Когато не ни стигат силите…

Когато не ни стигат силите…

Ако мечтите Ви в последно време се заключават в това да намерите време да се наспите, ако нямате сили за нищо, въпреки огромното си желание, ако сте станали раздразнителни и не разбирате защо нещо, на което преди сте се усмихвали, сега Ви кара да треперите и да викате, спокойно не сте лоша майка, нито лош татко, просто Ви е нужна малко почивка.

Колкото и да е отдаден един родител, грижата по децата тегли страшно много енергия, а времето за възстановяване почти никога не е достатъчно. Като прибавим към това и фактът, че е стеснен социалният ни кръг на общуване, както и времето, което можем да отделим за себе си – срещи с приятели, четене на книга, ходене по магазините, то съвсем намаляват възможностите да се енергизираме и да върнем силите, тонуса и ентусиазма си.

Как да се справите?

На първо място не се обвинявайте. Това, което изпитвате е напълно нормално. Въпросът е какво ще направите оттук нататък.

Ако има близки, на които може да оставите детето за един ден, възползвайте се от това. В този ден не включвайте компютъра, нито телевизора, няма нужда да губите времето си с тях. Излезте навън, разходете се, вижте се с хора, които не сте виждали отдавна, направете нещо, което не сте правили отдавна. Ако искате, отидете на масаж, легнете и се наспете или мързелувайте на приятно място. Колкото и да е за кратко, ще видите, че това ще подейства позитивно на усещанията Ви, ще се разнообразите, ще съберете сили.

Проучете какви групи за майки се предлагат в специализираните центрове. Събирането с нови хора, със сходни преживявания може да е много релаксиращо и зареждащо.  Има групи за йога за мама и бебе, групи за танци, групи за споделяне и др. Изберете своята група според интересите си.

Спазвайте за известно време режима на детето. Като родители често чакаме детето да заспи, за да се захванем с други задължения. Но умората се натрупва и ни се отразява негативно. Дайте си няколко дни почивка и спете, когато и детето спи. Това ще Ви помогне да се възстановите.

Променете мястото за разходка. Може всеки ден да ходите в парка или до близката детска площадка, но отвреме навреме си позволете да отидете и на друго място. Разнообразяването на ежедневната рутина дава нови усещания, нов опит, различен поглед върху нещата.

Отделете време за дихателни упражнения. Дълбокото дишане дава сили на тялото и прочиства ума.

Споделете с близките си, че сте преуморени, че сте достигнали предела на силите си. Потърсете подкрепа и обсъдете какво от Вашите задължения може да бъде поето от тях за известно време.

Открийте ново хоби, което да Ви носи удовлетворение. Изкуство, спорт, отглеждане на цветя. Каквото Ви харесва. Навлизането в нова сфера вдъхновява, помага Ви да се свържете със себе си, да откриете нови усещания и удоволствия.

Когато отделяте време за себе си, Вие всъщност инвестирате в това да е добре на детето Ви. Колкото повече енергия имате, толкова по-активно ще играете и общувате с него, ще се усмихвате, ще се радвате на всеки един миг заедно.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации