправилно като форма. Може да стимулирате това умение като рисувате заедно – нарисувайте топка или балон и помолете детето също да опита.

На децата започва да им харесва да оцветяват и да обясняват какво са нарисували. Не се учудвайте, ако за картина, която за Вас е наедро оцветена в синьо цапаница, получите обяснение, че това е кит, който плува в морето. И това е така, защото за децата в тази възраст все още е трудно да си намислят нещо, да го визуализират в главата си и след това да го нарисуват на листа. Това е умение, което тепърва ще се развива. На този етап децата първо рисуват нещо непланирано и след това го определят като казват, че това е куче, топка, баба, тате и т.н. Възможно е дори рисунката, за която днес са казали, че е котка, утре да твърдят, че е басейн с рибки. Затова не се съпротивлявайте, когато детето гордо заяви, че начупената линия е динозавър, а го поздравете за добрата рисунка.

Специалистите съветват да избягвате да питате детето: „Какво е това?“ докато разглеждате рисунката му, защото този въпрос предполага, че детето не е успяло достатъчно добре да нарисува изображението и Вие затова не можете да го разпознаете. По-скоро подканете детето да Ви разкаже за рисунката си.

Възможно е да забележите, че децата се опитват да „пишат“ под рисунките си с измислени букви от драскулки.

Между 31 – 36 месеца

рисункиВ този етап детето има отчетлив контрол върху движенията на ръката си. Може да рисува кръгчета, квадратчета, триъгълници, пресечени линии като Х и прави линии в желаната от тях посока и наклон. Разбира се, те далеч не са съвършени и правилни, по-скоро наподобяват описаните фигури. Постепенно децата се научават да групират тези елементи и така се получават по-детайлни рисунки – примерно балон с връв, ябълка с дръжка (и двете изображения се формират от кръгче и чертичка).

Така децата разбират, че при комбинация от определени рисувателни форми могат да изобразяват предмети от действителността. На този етап се развива качествено новото умение – децата вече може да планират рисунките си, т.е. вече могат да си намислят нещо и да го нарисуват. Те дори заявяват предварително какво ще нарисуват. За възрастните тези изображенията все още не са разпознаваеми и дори доста еднакви, но детето влага в тях различен смисъл. Все още рисунката, която днес детето Ви е обяснило, че е куче, утре може да Ви бъде представена като балон.

Вероятно в този период някои деца ще могат да изобразяват някои букви, особено тези от своето име.  Но ако детето не може да изписва букви, не го насилвайте да се учи да пише, защото може да постигнете негативен ефект. Важно е първо детето да прояви интерес и научаването да дойде естествено и по забавен начин. Детето все още във възраст, когато приоритет е играта, а не задължителното ограмотяване, което е цел на училището в по-късен етап.

Между 3 и 4 години

На този етап наред с наброските от по-предишен етап, децата започват да рисуват все по-разпознаваеми изображения.  Има character-development-95769_1280опити да нарисуват човек, който също изглежда като кръг, от който излизат линии за ръце или крака. Това не означава, че децата нямат идея за частите на тялото, защото добавят елементи към рисунката, ако им се напомни или ако успеят да ги свържат с някаква дейност (примерно добавят ръце, когато им кажат, че „човекът“ играе на топка). Според специалистите това е по-скоро рисунка символ, лесен начин да се изобрази идеята за човек с формите, които умеят да рисуват и комбинациите между тях.

Към 4тата година децата могат да разказват истории по рисунките си. Стимулирайте детето да разказва и му задавайте въпроси. Примерно, ако Ви каже, че е нарисувало коте, попитайте го как се казва котето, какво обича да прави, къде обича да ходи, какво обича да си хапва и т.н. Окуражавайте детето да изразява чувствата и мислите си, свързани с картината. Това е чудесна възможност да развиете речта му.

Между 4 и 5 години

В тази възраст децата включват все повече обекти от заобикалящата ги среда в рисунките си. Тези обекти обаче не са разоложени на листа спрямо действителните пропорции, местоположение и размери. Характерно е да „плават“/“летят“ из листа. Затова и картините често са чудновати: небето и земята не се срещат на хоризонта, предметите, хората и животните летят или плуват в нищото, без да спазват реда, размерите и съотношенията от реалния свят; някои изображения са в профил, други в анфас, трети се виждат от птичи поглед; дърветата и цветята са с еднаква височина, тревата е лилава и т.н.

Децата между 4 и 5 години рисуват човешка фигура, като всеки път може да я нарисуват с различни детайли. Характерното за рисунките в този етап е, че децата по-скоро рисуват това, което знаят за обектите, а не толкова това, което виждат – например може да се виждат краката под полата или панталона, нещата сложени в чантата и т.н. Според специалистите в този период е характерна хиперболизацията на дадени части на тялото, с които искат да се изобрази някакво конкретно действие. Например, момче на 4 години рисува ходещ човек с малка глава и огромни крака, като символ на изобразяваното движение ходене. Момиче на 4 изобразява баща си с огромни ръце, като символ на прегръдка. Такива рисунки показват, че децата по-скоро рисуват как се чувстват или възприемат нещата и хората, които ги заобикалят, а не толкова какво виждат. Рисуването на реалистични човешки фигури възниква към 7-8 година.

В тази възраст децата много се забавляват да си рисуват автопротрет.

Вече може да включвате и нови средства за рисуване: бои и четки, пастели, гъби, памук, тебешири, цветен пясък и т.н.

Между 5 и 6 години

family-429166_1280В тази възраст децата вече имат отработено умение да рисуват къща, човек, дърво и т.н. В човешките фигури има отчетливо глава, тяло, крайници, очи, уши, нос, пръсти и т.н. Възможно е все пак да липсват някои детайли, като това не е причина за притеснение, защото детето може да не ги е отчело като важно спрямо дейността, която рисуваните хора извършват.

children-drawing-375615_1280Качествено новият момент в рисунките е, че вече обектите върху листа са организирани, така както са и в действителността, а не както в предишен етап, летейки в празното пространство. Пропорциите са адекватни на действителните. Има отчетливо небе и земя. Птиците и облаците летят в небето. Децата често използват долният ръб на листа за земя, от който директно изникват къщите, дърветата и цветята. Специалистите наричат това основна линия, която помага на децата да организират рисунката. В по-късна възраст възниква и втора основна линия, обикновено когато децата искат да изобразят, че нещо е по-далече – примерно: къщата се рисува върху долния ръб на листа, но планините се рисуват малко по-високо върху втора линия.

Как може да стимулирате рисувателните умения на децата?

– давайте възможност на детето да рисува редовно, нека това е част от всекидневните Ви игри и забавления. Достатъчно е да му предоставите повърхност за рисуване и моливи, химикалки, пастели и флумастри като разбира се прецените средството и неговата безопасност със съответната възраст на детето;

– оставете детето свободно да рисува каквото и както си поиска, не се опитвайте да му обяснявате как да рисува. Творчество има тогава, когато личността може да се изразява свободно. Тази самостоятелност е нужна на детето, за да се чувства уверено и компетентно. Достатъчно е да седнете наблизо, да наблюдавате и да споделяте радостта от създаването на рисунката;

– докато детето рисува, може да пуснете приятна музика за фон;

– обсъдете рисунката с детето. Когато детето все още не говори, може да опишете движенията му по листа и да се опитате да оприличите изображението на нещо: облак, слънце, планина. Когато детето вече може да назове рисунката, стимулирайте го чрез въпроси да Ви разкаже повече детайли;

– закачайте рисунките на децата върху хладилника, във Вашата стая, в неговата стая. По този начин му показвате, че цените изкуството му.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации