Кога и как да започне сексуалното образование на децата ни?

Кога и как да започне сексуалното образование на децата ни?

Николета Попкостадинова е създател на платформата Loveguide.bg. Тя отваря темата за нуждата от ранно сексуално образование още в предучилищна възраст. На страниците на платформата си, тя се насочва към тийнейджърите, за да могат да научат почти всичко, което трябва да знаят за секса и интимните отношения, при това анонимно, безопасно, позитивно, приятелски и достъпно.  Но истината е, че колкото по-скоро по тази тема се заговори открито, просто, ясно, изчерпателно и разбираемо още с най-малките, толкова по-бързо ще бъдат запълнени дупките в сексуалното образование на децата. Защото не става дума само за предпазване от инфекции и нежелани бременности. Сексуалното образование е и възпитаване на отношение към собственото ни тяло, към себе си и към другите около нас, както и на уменията да устояваме на натиск, да защитаваме позициите си и да общуваме с другите свободно и пълноценно. То е отглеждане на отговорни и толерантни млади хора, първо към себе си, после към всички около тях.

България води в много негативни статистики, свързани със сексуалното здраве и просвета сред тийнеджърите. Ето и някои данни.

  • Докато 76% от българките не одобряват аборта, ние сме на първо място в Европа по брой аборти и раждания на момичета между 15 и 19 години.
  • По данни от 2014 година 9 от всеки нови 10 случая са се заразили със СПИН по сексуален път. А над 50% от новите случаи са на хора на възраст между 15 и 29 години.
  • Всяка 4-та жена у нас е жертва на сексуално насилие от страна на партньора си.

Защо се стига дотам?

Масово тийнеджърите у нас вярват в куп заблуди като:

  • Не може да се забременее при първия полов контакт;
  • Ако се измия добре след секс няма как да се заразя с нещо.

А причината да вярват в тези заблуди е, че няма добре застъпено сексуално образование като част от задължителната програма в училище, а също и че в много семейства темата за секса е табу. Затова тийнеджърите се учат от собствения си опит, на принципа „проба-грешка“, учат се от връстниците си и за съжаление от порноканалите.

Кога да започнем?

Никога не е рано. Още когато детето проговори, можем открито, спокойно и позитивно да разговаряме по темата. На първо време ние самите като родители трябва да осмислим отношението си по темата със секса, да обсъдим какво искаме да предадем на децата си и какво искаме да променим. Ние не пускаме децата да ходят сами до училище преди да сме ги научили да пресичат на зелено или на пешеходна пътека, да се оглеждат и да се пазят. Но в същото време допускаме да започнат сексуалния си живот, без да сме ги подготвили за това какво е сексът, как да се предпазват, как да изградят интимните си отношения.

Когато детето на 3 години попита за бебето в корема, не замитайте въпроса под килима, а обяснете спокойно, че то не е точно в корема, там където е храната, а има специално място за бебета. Едва ли ще чуете въпрос как е стигнало дотам, но може да Ви попитат как ще излезе. Не му казвайте, че ще излезе от корема, а от специален канал между краката на майката. Назовавайте нещата, обяснявайте ги, говорете открито. Въпросите с възрастта ще се усложняват, но е много по-добре децата да насочат въпросите си към Вас, отколкото към някого другиго.

На тази възраст не е рано да отворите темата и за насилието. Това е важна тема, защото всеки може да стане обект на насилие, независимо от възрастта. Още на детето на 3 години може да обясните, че никой няма право да го целува или докосва гърдите, дупето, да го целува по устните или тялото и че ако нещо такова се случи, то веднага трябва да Ви каже (на Вас или на учителката). Обяснете и че никой няма право да ни докосва, ако това не ни е приятно и ние също трябва да се съобразяваме с това. Повтаряйте го често, защото това ще промени и въпросите на детето, а също Ви дава възможност и да го научите да преценява кое е редно и кое не.

Говорете открито за разликите между мъжкото и женското тяло. Обяснете какви са разликите. Колкото по-ясно говорите и назовавате нещата с истинските им имена, толкова по-здравословно отношение към себе си ще създадете у детето.

Използвайте всеки въпрос на детето, за да предадете и ценности като отговорност, толерантност, респект, умението да устоява на натиск, да казва „не“.

Когато сте открити, спокойни и уверени, не само ще възпитате правилно отношение на детето си към любовта и секса, но и Вашата връзка ще е по-здрава, уютна и спокойна. Така детето ще се чувства спокойно да Ви пита за всичко, което го интересува и да Ви търси в ситуации, които го притесняват.

Цялата лекция може да видите тук:

 

Продукти

[product id=“238874″]
[product id=“ 238877″]
[product id=“237328″]

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации