Колко е важен режимът при бебетата

Колко е важен режимът при бебетата

С раждането си детето се превръща в малкия господар на дома, с чийто режим на хранене, спане и бодърстване всички в семейството се съобразяват. Специалистите твърдят, че установяването на точен режим на детето е начин да защитите здравето му.

Децата обичат реда, дори в собствения си начин на живот. Нарушаването му води до влошаване на настроението им, капризи, понижен емоционален фон и като следствие от всичко това – до отслабване на имунитета.

Най-важно е да сте убедени, че правилният режим се изгражда в зависимост от ритмичността на физиологичните процеси в организма.

Известно е, че в течение на денонощието има определена закономерност – променя се температурата на тялото, дейността на вътрешните органи и системи. Ето защо е толкова важно да се изгражда режим.

Нощното събуждане на бебето е едно от най-големите изпитания за родителите. През първите три месеца то спи 18-15 часа в денонощие, като интервалите от непрекъснат сън са 3-4 часа, независимо дали е ден или нощ.

Тяхната продължителност се определя от това колко може да издържи бебето без храна. Много педиатри съветват родителите още от втория месец да приучат бебето да спи по цяла нощ, като при събуждане не го хранят, а му дават вода. При някои този номер може да мине, но други са способни да плачат с часове, докато получат мляко.

Интервалите между отделните хранения се колебаят между 3 и 4 часа. Първото хранене обикновено организира не по-късно от час след събуждането, а последното не по-късно от час преди лягане, за да се осигури спокоен сън. Общото количество приеми на храна е 5 до 1. 5 години, а след това – 4 приема.

Най-питателната част от храненето е при закуската и обяда. Редуването на сън и бодърстване през деня се отразява и на нощния покой.

Когато обичайният ритъм се наруши, детето става раздразнително и превъзбудено. Погрешно е да смятате, че ако не спи достатъчно през деня, ще има непробуден сън през нощта и обратно.

Новородените нямат усещане за ден и нощ. От втория месец може да организирате така режима на детето, че то да усеща кога е периодът на по-голяма активност и кога на покой. През деня отделяйте повече време за игри и разходки на чист въздух.

Слушайте музика и гледайте телевизия, без да намалявате звука. Вечер приглушавайте светлината в стаята. Преди заспиване правете един и същ ритуал – топла баня, лек масаж и гушване.

Източник: ezine.bg

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации