Кои навици забавят развитието на детето

Кои навици забавят развитието на детето

От самото раждане на детето родителите съсредоточават усилията и вниманието си върху възпитанието на детето. Осигуряването на специални развиващи играчки и игри е като че ли най-важното нещо за пълноценното развитие на детето, или поне на много родители така им се струва. Но има играчки и навици, които постигат обратния ефект – нарушават хармоничното развитие на детето.

Залъгалка след първата година
Смята се, че до първата година на детето залъгалката не бива да се спира. А след навършването на годината също не е необходимо да се преустановява употребата й, тъй като тя не влияе върху физическото развитие на детето, нито върху храномислателната или пък нервната система.

Но съществува друго мнение. Според него, със залъгалка в уста детето се чувства комфортно, успокоява се и не умее да се контролира без нея. Намирайки се в зоната на комфорт по този начин, малкото дете не се развива хармонично и не привиква да контролира емоциите си по друг начин. Махането на залъгалката позволява на детето да се справя по-добре за в бъдеще при стресови ситуации и неуспехи.

Говорещите интерактивни играчки след втората година
От една страна, тези играчки със стандартни фрази са полезни, тъй като помагат на детето да развива речта си. Но от друга – те ограничават фантазията по време на игра.

Проходилки
Те са вредни за всяка възраст. Не помагат за физическото развитие на детето и дори променят начина, по който възприемат света. Използвайки проходилка, детето не усеща контакта с околните предмети. А опипването е основен път за опознаване на света за малките деца.

Телевизорът като фон
Гледането на телевизия трябва да бъде ограничено в определени времеви рамки. Дори и когато се използва, за да се излъчват образователни програми. Не включвайте телевизора като фон. Детето привиква със страничния шум и с времето не може да се концентрира в тиха обстановка.

Пелени след 1,5 години
Да отучиш дете от пелените е трудна задача понякога. Но не е препоръчително да се съобразявате с удобството, което ви осигуряват те. Детето след 1,5 година вече може да се контролира, развило е полезните рефлекси, които позволяват да ограничите употребата на пелени. Започнете постепенно да приучвате детето на гърне, а също така и да го оставяте без пелени за няколко часа. Ще видите колко плавен може да бъде този процес и колко много ще ви допадне отсъствието на пелени в шкафа.

Твърде много сладки храни
Сладостите са не награда за добро поведение, не и утешение, когато детето плаче. Те представляват десерт и трябва да се консумират с мяра. Иначе детето започва да развива вреден навик – да яде сладки храни постоянно и в изобилие.

Източник: dete.bg

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации