Кои са най-подходящите игри и играчки за детето

Кои са най-подходящите игри и играчки за детето

Вниманието на детето в ранното му детство не се поддава на съзнателно управление, то е несъзнателно. Затова е много важно средата, обкръжаваща малчугана, да е интересна за него.

Грижите за детето и развитието на неговата любознателност са неразривно свързани. Възпитанието в семейството играе огромна роля в този процес.

Любопитство, любознателност, стремеж да се играе с възможно повече играчки, желание да се узнае какво точно е това (предмет, природно явление) – всичко това трябва да се поощрява от възрастните.

Нямате специално време за умственото развитие на бебето?

Използвайте игрите и разходките. Не е достатъчно просто да занимавате детето, трябва да организирате живота му така, че да поддържате постоянен интереса му към обкръжаващия го свят.

Играчките играят сериозна роля в обучението на малкото дете. Не е нужно да са много, по-важно е да са разнообразни и да са подходящи за сюжетно-ролеви игри от света на възрастните (кукли, домакинска посуда и мебели, животни и птици).

Другият тип играчки са тези за подвижни игри (топки, обръчи за въртене), за подреждане (кубчета и конструктори), за сглобяване, разглобяване и сортиране. В арсенала трябва да има и прости оръдия на труда: лопатки, гребла, кофички.

Много е важно интересът към играчката да не угасва, детето да се старае да я изследва отново и отново, откривайки все нови достойнства. Това не се случва, ако пред погледа му винаги има много и различни играчки. В резултат на това изобилие играчките му омръзват, преди да са били изчерпани всичките им възможности. Затова трябва част от играчките да се скриват и периодично да подменят омръзналите.

Дългата, а това значи и внимателна игра с която и да е играчка, зависи от начина, по който е предложена на детето. То няма да се заиграва с цял куп от размесени стари и нови играчки. Безпорядъкът в тях не подбужда детето към игра, затова се старайте да не го допускате. Събирайте и изхвърляйте счупените играчки (ако детето не им е намерило ново предназначение). Играчките за сглобяване трябва де се съхраняват в сглобен вид. Без съмнение, отначало това ще се върши от родителите, но постепенно вашето участие трябва да се сведе до нула. Детето е в състояние само да се грижи за играчките си.

Разположението на играчките също може да подскаже игра. За тази цел играчките не трябва да са подредени на етажерката като в магазин, а да са поставени на видно място, с цел детето да ги забележи. Например куклата може да е сложена в количката или леглото, кубчетата са натоварени в камионче или стоят в кутийка на пода и т.н.

Интересът на детето към самостоятелна игра ще става все по-забележим, но това не значи, че трябва да се стремите то постоянно да играе само. То просто не го може – ще скучае, ще загуби интерес към играчките и ще ги използва не по предназначение.

Старайте се поне няколко пъти през деня да се включите в игрите му. Простото внимание към заниманията на вашето дете го подтикват към нови действия, което е от съществено значение за умственото му развитие.

Малките обичат да наблюдават възрастните, когато работят и с желание се впускат да помагат. За тяхното възпитание е много важно да поощрявате тази любознателност. Възложете му да свърши нещо – да подреди чашите или вилиците. То непременно ще забележи, че издават различен звук – обяснете му защо. Не ги прогонвайте от себе си, не забранявайте и бъдете търпеливи. Виковете и недоволството на родителите гасят огънчето на интереса и любопитството. Докато похвалите и одобренията ги подклаждат. Учете детето на елементарните правила при работа и обяснявайте защо трябва да се спазват те – слагаме престилка, за да запазим дрехите си чисти при готвене; мием ръцете си преди да започнем приготвянето на храната, защото може да пренесем микроби и т.н. Дори нещо да не е съвсем доизпипано или изобщо да не се е получило, не си позволявайте да се изказвате пренебрежително за усилията му. Обяснете му защо не е станало както трябва и му помогнете да поправи грешката си.

Престоят на свеж въздух е от изключителна важност за умственото развитие на вашето дете. Не ограничавайте игрите му на двора, разхождайте се пеша, ходете на екскурзии. Насочвайте вниманието му към това, което става наоколо: трудът на хората, природните явления, автомобилите, животните, птиците.

Когато детето започне да задава въпроси, отговаряйте му, дори те да ви се струват безсмислени и излишни. Давайте правилни обяснения на достъпен за възрастта му език. Именно отговорите ви стимулират неговото желание да узнае още нещо, да разбере, да запомни. Слушайки вашите отговори, детето разбира, че това което интересува него, интересува и вас, че да обясниш на друг това, което ти вече знаеш, е добро и важно дело. Така възпитавате внимателно отношение към обкръжаващите го.

Умението да наблюдава, да слуша внимателно, да разсъждава върху видяното и чутото са важни качества, които трябва да развивате, използвайки всеки подходящ случай.

[product id=“238813″]
[product id=“237282″]
[product id=“238638″]

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации