Кога трябва да се намеся?

  • Обожавам сина си! Понякога се замислям, че не е редно да съм зад него във всяка ситуация и да се опитвам да го предпазя. По-големите момчета понякога го бутат и му казват „малчо“, а аз тичам да го защитя. Къде е границата на моето поведение, кога трябва да се намеся? Не искам да расте мамино синче, но и не искам да има комплекси….Благодаря
 

Госпожа О: Действително като родители се стремим максимално да защитим детето си от различни трудности и предизвикателства, които могат да го наранят. Но, когато се опитваме да го закриляме от всичко, го лишаме от възможността само да се научи да преценява ситуацията, да се самоутвърждава и да се пази.

Когато детето е малко, е нормално да се опитвате да го защитите от по-големите деца, които се държат по-агресивно към него. Истината е, че Вие трябва да прецените степента, в която да се намесите. Ако смятате, че е застрашен, намесете се, но ако смятате, че децата може сами да отработят ситуацията, то оставете сина си да се опита да се справи. Няма универсална рецепта. Разчитайте на инстинкта си, на моментния анализ на ситуацията. Някой път е необходимо да дадете решение, друг път може да помогнете на детето да помисли как може да подходи като му задавате въпроси и му помагате да търси и избере вариант. (за съжаление не посочвате възраст, за да съм по-конкретна в предложенията си). Когато детето само стига до решение, е възможно и да допусне грешка. Като родители често изземваме инициативата на децата и бързаме да предложим готови решения, за да ги предпазим от грешки. Но именно чрез тези грешки и влизането в различни предизвикателства, детето придобива опит, израства и става по-подготвено в бъдещи ситуации.

В конкретната ситуация, която описвате, ми се струва добра посока да опитате да обясните мотивите на другите деца на площадката, разбира се на понятен за детето език. Често по-големите деца избутват малките, не защото са злонамерени или искат да им навредят, а защото малките объркват играта им. Сред по-големите деца има такива, които много лесно и бъро се заиграват с по-малките, грижат се за тях и съобразяват игрите си с тях, но не можем да го очакваме от всички деца.

Ако се касае за избутване от пързалката или люлката, може да предложите на всички участващи деца да се редуват, като преди това им обясните, че и най-малките, колкото и да са бавни, биха искали да се пързалят и люлеят, и имат право, колкото и останалите деца. Моят опит показва, че ако подходим с уважание и разбиране, такава намеса, помага на децата да се организират и дори до този момент големите да не са се съобразявали, започват да изчакват и дори да помагат на малките.

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации