Когато имаме гости, синът ми не споделя играчките си

  • Когато ни идват гости вкъщи, моят син не дава на нито едно дете да играе с неговите играчки. Как да се справя със ситуцията?
 

Госпожа О: Не сте посочили възрастта на сина си, но  е нормално малките деца да не споделят играчките си. За този феномен може да научите повече тук.

Разбира се, ситуацията, която Вие описвате, е специфична, защото действието се развива в дома Ви, по време на гости, когато хората са настроени позитивно с надежда за добро изкарване. Спорът между Вашето дете и детето на Вашите близки или приятели в този случай е нежелан, а става централен и вероятно Ви носи много напрежение и дискомфорт. Затова първото, което искаме да Ви кажем, е да се успокоите – детето Ви наистина има право да избере какво да споделя и какво не. Освен това, то е на своя територия и когато му водят някого, когото той не познава или познава, но не играят заедно всеки ден, е нормално да е по-резервиран. В никакъв случай не го наказвайте, не му се карайте и не го принуждавайте да дава играчките си! Проявете разбиране към неговите желания. Ако другото дете каже: „Аз искам кончето, но той не ми го дава.“, спокойно може да обясните: „Разбирам желанието ти да играеш с кончето му. В същото време е редно да уважим желанието му. За него това е важно.“ Обяснявайки чувствата и гледните точки на децата, им помагате да разбират по-добре ситуацията и дори да търсят начини да я отработят сами.

Това, което Ви препоръчваме е да смените гледната точка. Вие вече имате ценно знание – може да предвидите как ще се държи синът Ви по време на гостуване на друго семейство. Затова важният въпрос е какво може да направите, за да предотвратите моментите на напрежение? Какво може да се направи, за да се сближат и опознаят децата, така че постепенно да започнат да играят заедно?

Един добър възможен подход е предварително да реорганизирате пространството. Това от една страна означава, да приберете играчките, които детето Ви не иска да споделя (дори може да обсъдите с него какво може и какво не иска да се показва пред гостите), а от друга страна да помислите предварително с какво може да се занимават малките палавници по време на сбирката. Целта е да са достатъчно ангажирани с нови преживявания, за да не се налага да се фокусират върху личните играчки на сина Ви и да не се стига до спорове. Ето няколко идеи, които Вие ще адаптирате според възрастта и възможностите на децата:

1. Подгответе си торба с изненади, в която да сложите различни предизвикателства и обекти за изледване, които са нови и за Вашия син и за другите деца. Това може да са:

– картончета с изображения или описания на различни дейности: скачане, клякане, вдигане ръцете нагоре, надолу, докосване на носа, челото и други части на лицето и тялото, да тичат от едно място до друго и т.н. Целта на играта е децата да теглят картончетата и да правят изобразените там дейности. В тази игра може да се включат и възрастните, стига, разбира се, да имат позитивна нагласа за това;

– играчки, с които децата да имат задача да Ви подготвят театър, според възрастта и възможностите си;

– тесто за игра в достатъчно количество с най-различни фигурки, така че да няма спор;

– моливи  и нетоксични маркери, с които да рисуват или пък разни материали, от които да направят картички. Може да им осигурите и голямо пространство за рисуване на пода;

– заглавия на песни, които да теглят и пеят заедно;

– листове бивачно фолио (продава се в спортните магазини), с което всяко дете да си играе свободно, както пожелае.

2. Нека всяко дете  да получи кутия с играчки като може да решите комплектите да са еднакви.

3. Посрещнете децата с различни елементи за дегизировка. Нека се преобразят на магьосници, животинчета, принцеси и т.н. и то дори няколко пъти по  време на гостуването. И в тази игра може да се включат и възрастните, със сигурност ще стане по-забавно, а това е начин да покажете на децата различен модел на поведение. Костюмите ще ангажират децата в игра и е по-вероятно да се получи позитивен емоционален тон на общуване.

4. Ангажирайте децата в различни спортни активности. Играта на баскетбол и волейбол е подходяща за различни възрасти. Освен това може да очертаете  пътека от долепени квадрати (инсталацията може да се направи с хартиено тиксо) и да призовете малките да минат цялото разстояние с подскачане от квадрат в квадрат, после с пълзене, после на четири крака и т.н.

5. Подходяща и забавна игра за ситуацията е: „Движи се като…“. Върху всяка от страните на кутия с формата на куб, залепете картина на животно. Всяко от децата (или някой от възрастните, ако им е трудно да си го поделят) хвърля куба и според това какво животно се падне, децата трябва да го наподобят. В тази игра също може да се включат и възрастните.

6. Ангажирайте децата в търсене и събиране на нещо. Например едното дете може да търси кръгчета из цялата стая, а другото квадратчета. За по-големите, това може да са части от различни пъзели, които след това да седнат и да подредят.

Ще се радваме, ако нашият отговор е провокирал и други идеи у Вас. Изпратете ни ги и със сигурност ще ги публикуваме. Вярваме, че инвестицията в предварителното планиране на гостуването на други деца, ще се изплати. Също така вярваме, че ако ангажирате и другите възрастни в игрите, освен че ще си прекарате приятно заедно с децата, ще им демонстрирате важен модел на поведение – как можем да играем и да се забавляваме заедно.

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации