Кои са подходящите игри за дете на 1г. 4м?

  • Здравейте, г-жо О! Имам доста палаво детенце на 1г и 4 месеца е. Искам да Ви попитам за подходящи игри за неговата възраст,които да са занимателни и интересни. Той не се заиграва много много – обича да върви и да пипа където не трябва, а аз не мога да намеря подходяща игра, за да може да седне и да играе. Бихте ли ми помогнали с предложения?
Госпожа О: Здравейте и благодаря за въпроса! В тази възраст децата са активни и любопитни. Всичко в средата им е интересно. Вече можейки да се движат, те могат да достигнат независимо от Вас всяко кътче, да отварят всеки шкаф, да взимат всеки предмет. Не очаквайте, че детето просто ще седне и играе, при условие, че има вече такава сила – да се придвижва и достъпва свободно, всичко, което желае. А всичко около него е толкова интересно. Какво ли има тук? Какво ще стане, ако дръпна това?

Затова на първо време реорганизирайте средата, в която то пребивава. Отстранете всички опасни неща – остри предмети, опасни ръбове, стъклени вази, саксии с опасни растения, книги, които искате да останат здрави, предмети, които не искате да му давате и т.н. С това задачата Ви ще стане много по-лесна. Колкото по-малко са зоните тип „Тук не!“, толкова по-добре. Защото детето е любопитно и не бива да ограничавате и възпирате порива му да опознава света, нито пък увереността му, че може вече сам. По-скоро се опитайте да видите света през неговите очи и се адаптирайте към неговите възможности и желания в момента.

На мястото на стъклената ваза (това е просто пример!), която е „Не!“, може да се появи интересна кутия, с подаващи се през дупчици разноцветни панделки, които детето с удоволствие да дърпа. В шкафа, който обича да отваря, сложете торба с интересни предмети за разглеждане, които са безопасни за него. На стената може да сложите магнитна дъска, където с  помощта на магнити да закачите картинки, които да се отлепят и пренаражедат На друго място може да сложите занимателна дъска, на която да сложите предмети от света на възрастните, които иначе са недостъпни за него, но тук са предложени по безопасен начин. Картинките може да залепите върху капачки от буркан, а на обратната страна на залепите магнитчета. На друго място може да сложите панер с топки и кош (може и най-обикновена кофа), за да може детето да го цели. На прозореца може да залепите найлонов плик с цип, в който сте сложили темперни бои.  Някъде може да го чака интересна сензорна бутилка, книжки за разглеждане и т.н. Пригответе портмоне, което има цип и тик-так копче. В него също може да сложите интересни предмети за разглеждане- примерно снимки, разноцветни картончета, прозрачни цветни плаки (може да изрежете от всяка една папка и да ги сложите в паспарту от хартия), за да може да гледа през тях и т.н.

Идеята е да създавате разнообразни зони из стаята или къщата, които то да изследва и достъпва безопасно, а зоните, които сега са „Не!“ зони да се трансформират в зони, в които се крият интересни обекти за проучване и игра. Бъдете до детето си при тези разходки и когато е необходимо обяснявайте какво открива и му показвайте, ако детето се затруднява. Следете какви са интересите му. Тези обекти, които му харесват може всеки ден да са там или пък да са леко разместени. Тези, с които не успява да се разиграе, подменете с други. Може да почерпите още идеи за игри от категорията Идеи за игри за деца на 1 година.

Успех!

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации