Коледните подаръци

Коледните подаръци

Декември е и заедно с него все повече светещи и пищящи Дядо Коледовци започват да ни гледат от витрините. Ние обичаме Коледа, и подаръци обичаме, но още повече обичаме децата и ни се иска те да не бъдат заливани с лъскави и непотребни вещи, които бързо се чупят на съставните си елементи, още по-бързо омръзват на получателите си и подтикват родителите им да намират нови места за тяхното прибиране и съхранение.

В “Местенцето” седнахме и помислихме как искаме да изглежда Коледа за нашите деца и как можем да им предадем цялата магия на празника без да се затрупваме с излишни вещи, без да се поддаваме на промоции, намаления, „черни петъци“, разпродажби и без да забравяме истинското послание на празника – да подариш любов и внимание…

Естествено, че децата ни ще получат подаръка, за който скоро ще информират белобрадия старец и джуджетата ще започнат да майсторят под зоркия му поглед. В следващите редове са нашите предложения за онези „екстра“ подаръци, които не пристигат с шейната и елените, а с които ежегодно искаме да зарадваме децата си.  Те рядко отнемат много време и струват повече пари, но винаги носят топлина, споделеност и магия… Ето и нашия тазгодишен списък с подаръци не-играчки:

Среща със специален човек, който може да разкаже на децата повече за професията си и за сбъдването на своята мечта. Мислехме си за много варианти, изцяло съобразени с желанията и интересите на детето – да ги заведем в някоя клиника за животни, за да видят какво наистина представлява професията, за която мечтаят; да подарим на 12 годишния Сашко среща със забавен програмист, който да му разкаже и покаже как може да сглоби компютъра, който преди седмица разглоби на съставни части и сега престоява грижливо събран и залепен със скоч в торбичка… Тук може да бъдете толкова креативни, колкото Ви се иска – ако детето Ви мечтае да стане машинист, опитайте се да го срещнете с човек, който е готов да му отдели от времето си и да му разкаже малко повече за влаковете и образованието си, а дори детето Ви да мечтае да стане дракон или принцеса – се опитайте да го срещнете с някой истински писател на истории и то да разбере как се раждат всички приказни герои. Направете красив сертификат за срещата, в който да напишете датата и часа, или пък го изненадайте и неочаквано го заведете на среща, за която Дядо Коледа е съдействал и сте получили покана по пощата.

Едногодишен абонамент за списание: Нашите 8-годишни дъщери обичат изключително много животните и мечтаят да станат ветеринарни лекари. Ето защо, решихме, че да получават всеки месец списание за животни би било истински забавно и полезно за тях. Абонаментът ще опаковаме красиво с послание лично до тях и сме сигурни че пламъка в детските им очи ще ни разплаче отново.

Експериментирайте и се опитайте да напишете специална приказка за Вашето дете, в която то е главен герой или му разкажете по нов магичен начин за трудност, с която се е справило през изминалата година.

Направете му фотоалбум с подбрани снимки и послания, които разказват неговата и Вашата история. Помолете Ваши близки, роднини и приятелчета да запишат кратки клипчета с пожелания и истории, монтирайте ги и изненадайте детето, като му ги пуснете в Коледната нощ. Не се притеснявайте колко професионално ще се справите – детето ще усети любовта и никога няма да забележи, че в историята Ви липсват достатъчно прилагателни или че често клипчето прескача.

Карта за любим спорт или нещо друго, за което детето мечтае отдавна: курсове по приложни изкуства, балет, театър, китара, придружен със сертификат с обещание, че вие или друг близък човек ще го води и взема редовно!

Билети за музей, кино, театър: обичаме подаръците – преживяване, в което цялото семейство е забъркано и които оставят за дълго в сърцата и разказите на децата.

Направете любимия сладкиш на детето по нов магичен начин – напр. като изпишете името му и добавите лично послание към него; като го опаковате грижливо и го оставите на прозореца с писмо от джуджетата, в което те му издават тайната рецепта и му дават позволение да закусва, обядва и вечеря с него цял един ден – да, не е много здравословно, но пък е толкова полезно за душата да преядеш с любимия сладкиш, доставен чак от далечна Лапландия.

Семейна екскурзия: Не е задължително тя да е до Дисниленд, за да зарадва детето. Изберете място, на което то има какво да прави и да се забавлява. Понякога е достатъчна само една хубава зимна пързалка, на която всички да се спускате с найлони и шейни и да забравите кой на колко години е.

Ние мислим, че е важно децата също да бъдат учени да подаряват и да възпитаваме в тях любов и радост от това да подариш, а не само да получиш подарък – отделете ден-два да направите заедно картички или други малки ръчно изработени подаръчета, като не се ограничавайте само до най-близките. Със сигурност бабата, която живее сама на втория етаж ще оцени картичката, която детето Ви само ще направи и надпише за нея, а и всички хора, чиито имена не знаете, а лица виждате всеки ден (напр. касиерката в кварталния магазин; жената, от която купувате билет за метрото всяка сутрин) ще помнят дълго Вашия подарък и детето ще бъде истински щастливо, когато види усмивките им и усети щастието от това да подариш внимание.

Това е нашия малък празничен списък и сме сигурни, че вие най-добре знаете как да зарадвате вашето дете и семейство, така че да си подарите най-вълшебния празник, изпълнен с любов, споделяне, топлина и щастие…

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации