Кога бебето ще може да играе с другите деца?

Събирането с други деца е полезно от най-ранна възраст.

Бебетата са очаровани от присъствието на други бебета и деца и са любопитни да ги наблюдават и изучават така, както се изучава играчка.  Най-общо казано, до 12 месечна възраст има интеракция с другите деца, но тя сама по себе си не може да се нарече игра. При първи срещи с други деца, освен любопитство, може да настъпи и раздразнение и плач, но не лишавайте детето си контакта с тях. Някои родители дори умишлено водят пеленачета, там където играят по-големи деца, като начин да разширят впечатленията и любопитството им, макар и да няма научни данни доколко това има някакво съществено значение за развитието им.

Децата между 1 и 2 години може вече да се ангажират в паралелна игра, т.е.  да изпълняват подобни действия – примерно копаят в пясъка, пълнят си кофичките. Те играят едни до други, но реално не си взаимодействат .  Често при тази паралелна игра може да забележите взимане на играчките на другите и/или отказ за даване на своите. Т.е. идеята за споделянето на играчки в съвместна игра не е изградена. В тази възраст детето може да е привлечено да общува с друго дете: приближава се, дава знак за „здравей“,  докосва го, прегръща го, или го държи за ръка. Може обаче да видите и обратното поведение – в опит да вземат чужда играчка може има опити за удряне, блъскане и т.н. У Вашето може да се породи желание да наподоби играта на по-големите деца и дори да прави опит да се включи в играта им, като разбира се това е повече желание да е сред тях, отколкото умение да участва наравно с тях. При всички положения, когато по-голямо дете се заиграе с дете  между 1 и 2 години, то е вероятно да откликне и да го следва.

Децата между  2-3 години вече може да се заиграват по двойки, но все още не им е типично заиграването в по-големи групи. В тази възраст съвместната игра е много важна за развитието на социалните умения и общуването.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации